Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 nov 2007 - Anul XII, nr. 282 (3653)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Unica variantă

Reclamaţiile legate de repartitoare pot fi depuse la OJPC

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii care, în această iarnă, vor fi nemulţumiţi de serviciile oferite de firmele de repartitoare se vor putea adresa Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Suceava. Potrivit conducerii acestei instituţii, reclamaţiile vor fi preluate de la cetăţenii municipiului Suceava, urmând ca inspectorii OJPC să iniţieze verificările fiecărei nereguli semnalate de semnatarii reclamaţiilor.

Depunerea unei reclamaţii la OJPC rămâne unica variantă pentru ca proprietarii care se simt păgubiţi de firmele de repartitoare să şi primească un răspuns sau chiar să găsească o rezolvare a situaţiei neplăcute create de aparatele montate pe calorifere.

În contextul în care, iarna trecută, sucevenii au fost purtaţi de la o instituţie la alta, cu reclamaţiile în mână, din cauza neclarităţilor legislative, nimic nu garantează faptul că cetăţenii nemulţumiţi de eficienţa repartitoarelor nu vor avea parte de acelaşi tratament şi în această iarnă. Astfel, iarna trecută, reclamaţiile de acest gen au fost preluate de OJPC numai până în luna ianuarie, din februarie cetăţenii fiind orientaţi spre Serviciul Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei Suceava. De aici, reclamaţiile scrise au ajuns la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), instituţie care este abilitată prin lege să rezolve neregulile de orice fel, apărute în procesul de furnizare a energiei termice. Din păcate pentru reclamanţi, ANRSC nu a efectuat nici o verificare pentru că nu are nici un reprezentant în teritoriu.

Astfel, cei care au avut ghinionul să devină “victime ale repartitoarelor”, fie din cauza unor probleme la aceste aparate, erori de calcul la repartizarea cheltuielilor, ori, în cele mai multe din cazuri, din cauza furturilor vecinilor, au fost buni de plată, pentru că nicăieri nu li s-au rezolvat problemele.

Atenţie la modul de utilizare a repartitoarelor

Reprezentanţii firmelor care montează repartitoare susţin că problemele apar din cauza faptului că unii cetăţeni nu ştiu să utilizeze corect aceste aparate. Sfatul acestora este ca aparatele şi, implicit, caloriferele să nu fie niciodată acoperite. Mai exact, în timp ce repartitoarele funcţionează, hainele nu trebuie uscate pe calorifer, iar perdelele lungi trebuie ridicate. Atunci când cineva doreşte să-şi aerisească apartamentul, caloriferul trebuie închis cu 15 minute înainte de deschiderea geamului sau a uşii de la balcon.

În lista de „sfaturi” a reprezentanţilor firmelor de repartitoare nu se face nici o precizare cu privire la dezechilibrul hidraulic ce se poate crea atunci când unele calorifere sunt închise, iar altele rămân deschise.

Nu de puţine ori, inspectorii OJPC au constatat că aceste firme nu pot dovedi cu proces-verbal efectuarea echilibrării hidraulice a instalaţiilor, acolo unde au fost făcute intervenţii pe reţea, lucru obligatoriu prin lege. Legea prevede obligativitatea efectuării echilibrării hidraulice înainte de montarea repartitoarelor.

Agenţii economici spun însă că nu au făcut aceste lucruri pentru că asociaţiile de proprietari nu au vrut să suporte contravaloarea lucrărilor.

ANRSC subliniază că, dacă lucrarea nu a fost executată înainte de montarea repartitoarelor, firmele vor fi obligate să o execute pe propria cheltuială.

Acestea sunt doar câteva aspecte ce pot face obiectul unei reclamaţii la adresa firmelor de repartitoare care, deşi au semnat contracte cu cetăţenii şi au obligaţia să le ofere explicaţii privind modul de funcţionare a acestor aparate, de cele mai multe ori, păstrează tăcerea.

Cetăţenilor nu le mai rămâne decât să citească cu mare atenţie contractele pe care urmează să le semneze şi să se adreseze Protecţiei Consumatorului pentru a sesiza eventualele nereguli.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reclamaţiile legate de repartitoare pot fi depuse la OJPC.
 Vizualizări articol: 724 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Reclamaţiile legate de repartitoare pot fi depuse la OJPC5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei