Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 nov 2012 - Anul XVII, nr. 278 (5183)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Trei premiere mondiale în cyberchirurgie, o tehnică a viitorului

Un ficat operat cu ajutorul "realităţii augmentate", un gât însănătoşit cu ajutorul imaginilor 3D şi un cancer colorectal operat fără cicatrice: mai puţin intruzivă, cyberchirurgia este o chirurgie a viitorului, spune un medic francez, autor a trei premiere mondiale în 2012.

"Această chirurgie «hibrid» reprezintă o convergenţă între tehnici şi specialităţi medicale (chirurgie, gastroenterologie, radiologie) şi un amestec de instrumentaţie, material pentru imagistică şi robotică", afirmă profesorul Jacques Marescaux, chirurg şi fondator al IRCAD (Institut de Recherche contre les Cancers de l'Appareil Digestif).

"Este chirurgia viitorului", susţine acest expert, care s-a ilustrat în 2001 operând de la New York, cu ajutorul unei console robotizate, vezica biliară a unei paciente aflate în Franţa.

El a coordonat astfel alte patru operaţii de chirurgie "mini-invazivă" asistate prin imagini, între ianuarie 2012 şi iulie 2012, la sediul noului Institut Hospitalo-Universitaire din Strasbourg (IHU).

Trei dintre aceste operaţii au reprezentat premiere mondiale: folosirea realităţii virtuale ca metodă de diagnosticare şi ca strategie operatorie în chirurgia gâtului, o importantă operaţie de cancer colorectal, realizată fără cicatrice, pe cale naturală, şi chirurgia robotizată la nivelul ficatului, asistată de realitatea augmentată.

Pentru operarea gâtului unei paciente de 66 de ani suferind de o boală a glandei paratiroide (un adenom), explorarea chirugicală virtuală - o reconstrucţie pe baza imaginilor furnizate de scaner (sau prin imagistica prin rezonanţă magnetică) în trei dimensiuni a glandei cu ajutorul unui program informatic creat de IRCAD - a permis detectarea unei anomalii a unei artere, care era asociată cu o anomalie a traseului nervului vocal, ce nu a fost detectată de consultaţia standard preoperatorie.

"Folosirea realităţii virtuale a permis ghidarea actului chirurgical de o manieră personalizată şi salvarea acelui nerv ascuns", a explicat chirurgul francez.

Acest tip de program informatic, asociat cu imagistica prin rezonanţă magnetică, ar putea fi folosit şi pentru operaţii pe prostată sau pentru a se evita atingerea nervilor, care, dacă sunt lezaţi, pot să cauzeze diverse tipuri de handicap.

Peste zece ani, acest tip de intervenţii chirurgicale prin căi naturale va deveni o normă în vigoare, consideră profesorul Marescaux. Ele au meritul de a scurta durata de spitalizare şi de a reduce traumatismul chirurgical.

În iulie, Patrick Pessaux a deschis calea către impunerea cyberchirurgiei ficatului, ghidată de realitatea augmentată. Această operaţie impresionantă a unei tumori hepatice a recurs la robotică şi la imagini din domeniul realităţii virtuale care au fost fuzionate în timp real, în timpul operaţiei, cu imaginile furnizate de camera video introdusă în corpul pacientului.

Schimburile constante de informaţii dintre chirurg şi inginerul în informatică care asistă la operaţie permit o "navigare" cât se poate de vizibilă în interiorul structurilor anatomice, făcând ca ficatul să devină "transparent", prin vizualizarea tuturor vaselor sangvine ale sale - care în mod normal nu pot fi văzute -, pentru un plus de siguranţă.

Pacienta în vârstă de 36 de ani care a fost operată în acest fel a putut să fie externată după o singură săptămână.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei premiere mondiale în cyberchirurgie, o tehnică a viitorului.
 Vizualizări articol: 479 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trei premiere mondiale în cyberchirurgie, o tehnică a viitorului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei