Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 iun 2008 - Anul XIII, nr. 150 (3831)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Caviar pentru oamenii de rând? Japonezii au inventat "Cavianne"

O companie japoneză a reacţionat prompt la scăderea producţiei de caviar din Marea Caspică prin fabricarea unei imitaţii de icre de sturion care se vinde la un preţ de nimic, informează AFP.

Un lichid gri, lipicios, este introdus în nişte tuburi de unde se scurge formând mici bile care seamănă cu caviarul. Acţiunea are loc la Hokuyu Foods, un atelier situat în prefectura Aomori, în apropiere de strâmtoarea unde se întâlnesc Oceanul Pacific şi Marea Japoniei.

Această imitaţie de caviar negru, numită "Cavianne", este un amestec din mai multe ingrediente: cerneală de sepie, sâmburi de măr, extract de arici de mare, de stridii şi scoici Saint-Jacques şi o substanţă aglomerantă extrasă dintr-o algă marină.

Inventatorul, Susumu Mikami, fost patiser, spune că a avut nevoie de doi ani pentru a ajunge la formula exactă: bile de mărime egală şi gust care aminteşte de faimosul caviar Beluga.

"Caviarul din Marea Caspică are un gust minunat", îşi aminteşte Mikami, în vârstă de 75 de ani. 

Caviarul cel mai scump este cel din icre de beluga, sturioni care trăiesc în Marea Caspică. Însă populaţia de beluga a scăzut dramatic în ultimii ani din cauza pescuitului excesiv. 

Rusia, Iran şi alte republici foste sovietice care au graniţă la Marea Caspică au propus anul acesta o întrerupere de cinci ani a pescuitului pentru a reface populaţia de sturioni.

În Japonia, Hokuyu Foods este singurul producător de caviar artificial. Compania produce patru tone pe an, echivalentul unei cincimi din consumul anual de caviar în arhipelag, spune Mikami.

Puţini japonezi cunosc marca lui, cumpărată mai ales de proprietarii de restaurante şi hoteluri care le servesc în locaţiile lor. 

 

Caviarul fals şi cel real pot coexista.

Ideea "caviarului artificial" i-a venit lui Mikami după o discuţie cu un cercetător din regiune, care a descoperit că boabele de grozamă înmuiate în cerneală de sepie seamănă cu caviarul. Însă aceste boabe erau prea mici pentru a semăna cu icrele de sturion şi, în plus, aveau un gust rău. Dar a reţinut principiul. 

În prezent, Cavianne seamănă la exterior cu caviarul, însă Mikami recunoaşte că învelişul "icrelor" este încă prea dur şi lipicios pentru a părea real. 

Produsul său este de şapte ori mai sărac în calorii decât caviarul, iar inventatorul ar vrea ca acesta să fie mai gras şi să aibă un gust mai pronunţat pentru că astfel ar putea să îl exporte.

"Sunt oameni care refuză categoric produsul meu, gourmets care au cunoscut caviarul adevărat. Pot să înţeleg acest lucru", spune Mikami.

Însă acesta adaugă că preţiosul fel de mâncare original este pe cale de dispariţie şi că "oamenii sunt mulţumiţi de produsul lui". 

Inventatorul a ajuns la concluzia că produsul fals şi cel real pot coexista.

O cutie de Cavianne de 50 de grame costă aproximativ 1.000 de yeni (6 euro), de 50 de ori mai puţin decât caviarul original. 

Mikami spune că încă nu a obţinut mari beneficii de pe urma caviarului său, însă aminteşte de imitaţia de crab, care în prezent se vinde peste tot în lume.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Caviar pentru oamenii de rând? Japonezii au inventat "Cavianne".
 Vizualizări articol: 697 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Caviar pentru oamenii de rând? Japonezii au inventat "Cavianne"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei