Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 aug 2008 - Anul XIII, nr. 184 (3865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Prezenţa percloratului pe Marte nu exclude existenţa unor forme de viaţă

Posibila prezenţă a percloratului, o substanţă corozivă, în eşantioanele de sol marţian analizate de instrumentele de pe sonda Phoenix, nu exclude existenţa unei forme de viaţă pe planeta roşie, a explicat principalul coordonator al misiunii, citat de AFP.

"În condiţii normale, percloratul nu distruge materiile organice" de pe Terra, a declarat Peter Smith, de la Universitatea din Arizona, responsabil ştiinţific al Phoenix, în timpul unei conferinţe de presă telefonice.

"În sine, percloratul nu este nici bun, nici dăunător pentru formele de viaţă", a adăugat acesta, subliniind că anumite specii de microbi trăiesc din energia furnizată de acest oxidant foarte solubil în apă.

NASA a dezvăluit prezenţa percloratului, care se găseşte în stare naturală în zonele foarte aride de pe Terra, într-un comunicat publicat, luni, pe internet.

Analizele iniţiale ale eşantioanelor de sol marţian efectuate cu ajutorul instrumentului MECA (Miscroscopy, Electroscopy and Conductivity Analyzer) de pe Phoenix nu au indicat prezenţa acestei substanţe.

"Analizele iniţiale ale MECA ne-au făcut să ne gândim că solul marţian era foarte asemănător celui de pe Terra, dar analizele făcute ulterior au relevat aspecte chimice ale solului de pe Marte diferite de cele ale solului planetei noastre", au spus cercetătorii care participă la această misiune.

Însă, marţi, aceştia au insistat asupra faptului că percloratul descoperit în solul marţian, care trebuie confirmat definitiv printr-o serie de alte analize, nu compromite cu nimic caracterul locuibil al planetei roşii.

În timpul unei conferinţe care a avut loc în iunie, cercetătorii au spus că este posibil să se cultive sparanghel pe solul marţian.

La sfârşitul lui iulie, cercetătorii au confirmat faptul că gheaţa arctică de pe Marte este formată din apă.

 

Studiile continuă

Phoenix, ajunsă pe 25 mai în zona arctică, neexplorată până în prezent, a planetei Marte, este cea mai recentă sondă trimisă de NASA pentru a descoperi dacă apa, element crucial pentru viaţă, a existat vreodată în formă lichidă pe planeta roşie. Cercetătorii vor să înţeleagă istoria gheţii de pe Marte, încercând să afle dacă aceasta s-a topit la un moment dat, dând naştere unui mediu lichid care a modificat solul, schimbând compoziţia chimică a acestuia. Astfel s-ar putea afla dacă pe Marte ar fi putut exista în trecut forme de viaţă.

Potrivit lui Peter Smith, două analize precedente au demonstrat prezenţa în solul marţian a unor nutrienţi, precum "sodiu, potasiu, magneziu, cloruri, toate găsindu-se şi în organismul uman şi care sunt importante pentru dezvoltarea vieţii". "Totuşi, nu avem încă dovezi ale existenţei materiilor organice", care ar stabili formal prezenţa vieţii pe Marte, a subliniat Smith.

Săptămâna trecută, NASA a anunţat că, pentru că sonda Phoenix a descoperit apă în stare lichidă pe Marte, misiunea va fi prelungită până cel mai devreme la sfârşitul lunii septembrie.

Prelungirea misiunii Phoenix cu aproximativ cinci săptămâni înseamnă costuri suplimentare de 2 milioane de dolari. Misiunea Phoenix, prevăzută a dura trei luni, costa iniţial 420 de milioane de dolari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prezenţa percloratului pe Marte nu exclude existenţa unor forme de viaţă.
 Vizualizări articol: 457 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prezenţa percloratului pe Marte nu exclude existenţa unor forme de viaţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei