Conducerea regiunii italiene Valle Rovetto a înaintat Consiliului Judeţean Suceava, cu care are încheiat un acord de parteneriat, o scrisoare prin care îşi exprimă solidaritatea faţă de românii care muncesc în Italia, şi, mai mult, confirmă că parteneriatul cu judeţul Suceava nu va avea de suferit în urma crizei din această ţară.
Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, care a precizat că în această scrisoare, partenerii italieni subliniază faptul că această criză poate fi depăşită prin restabilirea dialogului între Italia şi România.
„Considerăm că şi guvernanţii noştri trebuie să facă mai mult, trebuie să-şi asume deciziile pe care le iau, în vederea depăşirii situaţiei create, care a determinat, în mod nejustificat, ca Ministerul de Externe din România să introducă ţara noastră pe lista neagră, dintre cele cu risc”, se arată în scrisoarea semnată de preşedintele regiunii Valle Roveto, Marcelo Di Cesare. Acesta consideră că, deşi această criză a fost declanşată de infracţiunile unor cetăţeni români, nu ar trebui aplicat principiul „vinovat un individ, vinovat toţi”.
Oficialul italian a ţinut să sublinieze faptul că în momentul de faţă se omite faptul că românii au avut un rol esenţial în îmbunătăţirea „soartei” Italiei.
„Ei au realizat munci pe care noi, italienii, le considerăm nedemne, pe şantiere, la câmp, în munţi, sau având grijă de bătrânii noştri. Iar oamenii politici italieni ar trebui să fie atenţi, deoarece atitudinea lor, destul de frecvent lipsită de spirit educativ, ar putea lăsa urme de ură şi ranchiună atât de profunde, încât s-ar putea discredita însăşi convieţuirea civilă”, se mai spune în scrisoarea trimisă de autorităţile din Valle Roveto.
Preşedintele acestei regiuni a amintit de colaborarea pe care a avut-o cu autorităţile judeţului Suceava, precum şi de proiectele realizate împreună, printre care înfiinţarea unui departament de limbă şi literatură italiană la Universitatea „Ştefan cel Mare”, sau ultima acţiune comună, proiectul „Femeia: între trecut şi viitor”, prin care se intenţionează crearea unei societăţi sociale cu implicare feminină, în vederea recuperării şi valorificării activităţilor artizanale din Bucovina.