Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 ian 2010 - Anul XV, nr. 10 (4301)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Laserul, omniprezent în societatea actuală, împlineşte 50 de ani

Inventat în urmă cu 50 de ani, ca un produs al cercetărilor de laborator, laserul a devenit omniprezent şi indispensabil în viaţa cotidiană, fiind folosit de reţelele telefonice, playerele DVD, dar şi în medicină şi în industrie, informează AFP.
Acronim pentru Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (Amplicarea Luminii prin Emisia de Raze Stimulate), laserul face să circule lumina captată într-o cavitate între două oglinzi.
Fasciculul laser, care concentrează o rază într-o lungime de undă omogenă, este mai intens decât lumina naturală, de o singură culoare şi unidirecţional.
Primul flash de lumină laser roşie a fost produs cu un cristal solid de rubin, pe 16 mai 1960, în Malibu (California, SUA).
La început, laserele pe rubin sau pe gaz "erau considerate ca fiind nişte curiozităţi fără prea mare utilitate", a declarat Claude Cohen-Tannoudji, laureat al premiului Nobel pentru fizică pe anul 1997.
În cercetările fundamentale, laserele au permis, în special, captarea atomilor pentru a fi răciţi. Graţie lor, se obţin "nori atomici de miliarde de ori mai reci decât temperatura medie a universului", care este de 2,7 grade sub valoarea de zero absolut (- 273,15°C), a precizat Cohen-Tannoudji, cu ocazia unui colocviu organizat la Paris, ocazionat de semicentenarul laserului.

 

Piaţa mondială a laserelor, şase miliarde de dolari

Încă din anii '70, laserul a permis folosirea fibrei optice pentru transportul informaţiei pe distanţe lungi, cu un debit net superior faţă de cablul coaxial.
Micile aparate folosind raze laser s-au răspândit peste tot în lume, odată cu introducerea dispozitivelor de citire a codurilor de bare.
În total, piaţa mondială a laserelor grupează aproximativ şase miliarde de dolari, din care peste trei miliarde în telecomunicaţii, mari consumatoare de fibre optice, şi în industria electronicelor. Fiecare DVD Player necesită un laser, iar fiecare DVD Writer are două lasere.

 

Domeniile care folosesc lasere

Mai puţin cunoscut marelui public, al doilea domeniu în care sunt folosite laserele, pe o piaţă de peste două miliarde de dolari, este micro-prelucrarea industrială. Laserele folosite astăzi în industrie permit tăierea, perforarea, sudarea sau tratarea anumitor suprafeţe cu o precizie imposibil de atins prin alte procedee.
Laserele sunt indispensabile pentru fabricarea panourilor fotovoltaice pentru obţinerea unor găuri cu diametre de 100 de microni (1 micron = a mia parte dintr-un milimetru) din capetele de injecţie ale noilor motoare diesel.
Sectorul medical contabilizează la rândul lui puţin peste o jumătate de miliard de dolari. Laserele înlocuiesc progresiv tradiţionala freză a medicului stomatolog, iar în dermatologie, ele permit epilarea definitivă, înlăturarea tatuajelor şi cicatrizarea uniformă.
În oftalmologie, laserul este folosit în operaţiile de remediere a miopiei şi prezbitismului şi în cele de prevenire a dezlipirii de retină. Laserul este folosit şi în gastroenterologie, în cardiologie şi ginecologie.
În viitor, laserele ar putea democratiza protonterapia, folosită în tratamentul împotriva tumorilor canceroase dificil de operat prin mijloace convenţionale, cum este cazul anumitor tumori cerebrale.
Laserele sunt folosite şi pentru măsurarea distanţelor, calculate pornind de la timpul de care are nevoie o rază de lumină pentru a atinge un obiect-ţintă şi a reveni de unde a plecat. Dispozitivul LIDAR (Light Detection And Ranging) este un tip de radar care foloseşte lumina în locul undelor radio pentru desenarea hărţilor în format 3D.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Laserul, omniprezent în societatea actuală, împlineşte 50 de ani.
 Vizualizări articol: 606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Laserul, omniprezent în societatea actuală, împlineşte 50 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei