Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 mai 2012 - Anul XVII, nr. 120 (5025)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Kover: Comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român- foarte surprinzător

Duminică, 27 Mai 2012 (16:54:39)

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, spune că "a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal" şi că "a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa" acestuia.

Kover Lazslo a fost întrebat, duminică, la sosirea la Odorheiu Secuiesc, cum comentează situaţia legată de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef şi cum vede evoluţia relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu este o treabă politică, nu se poate considera un incident diplomatic. Tot ceea ce s-a întâmplat este că, după multe decenii, cineva şi-a amintit să îl aducă acasă pe Nyiro, conform ultimei sale dorinţe. Parlamentul ungar a fost abilitat să se ocupe de reînhumare şi au trecut mai multe luni, iar organizarea nu a întâmpinat probleme. Eu chiar am făcut o solicitare verbală către ministrul Culturii din Guvernul Ungureanu (Kelemen Hunor - n.r.) să participe, într-un fel sau altul, la această reînhumare. Noi am planificat nu numai o reînhumare, ci şi o celebrare a reîntoarcerii lui Nyiro Jozsef acasă. A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal. Suntem acuzaţi în mod ruşinos şi noi, şi Nyiro, şi a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa scriitorului din partea Guvernului, care a depăşit limita comicului. În primul moment am plâns, apoi am râs, niciodată n-am participat la o astfel de comedie absurbă, mai ales involuntar", a declarat Kover.

El a fost întrebat dacă va trimite vreo notă sau o scrisoare în acest sens Guvernului român.

"Eu ce am făcut mai devreme, când au început tensiunile din partea noului Guvern de la Bucureşti, am scris câte o scrisoare către doamna Anastase şi preşedintele Senatului -am avut-o pe doamna Anastase ca invitat la Budapesta -şi le-am cerut sprijinul. Dar după cum ştiu - nu de pe căi oficiale - partidele şi elita politică românească nu au aceeaşi opinie sau poziţie în această problemă. (...) Noi nu suntem interesaţi în a crea tensiuni şi sunt convins că singura cale a relaţiilor între cele două state, guverne şi naţiuni este cooperarea. Nu există alternativă. Eu cred că şi cei care au ajuns brusc acum la guvernare vor recunoaşte acest lucru, iar dacă nu, ei vor fi principalii afectaţi", a afirmat Kover Laszlo.

Referitor la cooperare, Kover a declarat: "Situaţia actuală este aşa cum o vedem. Putem să observăm o serie de reacţii isterice, paranoide şi comice din partea noului Guvern român, dar hai să nu comentez mai mult pe această temă pentru că toată lumea a văzut ce s-a întâmplat în ultimele zile".

"Eu zic că atâta vreme cât România este un stat de drept există posibilitatea de reînhumare a lui Nyiro, reînhumarea lui Nyiro va fi un moment decisiv, când o să procurăm toate actele necesare, pe care de fapt le avem şi acum, dar ei le contestă, iar pe 20 iunie instanţa de contencios administrativ va decide cât de gravă este eroarea pe care nu am comis-o noi şi care nu poate avea efecte negative asupra noastră şi cum poate fi eliminată", a adăugat el.

El a menţionat că legea românească "prevede o sancţiune de maxim 40 de euro pentru această eroare".

"Vorbim despre un caz de asemenea gravitate. Am fost nevoiţi să cerem o autorizaţie de doi lei, atât de mare este cazul care a blocat procesul de reînhumare a lui Nyiro. Când completăm toate lucrurile răbdător, aşa cum trebuie, şi ei în sfârşit nu vor mai avea niciun argument legat de ce lipseşte atunci îl vom reînhuma pe Nyiro Jozsef, chiar dacă acest lucru nu este pe placul unor politicieni români", a spus Kover.

Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care urma să aibă loc, duminică, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulată, urmând să se desfăşoare doar o slujbă de pomenire a acestuia, au anunţat organizatorii.

Peste 200 de persoane s-au adunat, duminică, în Grădina Preoţilor din Odorheiu, unde are loc o slujbă ecumenică de pomenire a scriitorului, oficiată de preoţii bisericilor istorice din localitate, aceasta urmând să se încheie în jurul orei 16.00.

Purtătorul de cuvânt al PCM, Molnar Miklos, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că reînhumarea lui Nyiro nu va mai avea loc, motivul fiind autorizaţia de reînhumare contestată de Prefectura Harghita.

"Înmormântarea lui Nyiro Jozsef nu va mai avea loc, programul nu se va modifica, însă în loc de înmormântare va fi oficiată o slujbă de pomenire, în memoria scriitorului, şi potrivit ultimei sale dorinţe, ca măcar sufletul să i se odihnească la Odorheiu Secuiesc. Înmormântarea a fost anulată pe motiv că dragul nostru de primar a dat o autorizaţie greşită, iar Prefectura a contestat-o în contencios-administrativ. În acest moment autorizaţia a fost anulată, iar noi a trebuit să renunţăm la reînhumare. Încă nu ştim dacă primarul a făcut această greşeală intenţionat sau nu", a spus Molnar Miklos.

Întrebat dacă cenuşa lui Nyiro se află în Odorheiu Secuiesc, Molnar Miklos a declarat că la această întrebare nu poate răspunde decât Parlamentul Ungariei, care nu lucrează sâmbătă, duminică şi luni, când se sărbătoresc Rusaliile.

Duminică dimineaţă, primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente (UDMR), afirma că regretă că "politicul a intervenit în aducerea la bun sfârşit a ultimei dorinţe a lui Nyiro Jozsef", precizând că adeverinţa de înmormântare eliberată de Primărie îndeplineşte toate condiţiile legale.

"Regret că politicul a intervenit în aducerea la bun sfârşit a ultimei dorinţe a scriitorului Nyiro Jozsef, tensionând actul de pioşenie reclamat de funeraliile în sine. Adeverinţa solicitată şi eliberată vineri de către Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc îndeplineşte toate condiţiile de legalitate, astfel neexistând niciun impediment de natură a împiedica desfăşurarea înmormântării. Primarul din Odorheiu Secuiesc îşi asumă toată răspunderea pentru eliberarea în condiţii de deplină legalitate a adeverinţei pentru înhumare", afirma primarul Bunta Levente într-un comunicat de presă.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, dosarul 1795/96/2012 înregistrat în 26 mai pe rolul Tribunalului Harghita, care are ca obiect anularea unui act emis de autorităţi publice locale, Primăria Odorheiu Secuiesc fiind pârât, are termen de judecată în 20 iunie.

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, declara, sâmbătă, că a atacat în contencios-administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel că, din punctul de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, reînhumarea este suspendată.

Contestaţia a fost depusă la Tribunalul Harghita.

"Contestaţia s-a depus în 26 mai, la ora 00.22. În 25 mai, domnul Frater Oliver Balazs, cetăţean al statului ungar, a solicitat Primăriei municipiului Odorheiu Secuiesc o adeverinţă de înhumare pentru defunctul Nyiro Jozsef, decedat la 16 octombrie 1953. În urma verificărilor făcute legat de actele depuse pentru a susţine eliberarea adeverinţei de înhumare, am constatat că în acestea se face referire la un act 218 din 2012, act care nu are nicio legătură cu certificatul de deces al defunctului, înregistrat sub numărul 642 din 18 octombrie 1953, eliberat de Compartimentul de stare civilă şi păstrat la Secţia 3 din Madrid. În acest context, ofiţerul de stare civilă din Odorheiu Secuiesc ar fi fost autorizat, conform legislaţiei române în vigoare, să înscrie în adeverinţa de înhumare umătorul text: «Adeverim prin prezenta, la data de 25 mai 2012, că în actul 642 din 1953 s-a înregistrat decesul lui Nyiro Jozsef, decedat în 16 octombrie 1953»", spunea prefectul.

De asemenea, Augusta Cristina Urzică a afirmat că, din punctul de vedere al instituţiei pe care o reprezintă, "orice acţiune de reînhumare" a poetului Nyiro Jozsef este suspendată "până la judecarea în completul de contencios".

Tot sâmbătă, într-o maşină cu care un oficial ungar se deplasa spre Şumuleu Ciuc a fost găsită o urnă în care se presupunea că s-ar afla cenuşa scriitorului.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Harghita, Gheorghe Filip, a declarat însă că în momentul în care urna a fost deschisă s-a constatat că aceasta era goală. "Procurorul a dispus desigilarea şi deschiderea urnei, moment în care s-a constat că aceasta este goală", a spus Filip.

El a precizat că acest fapt a fost o surpriză pentru poliţişti întrucât oficialul ungar declarase că în urnă era cenuşă umană, iar din documentele de însoţire ale acesteia reieşea acelaşi lucru.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a susţinut, vineri, o conferinţă de presă, în care a anunţat că municipalitatea a eliberat autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef în localitate.

"Astăzi, la 11.00, s-au prezentat din partea Parlamentului Ungariei cu o solicitare privind eliberarea unei autorizaţii pentru reînmormântarea lui Nyiro Josef. Documentaţia a fost studiată la noi, în Primărie, a fost conformă cu legile de la noi şi ca atare, într-o jumătate de oră - o oră, s-a eliberat adeverinţa pe baza căreia poate fi înmormântat Nyiro Jozsef", declara Bunta Levente.

Guvernul s-a opus reînmormântării poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autorităţilor române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată, potrivit premierului Victor Ponta.

Reînmormântarea poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc era programată să aibă loc duminică, într-un cadru privat, în conformitate cu legislaţia românească, organizatorii modificând programul şi renunţând la mai multe evenimente în urma dezacordului exprimat de MAE român, preciza Ambasada Ungariei la Bucureşti.

MAE şi-a exprimat dezacordul faţă de intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfăşurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.

Rămăşiţele poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 au fost aduse în Ungaria la iniţiativa Parlamentului de la Budapesta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Kover: Comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român- foarte surprinzător.
 Vizualizări articol: 1040 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Kover: Comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român- foarte surprinzător5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intrebări incomode...doar aât! trimis de
(27 mai 2012, 22:10:13
1. De ce "după multe decenii, cineva şi-a amintit să îl aducă acasă pe Nyiro, conform ultimei sale dorinţe"-tocmai acum in campanie electorală?
2.Dacă sus numiţii politicieni de etnie maghiară de la noi si de oriunde voiau intradevăr să respecte ultimile dorinţe, ale poetul, de ce nu au facut-o discret cu pioşenie cum se cade unui astfel de eveniment( mai ales că e o persoana controversată ). De ce au suprapus-o cu evenimentul campaniei electorale? In toată ţara clasa politică atrage ateţia... si se dă in spectacol cu concerte electorale făcute poate chiar din bani publici. Si- atunci ce si-au zis unii politicieni maghiari hai si noi un pic de scandal; Sa atragem si noi un pic atentia electoratului cu "urna mortului"-care se pare că era goală....Daor aşa de dragul de a face scandal si a stârni ură intre români si maghiari ...că asta ne mai trebuie... si avem de toate..
3.Potrivit autorităţilor române ,chiar dacă era cenuşă in urnă,chiar dacă nu se greşeau actele- acesta(mortu- D-zeu să-l ierte) nu putea primi onoruri pentru că desfăşurase cândva o activitate ostilă faţă de statul român ... care nu este cazul să fie onorată...Toţi suntem trecători prin viaţă-dar dacă greşim-plăltim .. nu aşteptăm omagii!. Omagiul adus de posteritate si de toţi oamenii de onoare se aduce doar memoriei acelor personalitţti care au fost intradevăr eroi ...indiferent de nationalitate,religie, rasă etc.Si Caligula şi-a făcut calul senator si el insuşi voia să fie zeificat in timpul vieţii .Dar nu a rămas un erou... nimeni nu i-a cinstit memoria cu onoruri ... iar istoria l-a judecat după faptele sale...
2.   "Barbarie" contra incalcarii legii trimis de
(28 mai 2012, 10:38:27
Problema conducatorilor unguri e ca exista legi impotriva fascismul. Partidul "Crucile cu sageti" este considerat ca a fost fascist. Iar legile lumii intregi interzic fascismul. Electoral sau nu, gestul si comportamentul "barbar" al noului guvern este normal si strict legal. Romania nu poate risca sa fie acuzata de fascism. Exista legi si la noi impotriva fascismului (prost aplicate, desigur). Ca in aplicarea actului de interzicere a manifestarii fasciste, guvernul a facut greseli si s-a lovit cu stangul in dreptul, ca de obicei, asta-i altceva. Ungurii ar trebui sa vada ca reinvierea fascismului la ei, precum si incercarea (nereusita) de a transforma Ungaria intr-un lagar de munca fortata, au esuat. Un partid politic de la ei a fost interzis de Uniunea Europeana, mai demult, astazi, Victor Orban a incercat sa legifereze munca fortata (a se citi Mihai Giurgea, pe site-ul lui, precum si Wikileaks.ro).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei