Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 nov 2007 - Anul XII, nr. 279 (3651)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Sănătate

Combaterea depresiei de iarnă

Depresia, deprimarea sau melancolia sunt tulburări obişnuite care pot acompania venirea iernii şi care pot fi combătute dacă se respectă câteva sfaturi.

Nu este nevoie să se apeleze imediat la medicamentele din farmacii, fiind suficient să se respecte o alimentaţie echilibrată.

Nu se sare niciodată peste prânz şi mai ales peste micul dejun. Adesea neglijat şi preferat unui supliment de somn, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei şi nu poate fi înlocuit prin celelalte. Organismul are nevoie de carburanţi pentru a se pregăti eficace împotriva agresiunilor cotidiene. Renunţarea la micul dejun înseamnă privarea de elemente esenţiale, care asigură performanţele intelectuale şi fizice în timpul iernii. În mod ideal, micul dejun trebuie să fie compus dintr-o băutură care are rolul de a hidrata corpul (apă, cafea, lapte etc.), un produs pe bază de cereale (pâine, biscuiţi, cereale etc.), un produs lactat (lapte, iaurt, brânză etc.), un fruct, o doză mică de materii grase (unt) şi zahăr.

 

Alimentaţie

Este util apoi să se asigure zilnic un consum de fructe şi legume, minim cinci porţii. În timpul iernii există tendinţa de a consuma mai puţine fructe şi legume şi tocmai în acest sezon corpul are mai multă nevoie de aceste elemente necesare unei bune funcţionări.

Este necesar să se facă plinul de vitamine şi minerale. Vitamina C, necesară unei bune forme fizice, se găseşte în multe alimente: citrice, kiwi, zmeură, pătrunjel, varză de Bruxelles, creson, ardei gras, brocoli etc. Fiind un element antioxidant, vitamina C întăreşte organismul şi stimulează sistemul imunitar, lucru indispensabil pentru protejarea împotriva agresiunilor externe. Este bine de ştiut că tutunul consumă o mare parte din vitamina C ingerată.

Ciocolata, sângeretele, măruntaiele de pasăre, carnea roşie, lintea sunt alimente bogate în fier, element care lipseşte din organismul a un sfert dintre femei. Acest oligoelement este esenţial pentru menţinerea unui tonus intelectual ridicat.

 

Suplimente

Magneziul este vital pentru funcţionarea organismului şi contribuie mai ales la contracţia musculară, la transmiterea impulsurilor nervoase, la fabricarea proteinelor şi la reglarea ritmului cardiac. Produsele lactate, cerealele, legumele verzi şi uscate, fructele uscate, fructele cu coajă lemnoasă sunt bogate în magneziu şi pot fi consumate fără moderaţie.

Cafeaua este bună pentru trezire, dar este recomandat să nu se facă excese. Excitantele din cafea sau ceai pot avea un efect antiastenic interesant dacă sunt consumate până la ora prânzului, dar mai târziu acestea pot tulbura somnul. Pentru seară este bine să se opteze pentru ceaiuri din plante medicinale, precum sunătoarea, păducelul, verbina, teiul, muşeţelul, indicate împotriva depresiei de iarnă.

Anumite suplimente alimentare se laudă că ar alunga oboseala cu ajutorul unor principii originale şi unice. Acestora ar trebui să le fie preferate vitaminele şi mineralele care se găsesc în mod natural în medicamente.

 

Odihna

Pentru a fi mereu într-o formă bună, ora de trezire în weekend trebuie să fie aceeaşi ca în cursul săptămânii. Se poate opta la sfârşitul săptămânii pentru o siestă după prânz. Iarna, mai mult ca vara, somnul nu trebuie neglijat, pentru că astfel corpul îşi reîncarcă bateriile. Dacă se doarme mai mult la sfârşitul săptămânii, acest lucru poate tulbura ciclul biologic.

Mesele grele, bogate în grăsimi şi zaharuri sunt inamicii somnului, deci astfel de evenimente ar trebui să fie excepţionale. Pentru seară se preferă o masă compusă din feluri de mâncare lejere, o supă, un sandviş cu şuncă slabă şi un iaurt cu fructe. Anumite alimente favorizează somnul: pâinea şi feculentele, carnea slabă, laptele semidegresat, iaurtul, lăptucile, bananele, smochinele etc. Temperatura din dormitor trebuie să fie în jur de 20 de grade Celsius, iar camera se aeriseşte zilnic.

Lipsa luminii naturale iarna poate fi un factor de depresie, sursa lipsei de energie şi a oboselii. De altfel, locuitorii din ţinuturile septentrionale sunt mai supuşi depresiilor decât cei din ţările meridionale, unde există mult soare.

De fapt, ciclul veghe-somn este reglat de un hormon dependent la rândul lui de lumină: melatonina. Acest hormon este secretat de epifiză din creier periodic, în funcţie de lumina naturală: nivelul său este ridicat, atunci când în jur este întuneric, şi scăzut, atunci când în jur este lumină. Iarna, lumina insuficientă tulbură secretarea melatoninei, cu consecinţe majore asupra ciclului veghe-somn. Din acest motiv apar somnolenţa şi oboseala constantă.

 

Terapii

Luminoterapia este un bun tratament contra depresiei. Lămpile pentru luminoterapie sunt disponibile în comerţ, dar acestea se utilizează urmând sfaturile medicului, mai ales dacă se pune problema unor tulburări de vedere. Anumite studii au scos la iveală faptul că alte terapii, precum cea de grup, dau rezultate mai bune, dar specialiştii nu au ajuns încă la un consens.

Mijloacele mai simple pentru a evita depresia şi deprimarea sunt: profitarea de orice moment în care apare soarele, băile de lumină dimineaţa sau sportul.

În cazuri mai rare, iarna şi lipsa de lumină suficientă pot fi responsabile de un tip particular de depresie sezonieră, numit sindrom afectiv sezonier. Aceasta se poate recunoaşte prin câteva simptome care apar, în general, în noiembrie şi dispar în martie-aprilie. Simptomele sunt următoarele: tristeţe, mai ales seara, hipersomnie asociată cu somnolenţă diurnă, bulimie, mai ales poftă de dulciuri, urmată de o creştere în greutate, oboseală accentuată, lipsa de motivare, lipsa de concentrare.

 

Tratament

Depresia este o tulburare care trebuie luată în serios. În general, aceste simptome sunt puse în contul unei melancolii sau al unei dureri de cap, dar depresia este o boală care necesită tratament. Ea se manifestă prin episoade recurente şi este favorizată de anumiţi factori precum scăderea luminozităţii, un deces, naşterea unui copil etc. Dacă nici somnul şi nici odihna nu pot combate oboseala , senzaţia de lipsă de energie, cel mai bine este să se consulte un medic.

Depresia nu trebuie confundată cu deprimarea. Pentru a putea vorbi despre depresie trebuie ca mai multe simptome care generează o suferinţă importantă, neobişnuită, să se asocieze şi să se manifeste, zilnic, aproape toata ziua, timp de cel puţin două săptămâni.

 

Sportul

Sportul este un antidepresiv natural, iar virtuţile lui asupra sănătăţii mentale şi fizice nu mai au nevoie de demonstraţii. În plus, oxigenarea ţesuturilor, eliminarea substanţelor toxice şi purificarea organismului sunt nişte beneficii care trebuie să vorbească în favoarea practicării unui sport. În timpul exerciţiilor fizice, creierul secretă endorfine, substanţe euforizante cu proprietăţi analgezice asemănătoare morfinei. Sportul nu se practică foarte târziu seara, pentru că împiedică somnul.

Din punct de vedere medical, depresiile se tratează în general cu psihoterapie, antidepresive şi alte terapii alternative, care nu se urmează după ureche. Cel mai important este sfatul medicului personal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Combaterea depresiei de iarnă.
 Vizualizări articol: 1206 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Combaterea depresiei de iarnă4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei