Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 nov 2007 - Anul XII, nr. 279 (3651)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7129 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din conturile Spitalul Judeţean

300 milioane de lei vechi pentru salvarea unui pacient

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O boală extrem de rară în România, specifică mai mult ţărilor occidentale, a fost depistată la un sucevean internat actualmente la Spitalul Judeţean Suceava, a cărui viaţă depinde acum de un tratament în valoare de nu mai puţin de 300 milioane de lei vechi. Produsul, singurul care poate asigura vindecarea în asemenea situaţii, se achiziţionează numai prin comandă specială, iar în cursul nopţii trecute a fost pus la dispoziţia pacientului.

„Dacă nu aveam fonduri suficiente, făceam chetă printre medici şi tot îl cumpăram pentru a salva viaţa acestui om”, declară managerul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, Costică Dăscăliuc, făcând referire la acest caz excepţional.

Boală „de import”

Pacientul pentru care Spitalul Judeţean a scos din cont 300 milioane de lei vechi a fost internat în cursul acestei săptămâni, cu diagnosticul de bronho-pneumonie. Pentru a înţelege mai bine cum un asemenea diagnostic, aparent banal, poate necesita un tratament atât de scump, trebuie spus că în unele cazuri această afecţiune este dată de o bacterie, Legionela Pneumonie, care se transmite prin aer, de la o persoană la alta, cel mai frecvent prin intermediul aparatelor de aer condiţionat ale căror filtre nu au fost curăţate corespunzător. Afecţiunea este o boală „de import”, ea fiind mai des întâlnită în ţările occidentale, unde aerul condiţionat se foloseşte mai mult decât la noi. În acest moment, în ţara noastră, asemenea cazuri sunt foarte rare, ele fiind depistate îndeosebi la cei care au călătorit în străinătate. Modul în care suceveanul internat în prezent la Spitalul Judeţean a ajuns să se îmbolnăvească nu este încă foarte clar, dar cert este că administraţia unităţii a făcut toate eforturile pentru a-l salva.

Miercuri seară, imediat după ce a aflat de acest caz, directorul Costică Dăscăliuc a dat dispoziţie ca 300 milioane de lei vechi să fie scoase din cont pentru cumpărarea tratamentului necesar, în lipsa căruia bolnavul, în vârstă de 45 ani, şi-ar fi pierdut viaţa.

Sfaturi de la profesori din Iaşi şi Bucureşti

Pacientul pentru viaţa căruia conducerea spitalului face tot posibilul, era, potrivit medicilor, un bărbat sănătos până la apariţia bolii. În urmă cu puţin timp, el a făcut o bronho-pneumonie care a fost tratată corespunzător de medicul de familie. Totuşi, boala a avut o evoluţie foarte gravă, într-un timp foarte scurt. Bărbatul a fost internat în Spitalul Judeţean, iniţial în secţia de Boli Infecţioase, unde a fost supus unui tratament mai puternic cu antibiotice. Fiindcă nici de această dată terapia nu a avut succes, ba dimpotrivă, starea sa înrăutăţindu-se vizibil, medicii au ajuns la concluzia că nu poate fi vorba decât de microbul „Legionela Pneumonie”. Deşi locul lui ar fi fost într-o clinică de specialitate din Iaşi sau Bucureşti, pacientul a fost internat în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean Suceava, deoarece starea sa nu-l făcea transportabil. Cazul său este însă discutat cu profesori din centrele universitare Iaşi şi Bucureşti, unul dintre ei fiind dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, din capitală.

„Bolnavul este conştient, dar nu se poate deplasa pe distanţe mari, deoarece plămânii săi funcţionează doar la un sfert din capacitate”, a precizat ieri dr. Dorin Stănescu, şeful secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean Suceava.

Sursa citată a arătat că pentru rezolvarea acestui caz, spitalul a comandat singurul medicament care dă rezultate, XIGRIS, care se administrează pe parcursul a 96 de ore. Un asemenea produs a fost comandat ultima oară în urmă cu 2 ani, pentru un bărbat care suferea de pancreatită cu potenţial septic sever, care a evoluat în cele din urmă spre şoc toxico-septic. Atunci, el a dat rezultate, situaţie care va fi valabilă, speră medicul sucevean, şi în acest caz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 300 milioane de lei vechi pentru salvarea unui pacient.
 Vizualizări articol: 1290 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
300 milioane de lei vechi pentru salvarea unui pacient4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei