Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 oct 2008 - Anul XIII, nr. 236 (3917)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O treime din speciile de mamifere sunt în declin

Jumătate dintre speciile de mamifere se află în declin numeric şi aproximativ o treime din ele sunt pe cale de dispariţie, conform "listei roşii" a speciilor ameninţate cu extincţia publicată recent de Uniunea Mondială pentru Natură (UICN), la Barcelona, relatează AFP.

Experţii UICN, un organism cu autoritate în domeniul biodiversităţii, au realizat cel mai mare studiu biologic despre mamifere de până în prezent. Studiul confirmă gravitatea situaţiei actuale: una din patru specii de mamifere este ameninţată cu dispariţia, adică 1.141 de specii din totalul de 5.487 studiate.

Realitatea ar putea fi şi mai gravă, deoarece experţii nu posedă informaţii despre 836 de specii de mamifere, a avertizat organizaţia, care susţine un congres la Barcelona. Pentru cercetători, lipsa informaţiilor referitoare la o anumită specie reprezintă, de obicei, un semnal neliniştitor.

În realitate, numărul mamiferelor ameninţate cu dispariţia ar putea să atingă procentul de 36%, a estimat Jan Schipper, expert al UICN, într-un articol apărut în revista Science.

"Rezultatele noastre ne arată o imagine foarte sumbră a situaţiei mamiferelor de pe glob", a subliniat Schipper, adăugând că "jumătate dintre acestea se află în declin numeric". Cel puţin 76 de specii de mamifere au dispărut din anul 1500 şi până în prezent.

Criza actuală este considerată ca fiind cea de-a şasea perioadă de extincţie a speciilor, precedenta fiind cea corespunzătoare dispariţiei dinozaurilor, în urmă cu 65 de milioane de ani.

În total, lista roşie, creată de UICN în 1963, cuprinde 16.928 de specii de animale sau de plante pe cale de dispariţie, faţă de 16.306 de specii în 2007.

3.246 de specii fac parte din categoria cu riscul cel mai ridicat - "specii în pericol critic" -, 4.770 se află "în pericol" şi 8.912 sunt considerate a fi "vulnerabile".

Expresia "în pericol critic" se referă la faptul că probabilitatea de extincţie a speciei este foarte ridicată. În "lista roşie" din 2008, se află 188 mamifere încadrate în această categorie, aşa cum este cazul linxului iberic (Lynx pardinus).

Aproape 450 de mamifere au fost catalogate ca fiind "în pericol", precum diavolul tasmanian (Sarcophilus harrisii), un marsupial carnivor a cărui populaţie a scăzut cu peste 60% în ultimii zece ani.

Pisica sălbatică (Prionailurus viverrinus) din Asia de sud-est a trecut din categoria "vulnerabil" în categoria "în pericol", din cauza distrugerii habitatului ei natural. În aceeaşi situaţie se află şi foca din Marea Caspică (Pusa caspica), a cărei populaţie a scăzut cu 90% în ultimul secol, din cauza vânatului excesiv.

Cu toate acestea, experţii susţin că este posibilă o redresare a situaţiei. Datorită unor măsuri de conservare s-au obţinut rezultate încurajatoare pentru 5% dintre mamiferele ameninţate. Dihorul cu picioare negre (Mustela nigripes) este, în prezent, considerat doar "în pericol", după ce a fost reintrodus cu succes în Mexic, iar calul sălbatic (Equus ferus) a fost reintrodus în Mongolia.

Dar "cu cât vom aştepta mai mult, cu atât ne va costa mai mult să împiedicăm dispariţia altor specii", a avertizat Jane Smart, conducătoarea programului de salvare a speciilor din cadrul organizaţiei UICN.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O treime din speciile de mamifere sunt în declin.
 Vizualizări articol: 356 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O treime din speciile de mamifere sunt în declin0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei