Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 oct 2008 - Anul XIII, nr. 236 (3917)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Grevillea, un arbust decorativ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Grevillea este un arbust graţios şi delicat, originar din Australia şi Noua Zeelandă, şi este cultivat în general pentru florile frumoase pe care le face. Atunci când este cultivat în exterior, arbustul poate ajunge la înălţimi cuprinse între cinci şi zece metri. Dacă, în schimb, este cultivat în interior, acesta nu va depăşi un metru. Frunzele au culoarea verde intens şi sunt acoperite cu puf. Odată cu îmbătrânirea plantei, ele capătă culoarea arămie. Florile au un pistil lung şi curbat. Florile cresc sub forma unor inflorescenţe şi pot avea diferite culori: roşu, roz, galben sau crem.

 

Îngrijire

Grevillea trebuie protejat de razele directe ale soarelui, care afectează frunzele. Este de preferat ca ghiveciul să fie ţinut într-un loc care să-i asigure protecţie. Cu toate acestea, Grevillea are nevoie de câteva ore de lumină pe zi pentru o dezvoltare sănătoasă. De asemenea, planta trebuie ferită de curenţii de aer, care duc la căderea frunzelor. Pe timpul verii, Grevillea nu trebuie expusă unor temperaturi mai mari de 22 de grade Celsius. Iarna, în schimb, temperaturile trebuie să fie cuprinse între 7 şi 13 grade Celsius. Solul trebuie să lăsat să se usuce între o udare şi alta. Atunci când afară este foarte cald, este recomandat ca frunzele să fie stropite cu apă pentru a păstra umiditatea. În perioada aprilie - septembrie, Grevillea are nevoie de apă din abundenţă. Toamna şi iarna, în schimb, planta se va uda o dată la două săptămâni. Evitaţi să lăsaţi apa să se acumuleze în ghiveci deoarece acest lucru favorizează apariţia ciupercilor, ce pot afecta planta. Pentru o bună dezvoltare, planta are nevoie de un sol neutru sau acid, necalcaros. În timpul perioadei vegetative, în apa folosită pentru udare se pot adăuga câteva picături de îngrăşământ lichid o dată la trei-patru săptămâni. Sunt recomandate îngrăşămintele bogate în azot şi potasiu, care favorizează creşterea. De asemenea, în aprilie, este recomandat să se taie crengile rebele şi cele care au fost afectate de frig. Ghivecele se vor schimba atunci când consideraţi că planta a crescut suficient de mult şi are nevoie de un vas mai mare.

 

Înmulţire, paraziţi şi boli

Grevillea se poate înmulţi prin seminţe în lunile martie-aprilie. Acestea se vor pune într-un vas în care s-a amestecat turbă cu pământ de grădină necalcaros şi nisip în părţi egale. Vasul va fi ţinut într-un loc cu o temperatură cuprinsă între 13 şi 16 grade Celsius. Atunci când noile plante vor fi suficient de mari, se va muta fiecare nou exemplar într-un ghiveci. Grevillea se poate înmulţi şi prin butaşi. Aceştia se vor preleva în perioada aprilie-mai. Butaşii trebuie să aibă o mărime de cel puţin cinci-şapte centimetri. La fel ca şi în cazul seminţelor, se vor planta într-un teren necalcaros şi foarte bine drenat. Vasele se vor acoperi cu pungi şi se vor ţine la o temperatură de 21 de grade Celsius. Odată ce au făcut rădăcini, noile plante trebuie mutate în ghivece de dimensiuni normale şi vor fi ţinute la adăpost până în primăvara următoare.

Grevillea este, în general, o plantă rezistentă şi nu este des atacată de paraziţi sau boli. Se poate întâmpla însă ca frunzele acesteia să fie atacate de coşenile, fapt ce duce la îngălbenirea şi căderea acestora. Este recomandat totuşi ca la începutul primăverii să se efectueze un tratament preventiv cu un insecticid cu spectru larg de acţiune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grevillea, un arbust decorativ.
 Vizualizări articol: 656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grevillea, un arbust decorativ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei