Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 nov 2012 - Anul XVII, nr. 256 (5161)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un vehicul de tip cargo Progress, lansat cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională

Un vehicul de tip cargo din gama Progress a fost lansat miercuri cu succes de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan şi urmează să se conecteze la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), la ora 13.40 GMT, a anunţat Centrul rus pentru controlul zborurilor spaţiale (TSOUP), citat de AFP.

"Lansarea vehiculului Progress M-17M s-a derulat fără probleme. El trebuie să se conecteze la ISS la 17.40, ora Moscovei", a precizat un purtător de cuvânt al TSOUP.

Vehiculul Progress trebuie să livreze pe ISS o cantitate de 2,5 tone, constând în combustibil, oxigen, apă, echipamente pentru experimente ştiinţifice, dar şi alimente şi pachete pentru astronauţii de pe staţie.

Un nou echipaj - ruşii Oleg Noviţki şi Evgheni Tarelkin şi americanul Kevin Ford - s-a alăturat, pe 25 octombrie, americancei Sunita Williams, rusului Iuri Malentchenko şi japonezului Akihiko Hoshide la bordul ISS, pentru o misiune de patru luni.

Purtătorul de cuvânt al TSOUP a dezminţit, totodată, informaţiile publicate de agenţiile de presă ruse, potrivit cărora ISS urma să efectueze joi o manevră suplimentară pentru a evita coliziunea cu un deşeu spaţial desprins din satelitul american Iridium-33.

"Nu prevedem nici o manevră suplimentară. Acest deşeu spaţial nu reprezintă un pericol pentru staţie", a adăugat aceeaşi sursă.

Pe 10 februarie 2009 s-a produs o coliziune între Iridium-33 şi satelitul militar rusesc Kosmos-2251, deasupra Siberiei, la o altitudine de 800 de kilometri.

Câteva mii de deşeuri spaţiale, generate mai ales de exploziile unor sateliţi şi ale unor rachete care au eşuat să se plaseze pe orbită, plutesc în jurul Terrei.

TSOUP examinează în fiecare zi situaţia, cu scopul de a evita o eventuală coliziune a ISS cu aceste deşeuri, a precizat miercuri directorul segmentului rusesc de pe ISS, Vladimir Soloviev, citat de agenţia de presă Interfax.

După retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz - care au trei locuri - pentru a-şi trimite astronauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 63 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un vehicul de tip cargo Progress, lansat cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională.
 Vizualizări articol: 452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un vehicul de tip cargo Progress, lansat cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei