Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 mai 2009 - Anul XIV, nr. 100 (4086)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Învăţământ

Înscrierea în clasa întâi, încheiată oficial

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Înscrierea elevilor în clasa întâi s-a încheiat ieri, potrivit recomandărilor Ministerului Educaţiei. Cu toate acestea, directorii de şcoli spun că nici un părinte care vine să-şi înscrie copilul nu va fi refuzat, dacă mai sunt locuri neocupate. În cele mai multe unităţi de învăţământ din judeţ, locurile în clasa întâi s-au ocupat. În unele cazuri, în şcolile renumite din oraşe, în special, locurile în clasa întâi s-au ocupat în proporţie de 80% imediat după ce s-a dat startul înscrierilor. Cu toate acestea, înscrierile au continuat, şi continuă şi acum, iar directorii de şcoli spun că vor face înscrieri până la începutul anului şcolar chiar, dacă vor exista cereri.

La Şcoala Generală Nr. 3 din municipiul Suceava înscrierile în clasa întâi au început încă din decembrie, anul trecut, iar o lună mai târziu, locurile erau ocupate în marea lor majoritate. Conducerea şcolii a declarat însă că nu poate refuza înscrierea nici unui copil, iar în cazul în care se depăşeşte numărul de locuri prevăzut se solicită o de la IŞJ o suplimentare a claselor.

Potrivit directorilor de şcoli, majoritatea părinţilor îşi înscriu copiii la şcoală până în luna mai, termenul limită recomandat de minister. După expirarea termenului, directorii susţin că, din experienţa anilor anteriori, numărul solicitanţilor este foarte mic.

„De obicei, mai vin în vară, în număr foarte mic, cei care se întorc din străinătate”, a declarat directorul adjunct al unei unităţi de învăţământ gimnazial din municipiul Suceava.

 

Locurile la grădiniţă, la mare căutare

Nici în învăţământul preşcolar, locurile în grupele de copii, mai ales cele din grădiniţele cu program prelungit, nu duc lipsă de solicitări.

Şi la acest ciclu educaţional, înscrierile încep cu mult timp înainte de debutul anului şcolar nou.

Nu este o noutate, pentru că în fiecare an se întâmplă la fel. Numărul de locuri insuficient în comparaţie cu cel al cererilor fac ca grădiniţele, îndeosebi cele cu program prelungit, să fie supraaglomerate, iar în unele situaţii, într-o grupă ajung să fie înscrişi şi câte 40 de preşcolari.

În zonele urbane ale judeţului, îndeosebi în municipiul Suceava şi apoi  în celelalte oraşe şi municipii, problema găsirii unui loc la grădiniţă este vechi, iar în ceea ce priveşte înscrierea în clasa întâi, aceasta se face cu mult timp înainte de începerea anului şcolar.

La polul opus stau însă unele unităţi de învăţământ din zonele mai puţin populate ale judeţului, unde unele clase funcţionează sub efectivele minime de elevi admise.

În 20 de şcoli din judeţul Suceava funcţionează clase de elevi sub efectivul minim de şcolari admis de lege.

 

Maxim 20 de elevi în clasă

Legea prevede că, în învăţământul preşcolar, numărul minim de copii necesar pentru funcţionarea unei clase este de 10 preşcolari, cel mediu de 15 înscrişi, iar numărul maxim admis este de 20 de copii. Clasele primare pot funcţiona cu aceleaşi efective ca şi cele preşcolare, cu precizarea că la acest nivel educaţional, numărul maxim de elevi admis într-o clasă este de 25 de înscrişi. 

O clasă gimnazială nu poate funcţiona cu mai puţin de 10 elevi şi cu mai mult de 30 de elevi, iar o clasă de liceu sau de arte şi meserii trebuie să aibă minim 15 elevi înscrişi şi maxim 30 de cursanţi.

În ceea ce priveşte clasele care funcţionează sub efective la nivelul judeţului Suceava, 15 dintre ele sunt de nivel gimnazial, două sunt clase liceale, una de arte şi meserii şi alte două clase sunt de nivel primar.

Inspectoratul Şcolar Suceava, pe baza cererilor venite din şcoli, a întocmit un proiect al planului de şcolarizare pentru anul viitor, proiect care urmează să fie supus aprobării la Ministerul Educaţiei. Planul de şcolarizare propus de IŞJ prevede înfiinţarea a 1878 de clase întâi în tot judeţul, în anul şcolar viitor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înscrierea în clasa întâi, încheiată oficial.
 Vizualizări articol: 1334 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Înscrierea în clasa întâi, încheiată oficial1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei