Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 iun 2008 - Anul XIII, nr. 147 (3828)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Oana Petruta CHIDOVET

Oana Petruţa CHIDOVEŢ


Ce ajutor primeşti când eşti în căutarea unui loc de muncă?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cauţi un loc de muncă, ai participat la o mulţime de interviuri, ai fost chiar şi la câteva probe de lucru, dar în final ai realizat că unele job-uri nu ţi se potrivesc, cele potrivite sunt într-o altă localitate, altele necesită experienţă,  sau mai trist, se fac discriminări pe criterii de vârstă, sex, religie şi povestea poate continua. Deşi această poveste nu e una fericită, ea surprinde realitatea cu care se confruntă fiecare individ la un moment dat, atunci când e în căutarea unui loc de muncă, fie din nevoie, fie din dorinţă de avansare sau alte varii motive.           

Pentru creşterea şanselor de ocupare a locurilor de muncă, statul vine în sprijinul persoanelor care-şi caută un job, printr-o serie de programe cum ar fi: informarea şi consilierea profesională, medierea muncii, formarea profesională, stimularea mobilităţii forţei de muncă.

 

Informarea şi consilierea profesională

Informarea şi consilierea profesională se constituie dintr-un ansamblu de servicii acordate în mod gratuit persoanelor în căutarea unui loc de muncă, care au ca scop furnizarea de informaţii privind piaţa muncii şi evoluţia acesteia, evaluarea personalităţii în vederea orientării profesionale, dezvoltarea abilităţii şi încrederii în sine a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, în luarea deciziei privind propria carieră, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă. Informarea şi consilierea profesională se realizează de către consilieri de orientare a carierei, în cadrul centrelor specializate, organizate în cadrul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, precum şi de alte centre şi furnizori de servicii din sectorul public sau privat, acreditaţi în condiţiile legii.

De asemenea, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau, după caz, firme private, organizaţii profesionale, fundaţii şi asociaţii specializate acordă consultanţă şi asistenţa gratuită pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri, persoanelor în căutarea unui loc de muncă, sub formă de servicii juridice, de marketing, financiare, metode şi tehnici eficiente de management şi alte servicii de consultanţă.

 

Medierea muncii

Medierea muncii presupune activitatea de punere în legătură a angajatorilor cu persoanele în căutarea unui loc de muncă, în vederea stabilirii de raporturi de muncă. Serviciile de mediere pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă se acordă gratuit de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi constau în informaţii privind locurile de muncă vacante, condiţiile de ocupare a acestora, mediere electronică  a cererilor şi ofertelor de locuri de muncă, preselecţia candidaţilor conform cerinţelor joburilor şi în concordanţă cu pregătirea, aptitudinile, experienţa şi interesele acestora.

 

Formarea profesională  

În  mod gratuit, persoanele fără venituri beneficiază de cursuri de formare profesională, acestea ajutându-le să obţină o calificare sau să se recalifice în domenii noi pe piaţa muncii, mult mai căutate şi mai bine plătite. Tot ce trebuie să faci este să-ţi manifeşti interesul şi să te înscrii în baza de date AJOFM.  Programele de formare profesională asigură creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale în scopul mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii. Prin intermediul formării profesionale se urmăreşte iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea persoanelor în căutarea unui job, prin  cursuri, stagii de practică şi specializare, în condiţiile legii. Serviciile de formare profesională se asigură gratuit pentru şomeri, absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ, refugiaţi, sau foşti deţinuţi.

 

Stimularea mobilităţii forţei de muncă

Potrivit legii 76/2002, persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj şi în această perioadă se angajează, într-o localitate la distanţă mai mare de 50 km de domiciliul stabil, fiind astfel nevoiţi să facă naveta, beneficiază de o primă de încadrare neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu nivelul a două salarii minime brute pe ţară, iar cei care, îşi schimbă domiciliul, ca urmare a acestui fapt, primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu nivelul a 7 salarii minime brute pe ţară. Totodata, şomerii aflaţi în indemnizaţie de şomaj primesc, în continuare, 30% din cuantumul stabilit drept indemnizaţie pâna la expirarea perioadei cât erau îndreptăţiţi să primeasca ajutorul de somaj.

Încetarea raporturilor de muncă din iniţiativa sau din motive imputabile angajatului, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data angajării, atrage obligaţia restituirii integrale de către angajat a sumelor acordate drept prime, în condiţiile prezentate mai sus.

Bineînţeles că toţi cei care au nevoie pot solicita oricând aceste beneficii şi subvenţii acordate de stat, însă în realitate sunt puţini cei care o fac şi care îşi manifestă interesul pentru a avea o carieră de succes.

Pentru informaţii şi sugestii www.agentierecrutare.ro, telefon 0230/520317, sau email office@agentierecrutare.ro.

Consultant – avocat Oana Petruţa Chidoveţ
Human Resources Consulting
Agenţie de recrutare şi selecţie de resurse umane
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce ajutor primeşti când eşti în căutarea unui loc de muncă?.
 Vizualizări articol: 1113 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 4 voturi
Ce ajutor primeşti când eşti în căutarea unui loc de muncă?4.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un constinut bun dar.... trimis de
(27 iun 2008, 22:45:42
informatii bune, punctual [prezentate, cu profesionalism.Dar eu,ca tanar somer, fara relatii unde pot accesa aceste servicii?Poate ca reveniti cu adrese net care sa ne usureze cautarea.

multumesc

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Monica TĂTARU
Monica TĂTARU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei