Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 iul 2012 - Anul XVII, nr. 158 (5063)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ochii, oglinda gândurilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De acum înainte va fi dificil să minţim în legătură cu vârsta noastră sau la o mână de poker. Cercetătorii australieni de la Universitatea din Melbourne, în colaborare cu cei elveţieni de la Spitalul Universitar din Zurich, au aflat că poziţia ochilor noştri dezvăluie numerele pe care le avem în minte. Rezultatele studiului oamenilor de ştiinţă au apărut recent în publicaţia Current Biology.
În cadrul acestui studiu, cercetătorii le-au cerut participanţilor să se gândească şi să spună o serie de cifre, respectiv numere alese la întâmplare. Măsurând poziţia pe verticală şi orizontală a ochilor, savanţii au reuşit să prezică următorul număr ales de participanţi chiar înainte ca acesta să fie anunţat.
Mai precis, dacă poziţia ochilor se schimba spre stânga şi în jos, acest lucru anunţa că următoarea cifră era mai mică decât cea anterioară. În schimb, dacă ochii îşi schimbau poziţia spre dreapta şi în sus, asta prezicea că numărul următor va fi mai mare.

 

Asociere între numere şi spaţiu

Autorul principal al studiului, dr. Tobias Loetscher, de la Şcoala de Ştiinţe Comportamentale din cadrul Universităţii din Melbourne, a declarat că această anchetă este în măsură să demonstreze cum ochii şi poziţia lor dezvăluie alegeri sistematice operate de generatorul de cifre aleatorii ale creierului. „Când ne gândim la cifre, le codăm automat în spaţiu, cu numerele cele mai mici căzând spre stânga, iar numerele mari urcând spre dreapta. Cu alte cuvinte, ne gândim la cifre pe o linie mentală a numerelor orientată de la stânga la dreapta, uneori chiar fără să remarcăm noi înşine această asociere număr-spaţiu”, a spus dr. Michael Nicholls, de la aceeaşi școală.
Studiul arată că deplasările de-a lungul liniei mentale a numerelor sunt însoţite de mişcări oculare sistematice. Asta înseamnă că, atunci când navigăm prin reprezentări mentale, cum ar fi de exemplu numerele, refolosim procese cerebrale care au evoluat de la origine pentru a interacţiona şi a naviga în lumea exterioară.
Potrivit lui Christopher J. Bockisch de la Secţia de Oftalmologie şi ORL din cadrul Spitalului Universitar din Zurich, ochii nu doar ne permit să vedem lumea care ne înconjoară, dar sunt şi o fereastră asupra activităţii spiritului nostru, aşa cum demonstrează şi acest studiu.
Mai mult decât atât, Peter Brugger de la Secţia de Neurologie a aceluiaşi spital din Zurich susţine că această descoperire „ne ajută să studiem cum funcţionează spiritul uman printr-o conexiune cu spaţiul care îl înconjoară”.
La realizarea studiului au participat 20 de bărbaţi dreptaci, cărora li s-a solicitat să aleagă la întâmplare câteva numere. Măsuraţi de un metrometru electronic, ei au menţionat 40 de numere cuprinse între 1 şi 30 într-o secvenţă aleatorie. Pentru fiecare număr, cercetătorii au măsurat poziţia medie a ochilor în intervalul de 500 de milisecunde înainte ca următorul număr să fie anunţat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ochii, oglinda gândurilor.
 Vizualizări articol: 818 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ochii, oglinda gândurilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei