Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 mai 2009 - Anul XIV, nr. 100 (4086)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Naveta Atlantis va fi lansată pe 11 mai, cu misiunea de a moderniza telescopul spaţial Hubble

Naveta americană Atlantis, care are ca misiune să repare şi să modernizeze telescopul spaţial Hubble, va fi lansată pe 11 mai, cu o zi mai devreme decât data stabilită iniţial, au indicat reprezentanţii Agenţiei spaţiale americane (NASA), citaţi de AFP.

Lansarea este prevăzută pentru ora 18:01 GMT, de la Centrul spaţial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral, baza NASA din California.

Aceasta va fi a cincea şi, totodată, ultima misiune de întreţinere, reparare şi modernizare a telescopului spaţial Hubble, lansat în 1990, care a revoluţionat astronomia.

Mike Leinbach, directorul de lansare, a explicat într-o conferinţă de presă că devansarea datei cu 24 de ore oferă trei posibilităţi de lansare a navetei până pe 13 mai. Deoarece NASA are mai multe programe spaţiale care se suprapun în această perioadă, este imposibil ca Atlantis să fie lansată în intervalul 13 - 22 mai.

 

Variantă de urgenţă

Mike Leinbach a precizat, totodată, că "pregătirile pentru lansarea Atlantis şi Endeavour - cea din urmă având rolul de navetă de ajutor - se desfăşoară conform programului".

Dacă Atlantis ar fi grav avariată în urma impactului cu un micrometeorit sau cu unul dintre deşeurile spaţiale aflate în derivă pe orbită, aceasta s-ar afla mult prea departe de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru a se putea conecta la aceasta sau pentru ca echipajul să se poată refugia pe ISS.

Este necesar, deci, ca o a doua navetă spaţială să fie pregătită de lansare în regim de urgenţă, pentru a acorda ajutor echipajului sinistrat.

 

Şapte astronauţi la bord

Misiunea Atlantis va avea la bord şapte astronauţi, care vor încerca să repare şi să modernizeze telescopul Hubble, pentru a-i prelungi funcţionarea până cel puţin în 2014.

În timpul acestei misiuni de 11 zile, astronauţii au programate cinci ieşiri pe orbită, pentru a înlocui cele şase giroscoape de pe Hubble, bateriile, scutul termic, sistemul informatic de rezervă şi pentru a instala noi instrumente care vor îmbunătăţi performanţele telescopului spaţial. Este vorba, în special, de Cosmic Origins Spectograph (COS) şi de o cameră cu rezoluţie înaltă (Wide Field Camera 3).

Noile instrumente care vor fi instalate vor permite telescopului Hubble să înainteze şi mai mult pe firul istoriei, ajungând la 500-600 de milioane de ani după Bing Bang, comparativ cu un miliard de ani, în prezent.

 

Măsuri drastice privind reducerea volumului de muncă din sectorul spaţial

Cele trei navete ale flotei spaţiale americane - Endeavour, Discovery şi Atlantis - vor fi scoase din serviciu până pe 30 septembrie 2010, dată la care se va finaliza construirea ISS. NASA a anunţat că a luat, începând cu 1 mai, o serie de măsuri drastice privind reducerea volumului de muncă din sectorul spaţial.

Începând de vineri, 160 de angajaţi ai firmelor subcontractante ce colaborează cu NASA vor fi concediaţi, iar până în luna septembrie, numărul muncitorilor disponibilizaţi va atinge cifra de 900. Uzinele care fabrică rezervoarele externe şi rachetele purtătoare de navete spaţiale vor fi cele mai afectate.

După această misiune a navetei Atlantis, NASA va mai efectua doar şapte sau cel mult opt alte misiuni cu ajutorul actualei flote spaţiale.

În 1990, telescopul Spatial Hubble a fost poziţionat pe orbită, cu ajutorul navetei spaţiale Discovery, la aproximativ 613 kilometri deasupra Pământului. Hubble este primul observator pe orbită, fiind dotat cu o oglindă de 240 de centimetri, câteva pachete de instrumente şi camere video capabile să înregistreze diferite părţi ale spectrului electromagnetic.

Telescopul are o lungime de aproximativ 13 metri (43 de picioare) şi o lăţime de 4,27 metri (14 picioare) şi oferă imagini de o claritate imposibil de obţinut cu alte aparate şi în alte condiţii, din cauza atmosferei Pământului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Naveta Atlantis va fi lansată pe 11 mai, cu misiunea de a moderniza telescopul spaţial Hubble.
 Vizualizări articol: 500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Naveta Atlantis va fi lansată pe 11 mai, cu misiunea de a moderniza telescopul spaţial Hubble0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei