Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 nov 2007 - Anul XII, nr. 282 (3653)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Schimbare

Edilii câmpulungeni îl vor muta pe Eminescu din intersecţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autorităţile locale din Câmpulung Moldovenesc intenţionează să mute cât mai repede un bust din bronz din centrul municipiului, după ce până şi premierul a observat că este oribil plasat şi s-a interesat de statuie după plecarea din vizita făcută în localitate.

Este vorba despre un bust ce îl înfăţişează pe poetul Mihai Eminescu, dar care nu place deloc localnicilor, din mai multe motive. Deşi lucrarea este, se pare, una foarte valoroasă, bustul este acum subiect de glume şi nimeni nu îl consideră nimerit în acel loc, pentru că nu prea are legătură cu istoria Câmpulungului şi nimeni nu a mai pomenit statuie plasată astfel.

Nu are nimeni nimic cu Eminescu şi nu ar îndrăzni nimeni să ia în derâdere simbolul cultural, dar pentru că personajul a fost sculptat cu orbitele goale, localnicii mai puţin pricepuţi în ale artei îi spun azi în glumă statuii “Mihăiţă – Chiorul” şi au brodat pe seama ei o povestioară. Potrivit acestui folclor modern, bietul personaj etern îndrăgostit, înjosit de autorităţi să stea mereu ca un cerşetor pe marginea străzii, în intersecţie, pe un soclu de marmură care seamănă cu un frigider, ar fi văzut trecând pe drum atâtea inaccesibile frumuseţi tinerele, încât I s-ar fi scurs ochii după ele…

Tocmai bustul cu pricina, aflat în calea tuturor, a fost recent remarcat şi de premierul Tăriceanu, care nu l-a considerat deloc frumos în acel loc. Şeful Guvernului nu a spus nimic pentru moment, dar s-a uitat lung la cumplita privelişte şi apoi s-a interesat insistent ce e cu ea.

Lucrarea aparţine  artistului Ion Lucian Murnu

De fapt, bustul din bronz a fost realizat în 1975 de artistul Ion Lucian Murnu, celebru astăzi la Paris, şi a fost achiziţionat de localitatea suceveană în vremea comuniştilor. Artistul a fugit însă în străinătate şi a căzut în dizgraţia comuniştilor, aşa că obiectul nu a mai putut fi expus şi a zăcut la Muzeul Arta Lemnului până în 2001.

Fostul primar de atunci, Constantin Mangiurea, a vrut să intre în istorie prin scoaterea lui Eminescu de la beci. Atunci s-a comandat un soclu de marmură pe bani publici, pe care primarul şi-a înscris, desigur, numele, alături de al firmei ce a realizat soclul. Bustul, care are acum o valoare de inventar de 22 milioane de lei vechi, dar după unii specialişti ar valora chiar sute de mii de euro pe piaţă,  a fost expus în modul cel mai nefericit, la marginea unui strat, în intersecţie.

Ideea amplasamentului se pare că nu a fost a primarului de atunci, ci este revendicată de un fost consilier local din acea vreme, Dumitru Priscornic, reprezentant al PD. Priscornic este convins că s-a procedat bine cu statuia şi declară şi azi că e mândru de ideea lui, în ciuda părerilor oripilate.

Edilii locali au mai discutat despre posibilitatea mutării bustului bietului Eminescu într-un loc mai potrivit, probabil lângă Casa de Cultură, dar nu s-au grăbit. Şi aşa s-a ajuns să îi impulsioneze  discret chiar premierul…
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Edilii câmpulungeni îl vor muta pe Eminescu din intersecţie.
 Vizualizări articol: 776 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Edilii câmpulungeni îl vor muta pe Eminescu din intersecţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei