Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 iul 2008 - Anul XIII, nr. 155 (3836)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nivelul de risc de dispariţie a anumitor specii a fost subestimat

Anumite specii din flora şi fauna mondială sunt pe cale de dispariţie, iar specialiştii sunt de părere că riscurile privind acest aspect sunt mult mai mari faţă de cele estimate până în prezent, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature şi preluat de AFP.

Bret Melbourne, profesor la Universitatea din Colorado, a declarat că cercetările efectuate până în prezent au subestimat pericolele existente pentru faună şi floră pentru că nu au luat în considerare diferenţa între indivizii unei specii date.

Astfel, anumite specii, considerate protejate, ar putea fi, de fapt, în pericol, a adăugat Melbourne.

Potrivit Uniunii Mondiale pentru Natură (UICN), peste 16.000 de specii prezintă un nivel ridicat de risc de dispariţie. Un mamifer din patru, o pasăre din opt şi o treime din amfibieni sunt incluşi pe "lista neagră" a UICN.

Studiul, publicat de revista Nature, arată, însă, că modelele folosite pentru a stabili această clasificare nu iau în calcul decât două tipuri de riscuri.

Primul dintre acestea îl reprezintă moartea unor indivizi dintr-o specie rară, cum ar fi cazul balenelor, în prezent existând mai puţin de 400 de exemplare. Un alt exemplu îl constituie tigrii, numărul celor aflaţi în libertate fiind de aproximativ 4.000.

Al doilea factor de risc este determinat de condiţiile mediului înconjurător, precum defrişările şi modificările de temperatură şi precipitaţii.

Specialiştii sunt de părere că ar trebui luaţi în calcul şi alţi factori de risc, cum ar fi raportul dintre femele şi masculi, variaţiile mortalităţii şi fecundităţii înregistrate într-o populaţie de animale.

În funcţie de aceşti factori, specialiştii pot stabili dacă o specie este capabilă să supravieţuiască unei scăderi demografice bruşte sau riscă să dispară.

Cercetătorii au elaborat noi modele matematice pentru biologi, pe baza cărora se pot evalua şansele de supravieţuire ale unei specii de peşti, care se poate confrunta cu o scădere demografică bruscă şi despre care există foarte puţine date.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nivelul de risc de dispariţie a anumitor specii a fost subestimat.
 Vizualizări articol: 458 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nivelul de risc de dispariţie a anumitor specii a fost subestimat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei