Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 ian 2014 - Anul XIX, nr. 18 (5527)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Personalitate

Pot să spun și NU!

A spune NU în diverse situații din viața ta, este aparent o banalitate, nu trebuie să fii geniu să reușești acest lucru. Însă, sincer discutând, ca între prieteni, de câte ori:

- ai acceptat să împrumuți un obiect personal, cu riscul de a nu-l mai primi înapoi vreodată ?

- ai acceptat o invitație la vreo petrecere, la un restaurant, botez sau nuntă fără să îți dorești cu ardoare să îți faci prezența la deosebitul eveniment?

- ai stat peste program la birou pentru a-i ajuta pe colegii tăi aflați la ananghie și mai mult decât atât, nu ai reușit să îți finalizezi task-urile tale?

- ți-ai pierdut weekend-urile pentru clienți, șefi, furnizori, când ai fi putut să mergi la un curs de dezvoltare personală sau pur și simplu să trândăvești acasă sau în natură cu cei dragi?

- ți-a fost teamă să nu îi dezamăgești pe cei din jur și ai renunțat la tine, la bucuria și împlinirea ta pentru bucuria altora?

 

Tulburare de personalitate altruistă 

Dacă pierzi sensul propriilor dorințe, nici nu vei putea atinge vreodată culmile succesului.

A învăța să spui NU, înseamnă să ai curajul și puterea de a-ți construi propria fericire, de a te apăra și de a deveni independent.

Dar de ce este atât de greu să refuzăm să intrăm în anumite situații sau să executăm anumite cerințe? Pentru că ne dorim tot timpul să fim apreciați de către colegi, șefi, să fim altruiști, sufletiști cu prietenii și familia, să părem bine crescuți față de oricine intră în contact cu noi. În tot acest vârtej de calități pe care alții ar trebui să le descopere în noi, uităm să fim altruiști și sufletiști față de noi înșine, uităm să ne apreciem propriile valori și gânduri, spus și mai simplu, uităm de noi. În psihologie, toată treaba aceasta cu a nu avea curaj să spui nu, se numește tulburare de personalitate altruistă și ne determină să punem dorințele celorlalți mai presus de ale noastre. În scurt timp, o să devenim încărcați de regrete, plini de amărăciune, fără poftă de viață și iubire de sine. Merită????? Categoric NUUUU.

Putem însă să învățăm cum să spunem „NU, domnule NU”, fără să ne pierdem calitățile de oameni cumsecade în fața celorlalți:

1. În primul rând, înainte de a refuza pe cineva, spune-ți ție că faci ce trebuie, împacă-te cu tine: „dacă îl refuz pe colegul meu, o fac pentru că am mare nevoie de timp să finalizez acest proiect, data viitoare cu siguranță îl voi ajuta, acum chiar nu se poate, îmi risc credibilitatea în fața șefului care și așa este tot timpul cu o falcă în cer și una în pământ”;

2. Când refuzi, nu spune un nu rigid și atât… explică situația cu fermitate, calm și eleganță: „te înțeleg Mihai, chiar rezonez cu situația ta, însă în acest moment chiar nu pot face nimic pentru tine, domnul director mi-a spus dimineață că trebuie să termin acest buget astăzi” sau „vă înțeleg, domnule director, dar în acest weekend chiar nu pot veni la birou, copilașul meu împlinește 7 anișori”;

3. Sau încearcă să dai un răspuns parțial pozitiv: „pot veni în weekend la birou dar nu pot sta decât 2 ore”;

4. Lasă loc și pentru un răspuns afirmativ, propune alternative ulterior rezolvării problemelor tale, nu trebuie să devii un/o antipatic/ă: „chiar dacă nu pot veni mâine la ziua ta, trebuie neapărat să ne întâlnim să ne veselim săptămâna viitoare” sau „vreau să știi că dacă nu te pot ajuta azi, săptămâna aceasta tot îmi strecor ceva timp în programul meu pentru a-ți oferi sprijinul meu”;

5. În cazul în care nu dorești să lași o portiță deschisă pentru viitor, menționează clar și cu franchețe acest lucru. Poți face apoi diverse sugestii: un alt coleg cu mai mult timp liber, o idee, un sfat…;

6. Pregătește-te pentru reacția celorlalți după refuz. S-ar putea să ai surprize neplăcute, să ți se facă diverse observații, „să ți se trântească ușa în nas” sau mai grav, să fii răsplătit cu ranchiună mult timp de la așa-zisa respingere. Trebuie să rămâi ferm pe poziții, să argumentezi deciziile tale și să îți exprimi sentimentele cu sinceritate și tact: „îmi pare rău, Mihai, dar aceasta este situația și nu o pot schimba momentan însă imediat ce voi putea să mă descotorosesc de task-urile mele, te voi ajuta cu cea mai mare plăcere”;

7. Nu te lăsa manipulat în a spune DA. Sunt multe persoane care sunt experte cu acte în regulă în a dirija cu dibăcie situațiile în favoarea lor și tu te trezești că ai și acceptat ceva ce nu ți-ai fi dorit nici în ruptul capului să consimți. Cartea doctorului Susan Newman „Cartea lui NU” (The Book of NO) te va ajuta să îți dai seama atunci când ești manipulat în a face lucruri pe care nu ți le dorești.

Ideea de bază este simplă: trebuie să ai curaj să spui NU (elegant și pertinent) atunci când simți și înțelepciunea de a nu te simți niciodată vinovat/ă pentru sinceritatea ta! Numai așa vei păși către succesul tău și nu către succesul altora.

Irina VELEA – despre succes.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pot să spun și NU!.
 Vizualizări articol: 1407 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pot să spun și NU!5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei