Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 feb 2014 - Anul XIX, nr. 30 (5539)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tot ce trebuie să știi pentru a-ți face prieteni la locul de muncă!

Indiferent dacă ești la început de drum sau dacă ai schimbat job-ul, primele zile într-un birou nou sunt mereu grele. Fiecare persoană care trece prin aceste momente, se gândește dacă se va înțelege cu acei colegi noi care par să fie prea distanți sau prea prietenoși.

Petreci multe ore din viața ta la muncă și ar fi totul mult mai ușor dacă ai putea să-ți faci prieteni la birou. Din păcate, unii oameni sunt timizi sau unii nu știu cum să-și facă prieteni. Poate că iar mănânci singur și poate că asta îți doreai cu adevărat (sau poate că în realitate ai vrea să mergi alături de colegii tăi la acel restaurant de care toată lumea vorbește). Așa că stai singur, mănânci în liniște și ajungi să te întrebi ce cred colegii de birou despre tine. Este posibil să creadă că nu ai destui bani pentru acel restaurant, este posibil să creadă că nu ești sociabil sau… poate că nu vorbesc deloc despre tine. Este posibil ca ei să fi  uitat pur și simplu de tine și ca tu să nu exiști în lumea lor.

Totuși, lucrurile nu pot fi chiar atât de grave și tot ce ai nevoie este să te poți adapta cu succes la un nou grup și la noi obiceiuri. Iată o listă cu ce trebuie să faci pentru a forma prietenii de succes la birou:

 

1) Zâmbește și vorbește!

Zâmbește pentru că așa atragi atenția! Încearcă să te simți bine și lasă-i pe cei de lângă tine să vadă cât de fericit ești și că ești dispus să participi în tot felul de conversații. Implică-te chiar și în acele discuții care pentru tine par doar timp pierdut aiurea. De ce? Pentru că așa vei cunoaște oamenii alături de care lucrezi și doar așa te vor cunoaște și ei pe tine. Dacă ai tendința de a fi mai retras, gândește-te în timpul liber la câteva idei de conversații. Ideea este că dacă vrei ca oamenii să te placă trebuie să fii dispus să îi abordezi.

 

2) Ascultă!

Vrei să îți faci prieteni la noul job și nu vrei să formezi doar simple relații de colegialitate. Vrei să ai cu cine să ieși la o bere după terminarea programului și vrei poți suna pe cineva dacă ai nevoie de ajutor urgent. Vrei prieteni și asta înseamnă să asculți și să fii atent la ce au alți de spus. Astfel se vor forma relații de prietenie, dar ai grijă la acele persoane care nu te-ar ajuta dacă ai nevoie deoarece s-ar putea să nu le pese de ce ai tu de zis.

 

3) Fii curios și nu critica!

Un lucru este sigur: oamenilor le place să vorbească despre ce fac și curiozitatea ta le va permite să facă asta fără să se gândească dacă sunt plictisitori sau nu. Nu contează despre ce vorbesc, important este să nu critici ceea ce auzi. Deocamdată ești o persoană nouă în birou, deci nu ai dreptul să te plângi de anumite persoane sau să critici unele lucruri. În timp, o să înțelegi de ce unii oameni se comportă în anumite feluri și o să știi cum să reacționezi.

 

4) Încearcă să faci parte dintr-un grup și evită singuraticii

În funcție de tipul de companie pentru care lucrezi, există șase mari ca deja să existe grupuri cărora te poți alătura. Pentru a-ți face prieteni la muncă, trebuie să identifici acele grupuri și să decizi unde te-ai integra cel mai bine.

Totuși, dacă vrei să ai succes la a-ți face prieteni, este bine să eviți acele persoane care au tendința de a sta singure. Da, evident, poate acei oameni au motivele lor care îi fac să se comporte astfel, dar s-ar putea de asemenea să nu îi intereseze socializarea.

 

5) Nu fi prefăcut și recunoaște când greșești

Este tentant să te prefaci că ești altcineva, mai ales când încerci să te integrezi într-un grup nou. Problema este că în timp, oamenii își vor da seama cine ești cu adevărat așa că de ce nu te-ai comporta sincer de la bun început? Ce ai de pierdut?

Da, uneori, a fi “tu” poate crea unele probleme sau greșeli. Important este să îți recunoști vina în atunci când ai greșit și să nu treci indiferent peste ce s-a întâmplat. Este greu, ești la început și nu vroiai să calci “strâmb”, dar asumă-ți vina și oamenii te vor vedea cu alți ochi decât dacă ai fi tăcut.

 

Cum se dezvoltă o relație de prietenie cu un coleg de muncă?

Totul începe cu acele mici discuții legate de ce s-a întâmplat în weekend sau despre ce filme sau seriale urmărește fiecare. De aici, totul se dezvoltă și scopul este ca acei doi oameni care lucrează în același birou să găsească o modalitate de a petrece mai mult timp împreună, iar asta se traduce simplu prin “ieșit în oraș după program”.

 

Trebuie (sau poți) să devii prieten cu șeful tău?

Bun, această idee reprezintă un detaliu sensibil. Personalitățile oamenilor, obiceiurile companiei sau simple descrieri ale job-urilor te vor ajuta să îți dai seama ce trebuie să faci. Scriitoarea Jennifer Merritt este de părere poți să fii prieten cu acele persoane care au funcții diferite față de ale tale. Evident, relația va fi bazată pe respect reciproc pentru ca nici una dintre persoane să nu ceară anumite favoruri sau informații confidențiale.

 

Îți place job-ul tău, dar ce poți să faci dacă nu reușești să stabilești o legătură cu cei din birou?

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l reții este că există mereu legături care vor fi formate în diferite momente. În general, oamenii au mai multe lucruri în comun decât cred și dacă chiar îți dorești să te integrezi și să formezi prietenii la locul de muncă, atunci vei reuși să faci asta.

Nu uita că cel mai bun moment pentru a cunoaște persoanele alături de care lucrezi este în pauza de masă . Acceptă invitația colegilor de a mânca împreună sau chiar formează tu un mic grup. Include cât mai multe persoane în activitățile pe care le aveți și vei observa cum se vor forma în timp legături de prietenie.

Ideile de mai sus te vor ajuta cu siguranță, mai ales dacă lucrezi de puțin timp cu un colectiv nou. Da, va fi greu la început, dar totul pornește de la discuții mici legate de unele task-uri, de ultimele știri juridice sau financiare (depinde de domeniu) sau discuții legate de unele activități din timpul liber. Ai nevoie de un pic de curaj!

Andra SECELEAN

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tot ce trebuie să știi pentru a-ți face prieteni la locul de muncă!.
 Vizualizări articol: 1327 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tot ce trebuie să știi pentru a-ți face prieteni la locul de muncă!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei