Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 mai 2009 - Anul XIV, nr. 100 (4086)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aproape o mie

Sucevenii care au armă de autoapărare, din ce în ce mai mulţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Numărul sucevenilor care deţin arme de autoapărare creşte constant în judeţul Suceava, cei mai mulţi optând pentru arme cu gaze iritant lacrimogene, în detrimentul pistoalelor cu bile de cauciuc, considerate mai periculoase şi de aceea având un regim de autorizare mai strict.

 

Conform datelor statistice ale Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, la sfârşitul primului trimestru al acestui an, în judeţ se găseau 205 suceveni înregistraţi cu pistoale cu bile de cauciuc (armă din categoria celor neletale, supuse autorizării), şi 698 posesori de pistoale cu gaze iritant lacrimogene, de unde rezultă un total de 903 suceveni care au armă de autoapărare.

Prin comparaţie, la finele primului trimestru al anului 2008, în evidenţele poliţiei figurau 162 de suceveni cu autorizaţie pentru pistoale cu bile şi 496 de posesori de arme cu gaze, în timp ce la începutul lui 2007 erau înregistraţi doar jumătate din totalul posesorilor de arme de acum.

După o modificare legislativă de anul trecut, o persoană care doreşte să deţină un pistol cu bile de cauciuc trebuie să obţină, pe lângă documentele standard, o fişă medicală tip pentru posesori de armă şi un aviz psihologic. Hârtiile trebuie însoţite de o taxă, de 300 de lei, dacă solicitantul vrea arma în regim de urgenţă, şi 100 de lei pentru taxă în regim normal.

Pentru pistolul cu gaze iritant lacrimogene trebuie făcută doar o cerere, iar poliţia emite, în termen de trei zile, o notificare, pe baza căreia se poate achiziţiona pistolul.

 

Cât costă pistoalele de autoapărare

Sucevenii care doresc să-şi achiziţioneze o armă neletală de autoapărare au la dispoziţie patru magazine de profil. Trei sunt în municipiul Suceava (unul în Centru, unul în Burdujeni, şi un al treilea la Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Suceava), şi un al patrulea în municipiul Rădăuţi.

Ionică Amărculesei, proprietarul magazinului din centrul municipiului reşedinţă de judeţ, ne-a declarat că pistoalele cu bile de cauciuc au preţuri cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei, funcţie de performanţe, în timp ce armele cu gaze costă de la 800 la 1.500 de lei. Acestea din urmă sunt prevăzute cu rachete inofensive, pentru agrement, cu care posesorul poate exersa tragerea.

„Cumpărătorii sunt în general oameni care transportă valori, şoferi de tir, dar şi persoane din mediul rural, care stau în locuri mai izolate şi îşi iau un pistol pentru a se apăra de hoţi. În ultima perioadă am vândut destul de puţine pistoale, mulţi suceveni şi le-au achiziţionat direct din străinătate ori le-au luat de la alţi posesori, prin transfer”, a precizat Ionică Amărculesei.

Conform legilor în vigoare, armele de autoapărare pot fi utilizate numai pentru legitimă apărare, folosirea lor în alte scopuri atrăgând o amendă usturătoare şi confiscarea armei, şi, dacă situaţia este mai gravă, dosar penal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii care au armă de autoapărare, din ce în ce mai mulţi.
 Vizualizări articol: 951 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Sucevenii care au armă de autoapărare, din ce în ce mai mulţi4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lasa-ne trimis de
( 2 mai 2009, 12:57:07
Nu cumparati de la mosul asta ca are adaosuri NESIMTIT DE MARI. Deci la el un pistol WALTHER PP cu bila e 22 de milioane, si in Iasi la mag de arme exact acelasi model e 17 milioane. E bataie de joc!!!
1.1  RE: Lasa-ne trimis de
( 2 mai 2009, 13:29:10
o spui de parca asta vinde lunar cate 50 de arme si se imbogateste
1.2  RE: Lasa-ne trimis de
( 3 mai 2009, 12:29:12
Fiecare are dreptul sa lucreze cu ce adaos comercial vrea.

P.S. Prost nu e cel care cere ci acel care da.
2.   Super trimis de
( 2 mai 2009, 13:02:18
Unde il gasesc pe moshu asta ca vreau sa-mi iau si eu un trancan cu toti banii pe care ii am va impusc pe toti !
2.1  RE: Super trimis de
( 2 mai 2009, 13:31:39
magnolizata - pe mosu il ai virtual in ziar dupa cum vezi si de impuscat ev. tot virtual sa impusti,mai mediteaza ca dupa aia ai tot timpul sa ...meditezi.Daca esti un cacacios de copchil din tirg dupa cum imi dai impresia ca esti atunci e de nerezolvat decit prin asa ceva ceva ce se cheama suicid.
3.   Cine stie?pls trimis de
( 2 mai 2009, 22:29:04
cine are ideie cat ajunge o automata gen pistol se poate gasi asa cv in sv? Si un pret informativ! Multumesc

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei