Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 nov 2009 - Anul XIV, nr. 269 (4255)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Longevitatea, determinată de o mutaţie a unei gene

Există o legătură clară între longevitate şi o mutaţie a unei gene, o versiune hiperactivă a unei enzime care încetineşte îmbătrânirea celulelor, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences şi preluat de bbc.co.uk.
Cercetătorii de la Colegiul de medicină Albert Einstein din New York au descoperit că centenarii din comunitatea evreilor de rit aşkenaz sunt purtători ai acestei mutaţii genetice, atât aceştia, cât şi copiii lor având în organism niveluri mari de telomerază, care protejează ADN-ul.
Specialiştii mai spun că este posibil să poată concepe medicamente care să stimuleze producerea acestei enzime.

 

Bolile ce provoacă diferenţele genetice

Cercetătorii au avut ca subiecţi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti de rit aşkenaz, pentru că aceştia sunt înrudiţi şi le-a fost mai uşor să identifice bolile ce provoacă diferenţele genetice. Ei au prelevat mostre de sânge de la 86 de persoane sănătoase, cu vârsta medie de 97 de ani, de la 175 dintre copiii acestora şi de la 93 de alte persoane ai căror părinţi au avut o speranţă de viaţă medie normală (grup de control).
Telomerii sunt markeri ai îmbătrânirii biologice care se găsesc în toate celulele şi care au rolul de a proteja cromozomii. Mai precis, telomerii sunt pachete de ADN plasate la capetele cromozomilor care au rolul de a împiedica dezintegrarea acestora, respectiv de a întârzia procesul îmbătrânirii. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, telomerii devin din ce în ce mai scurţi, celulele nu mai sunt protejate şi, în cele din urmă, mor. Se estimează că lungimea telomerilor se reduce, în medie, anual, cu 21 de nucleotide sau unităţi structurale.
Importanţa telomerilor a fost recunoscută luna trecută, când trei cercetători au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină, pentru determinarea structurii telomerilor şi descoperirea modului în care aceştia protejează cromozomii împotriva degradării. Telomeraza este o enzimă care repară telomerii, împiedicând micşorarea acestora.

 

Trăsături puternice în moştenirea genetică

Cercetătorii de la Colegiul Albert Einstein au descoperit că centenarii şi copiii lor prezintă în organism niveluri mai ridicate de telomerază şi telomeri semnificativ mai lungi comparativ cu persoanele care au o speranţă de viaţă medie normală. Trăsătura este, de asemenea, foarte puternică în moştenirea genetică.
Anterior, cercetătorii au descoperit că membrii acestei comunităţi cu o excepţională longevitate sunt protejaţi şi de maladii specifice îmbătrânirii, precum cele cardiace şi diabetul.
Centenarii care au participat la acest studiu aveau un nivel bun al colesterolului şi un indice de masă corporală mai scăzut decât al celor din grupul de control.
Specialiştii spun că încă nu au descoperit mecanismul care stă în spatele acestei asocieri dintre longevitate şi variaţiile genetice ale telomerazei.
Profesorul Tim Spector, de la King's College London, a declarat că rezultatele studiului sunt interesante, însă a recomandat precauţie: "Impulsionarea procesului de reparare a ADN-ului - celulele având mai multe şanse să se dividă - poate duce la apariţia unor mutaţii maligne şi chiar a cancerului".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Longevitatea, determinată de o mutaţie a unei gene.
 Vizualizări articol: 740 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Longevitatea, determinată de o mutaţie a unei gene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei