Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 feb 2012 - Anul XVII, nr. 49 (4954)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Încălzirea Oceanului Arctic aduce ninsori şi ger în Europa

Reducerea suprafeţei gheţurilor în Oceanul Arctic generată de încălzirea climatică ar putea explica iernile cu multă zăpadă şi ger din ultimii ani din Europa şi din unele zone ale emisferei nordice, arată un studiu american publicat luni, relatează AFP.
După ce suprafaţa banchizei a scăzut la un nivel record în 2007, au fost observate ninsori mai abundente decât în mod normal în vaste regiuni nord-americane, ale continentului european şi China, subliniază ei.
În timpul iernilor din 2009-2010 şi 2010-2011, emisfera nordică a înregistrat cele mai mari acumulări de zăpadă din statistici.
Datele înregistrate din 1979 - de la începutul observaţiilor prin satelit - şi până în 2010 arată o diminuare cu un milion de kilometri pătraţi (minus 29,4 la sută) a suprafeţei gheţii din Oceanul Arctic în toamnă, respectiv de două ori cât suprafaţa Franţei, precizează oamenii de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie din Georgia (sud-est).
Această diminuare a gheţurilor arctice a corespuns unei acoperiri cu zăpadă net mai ridicată decât în mod normal în nord-estul Statelor Unite, nord-vestul şi centrul Europei, precum şi nordul Chinei, adaugă ei.
"Studiul nostru demonstrează că diminuarea gheţurilor Oceanului Arctic este legată de schimbări în circulaţia aerului în emisfera nordică în timpul iernii", subliniază Judith Curry, preşedintele Şcolii de Ştiinţe Atmosferice şi ale Pământului a Institutului de Tehnologie din Georgia şi principalul autor al acestei lucrări.
"Modificările în circulaţia aerului formează mai frecvent zone de stagnare de înaltă presiune atmosferică centrate pe Atlantic, care blochează fluxul de aer cald venind din vest şi provoacă un flux de aer polar şi ninsori abundente în Europa" şi nord-estul Americii de Nord, continuă cercetătoarea.
Concluziile acestui studiu, care sunt concordante cu cele ale altor cercetări, ar putea fi folosite pentru ameliorarea previziunilor meteorologice sezoniere, potrivit autorilor.
Aceste lucrări apar în versiunea online a Analelor Academiei Naţionale Americane de Ştiinţe (PNAS) cu data de 27 februarie 2012.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încălzirea Oceanului Arctic aduce ninsori şi ger în Europa.
 Vizualizări articol: 502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Încălzirea Oceanului Arctic aduce ninsori şi ger în Europa4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei