Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 iul 2010 - Anul XV, nr. 156 (4447)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Capsula sondei japoneze Hayabusa conţine "particule minuscule" de origine necunoscută

Capsula adusă pe Terra de sonda spaţială japoneză Hayabusa conţine "particule minuscule" de origine necunoscută, a anunţat, luni, Agenţia japoneză pentru explorări spaţiale (JAXA), citată de AFP.

Aceste particule infime trebuie să fie mai întâi analizate, pentru a afla dacă ele provin de pe asteroidul vizitat, aşa cum speră oamenii de ştiinţă, sau de pe Terra.

"Pe 24 iunie, noi am început procedura de deschidere a capsulei şi am confirmat prezenţa unor particule minuscule", se afirmă pe site-ul agenţiei JAXA.

Agenţia niponă nu este, deocamdată, în măsură să afirme dacă este vorba de particule de praf colectate de pe asteroidul Itokawa pe care a coborât sonda Hayabusa.

Sonda Hayabusa nu a fost închisă ermetic în timpul plecării sale de pe Terra, în 2003, ceea ce face plauzibilă ipoteza prezenţei în capsulă a unor reziduuri terestre.

Analizele care vor permite identificarea originii particulelor minuscule recuperate din capsulă vor dura câteva săptămâni.

Capsula sondei Hayabusa, recuperată din deşertul australian după o călătorie de şapte ani în spaţiu, în timpul căreia a parcurs peste 5 miliarde de kilometri, a fost încredinţată, la jumătatea lunii iunie, centrului de cercetare Sagamihara din oraşul Kanagawa.

Dacă eşantioanele provin cu adevărat de pe asteroidul Itokawa, atunci ele reprezintă primele materii aduse pe Terra de pe un corp ceresc, altele decât rocile colectate de astronauţii americani în timpul misiunilor pe Lună.

Aceste probe intacte colectate de pe un asteroid, despre care oamenii de ştiinţă consideră că şi-au păstrat caracteristicile primitive, îi vor ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine felul în care s-a format sistemul nostru solar.

Sonda Hayabusa, al cărei cost de producţie a fost de 115 milioane de euro, a intrat în contact cu asteroidul Itokawa în septembrie 2005.

Sonda niponă, construită sub forma unui paralelipiped cu baza de 1,5 metri şi înălţimea de 1,05 metri, încadrat de panouri solare şi de o antenă satelit, a trebuit să facă faţă multor probleme tehnice - pene de motor, descărcări ale bateriilor şi funcţionarea capricioasă a sistemului de colectare a probelor de pe Itokawa.

Forţa de gravitaţie redusă prezentă la suprafaţa asteroidului i-a obligat pe oamenii de ştiinţă japonezi să conceapă un sistem de colectare a eşantioanelor foarte ingenios, însă cu un caracter aleatoriu. Un coş de mici dimensiuni trebuia să recolteze particulele de praf rezultate în urma impactului unei bile cu suprafaţa asteroidului. Sonda Hayabusa a avut la bord trei astfel de bile.

Chiar dacă se va constata, luni, că misiunea de colectare a eşantioanelor a eşuat, cercetătorii consideră deja că Hayabusa şi-a îndeplinit scopul pentru care a fost construită, deoarece sonda a realizat un număr mare de fotografii şi a efectuat numeroase analize la suprafaţa asteroidului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Capsula sondei japoneze Hayabusa conţine "particule minuscule" de origine necunoscută.
 Vizualizări articol: 352 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Capsula sondei japoneze Hayabusa conţine "particule minuscule" de origine necunoscută0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei