Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 mai 2012 - Anul XVII, nr. 120 (5025)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Betleem a existat cu adevărat!

Un sigiliu vechi de 2700 de ani atestă existenţa oraşului în care s-a născut Iisus

Are dimensiunea unui penny, însă importanţa sa este imensă. Arheologii israelieni au anunţat descoperirea unui fragment dintr-un sigiliu, vechi de 2700 de ani, care atestă existenţa oraşului Betleem aşa cum a fost descris în Biblie.

Potrivit experţilor, existenţa micului artefact demonstrează că oraşul Betleem nu este doar un nume din Biblie, oraşul în care s-a născut Iisus Hristos, aşa cum este menţionat în Noul Testament, ci o localitate specializată în comerţ, aflată în apropiere de Ierusalim, potrivit Daily Mail.

"Este pentru prima dată când numele Betleem apare menţionat în afara textului Bibliei într-o inscripţie din perioada primului Templu iudaic, ceea ce dovedeşte că Betleem a fost cu adevărat un oraş în Regatul lui Iuda şi, probabil, chiar mai devreme", a declarat Eli Shukron, directorul sitului de excavaţii.

Sigiliul are 1,5 centimetri în diametru şi datează din perioada secolelor al XIII-lea şi al XII-lea î.H, cu aproximativ 700 de ani înainte de naşterea lui Iisus.

Sigiliul este scris în limba ebraică din acea perioadă. Un vas din lut găsit în apropiere data din aceeaşi perioadă, potrivit istoricilor.

Shmuel Achituv, un expert de la Universitatea Ben Gurion, care nu a participat la excavaţii, susţine, de asemenea, că sigiliul este cea mai veche referire la oraşul Betleem, în afara Bibliei.

Cel mai probabil, sigiliul, găsit într-o zonă denumită de istorici "Oraşul lui David", a fost folosit la ştampilarea unui document administrativ, trimis de la Betleem la Ierusalim.

Eli Shukron a precizat că pe primul rând de litere se poate citi "Beshava'at", care înseamnă "în al şaptelea" şi face referire cel mai probabil la anul de domnie al unui rege. Al doilea rând de litere reprezintă cuvântul "Betleem", iar pe ultimul rând a rămas o singură literă, despre care Shukron spune că reprezintă finalul sintagmei "pentru rege".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sigiliu vechi de 2700 de ani atestă existenţa oraşului în care s-a născut Iisus.
 Vizualizări articol: 1388 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Un sigiliu vechi de 2700 de ani atestă existenţa oraşului în care s-a născut Iisus5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei