Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 mar 2011 - Anul XVI, nr. 63 (4661)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Motivul pentru care găina cu gât golaş din Transilvania îşi pierde penele, descoperit de cercetători

Găina cu gât golaş originară din Transilvania îşi pierde penele în zona gâtului din cauza unei mutaţii genetice care influenţează acţiunea unei anumite proteine, afirmă cercetătorii britanici, al căror studiu a fost publicat în revista PLoS Biology, informează dailymail.co.uk.

Cercetătorii au descoperit astfel că modul în care vitamina A este asimilată de pielea găinilor cu gât golaş - numite Gât golaş de Transilvania -, în combinaţie cu acţiunea unei proteine conduce la pierderea fulgilor şi a penelor în zona gâtului.

Studiul a fost realizat de 12 cercetători de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh în diverse ferme din Franţa, Mexic şi Elveţia.

Medicul Denis Headon, cel care a coordonat acest studiu la Roslin Institute din Edinburgh, a declarat: "Am descoperit că substanţa produsă de vitamina A la nivelul pielii, în combinaţie cu proteina BMP12, contribuie la aspectul de vultur al acestei specii de găini. O mutaţie genetică afectează proteina BMP12 şi contribuie la pierderea penelor".

"Această descoperire ne ajută să înţelegem mai bine dezvoltarea biologiei şi a felului în care au evoluat diferitele rase. Ea poate avea şi implicaţii practice în stimularea industriei avicole din ţările cu climă caldă, inclusiv în ţările în dezvoltare", a completat Denis Headon.

Savanţii britanici au studiat probele de ADN prelevate de la găinile cu gât golaş din Mexic, Franţa şi Ungaria, pentru a identifica acea mutaţie genetică. Mostre de piele din ouă fecundate au fost analizate cu ajutorul unor modele matematice.

Gât golaş de Transilvania, despre care se crede că au apărut prima oară în nordul României, sunt găini crescute în gospodăriile şi fermele din Europa de câteva sute de ani şi au fost introduse în Marea Britanie în anii 1920. Această rasă de găini este considerată una mixtă, fiind performantă atât pentru producţia de carne, cât şi pentru cea de ouă.

Studiul cercetătorilor britanici a fost finanţat de Biotechnology and Biological Sciences Research Council.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Motivul pentru care găina cu gât golaş din Transilvania îşi pierde penele, descoperit de cercetători.
 Vizualizări articol: 332 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Motivul pentru care găina cu gât golaş din Transilvania îşi pierde penele, descoperit de cercetători0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei