Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 iun 2008 - Anul XIII, nr. 150 (3831)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ajută un copil să meargă la şcoală

Sărăcia o împiedică pe Ana Maria să meargă în clasa întâi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zece suflete trăiesc într-un apartament amărât din Burdujeni. După ce a divorţat de un soţ alcoolic şi agresiv, Maria Apăvăloaie, mama copiilor, încearcă să facă faţă lipsurilor şi să îşi trimită copiii la şcoală.

Ana Maria Nichitoi a împlinit şase ani şi aşteaptă ca mama ei să o înscrie în clasa I. Din păcate, femeia se află într-o mare dificultate: nu are nici rechizite, nici ghiozdan, nici uniformă pentru copilă. În fiecare an s-a confruntat cu aceleaşi probleme. Cinci dintre copii sunt la deja la şcoală (Andrea - clasa VIII- a, Ion Marian – clasa a VIII-a, Petru – clasa a VI-a , Vasile – clasa a VI-a – Şcoala generală „Miron Costin”, Adrian - clasa a IV-a – Şcoala Specială), doi copii merg la grădiniţă (Andrei – aproape şase ani, Sebastian – patru ani), Beatrice are doar doi ani şi cinci luni şi stă acasă împreună cu mama ei. Cel mai mare băiat al familiei a împlinit 22 de ani.

 

5.000 de lei, datorii la întreţinere

Ana Maria se vede deja în clasa I, în prima bancă, şi cu multe cărţi şi creioane de colorat în faţă. Mama ei are mari emoţii că nu va avea cu ce să o pornească la şcoală.

„Cei care sunt deja la şcoală au din anii trecuţi ghiozdane şi le-au rămas şi ceva caiete. Cu ăştia mai mici este mult mai greu. Noi trăim doar din alocaţiile copiilor şi alocaţia complementară. Beneficiem de o masă caldă la cantina de ajutor social. Asta nu înseamnă că nu ne este foarte greu, dar îmi iubesc copiii şi ei mă ascultă”, ne-a povestit Maria Apăvăloaie.

Din cauza veniturilor mici, femeia a adunat peste 50 de milioane de lei vechi restanţă la întreţinere. Femeia ne-a povestit că aceste restanţe sunt vechi, de peste doi ani, de când femeia încă trăia şi cu tatăl copiilor în apartament. Pentru că bea foarte mult, făcea mereu scandal, îşi bătea joc de copii şi de familie, femeia a cerut sprijinul poliţiei pentru ca soţul scandalagiu să fie evacuat din casă. După divorţ, bărbatul a plătit o perioadă scurtă pensie alimentară, după care, motivând că are o pensie mică, nu a mai trimis nici un ban copiilor.

Copiii sunt bine crescuţi şi sunt foarte ataşaţi de mamă. Deşi au o bunică în Adâncata, unde ar putea să mai meargă în vacanţă, mama copiilor nu este de acord pentru că, spune ea, „casa este aproape de pădure şi îmi este frică să îi las acolo. Mai bine îi ţin pe lângă mine, săraci cum suntem, dar ne înţelegem bine şi asta ne uneşte, ne face să depăşim orice insultă din partea vecinilor sau a altor persoane care ne condamnă, ne arată cu degetul”, ne-a povestit femeia.

 

Ajutaţi-i să meargă la şcoală

Pe lângă lipsuri, Maria a mai avut probleme şi cu unul dintre copii – Andrei, care până la vârsta de patru ani nu a vorbit deloc. După ce a început un tratament, la recomandarea unui medic neuropsihiatru, băiatul a început să comunice, dar ia în continuare tratament.

Nici mama celor nouă copii nu a fost ferită de probleme de sănătate. Maria suferă de tromboflebită, boală care i s-a declanşat după ce a născut ultimul copil. Un sprijin moral, dar şi material îi este oferit acestei familii de preotul Modest Boiciuc, de la Biserica „Sf. Andrei” Burdujeni, care săptămânal (chiar de două ori pe săptămână) vine în vizită la aceşti copii şi le aduce alimente. Uneori părintele le aduce copiilor şi hăinuţe.

Şi doctorul Ştefan Puşcaşu, directorul Policlinicii Bethesda, i-a vizitat recent pe aceşti copii şi le-a dus alimente în valoare de 400 de lei. Sunt gesturi umanitare care trebuie luate drept exemplu.

Această mamă îşi doreşte din tot sufletul să îşi dea copiii la şcoală să le asigure un viitor. Din păcate nu poate singură.

Cei care pot să o ajute pe Ana Maria să păşească în clasa I, dar şi pe ceilalţi fraţi ai ei să îşi continue studiile, pot să sune la redacţia „Monitorul de Suceava”, 0230 522993. Dacă ştiţi şi alte cazuri de copii care vor să înveţe, dar nu au posibilităţi materiale, vă rugăm să ni le semnalaţi la telefonul redacţiei sau pe adresa redactie@monitorulsv.ro .

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărăcia o împiedică pe Ana Maria să meargă în clasa întâi.
 Vizualizări articol: 2545 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 5 voturi
Sărăcia o împiedică pe Ana Maria să meargă în clasa întâi3.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Of trimis de
(28 iun 2008, 12:40:07
si domnu primar ales ce zice? cauta teren pentru o noua vila???
1.1  RE: Of trimis de
(28 iun 2008, 14:44:46
asta a facut copii pe banda rulanta si acum plange ca nu are conditii.niste parinti handicapati.

pacat de copii ca sunt tare frumusei si ei nu s-au cerut adusi pe lume.daca sotul ei era un betiv asa cum zice ..de ce a facut atatia copii?nu cred ca isi iubesate copii caci daca ar fi stiut sa iubeasca nu ii facea CA SA II CHINUIE.
1.2  RE: Of trimis de
(29 iun 2008, 21:45:18
Ba sictirule, mai bine il castrau pe taicatu sa u mai faca asa un specimen. Fieare familie isi stie necazurile. Mai bine cei cu posibilitati ar ajuta-o pe biata femeie. Cu ce sunt vinovati copiii de greselile parintilor?
2.   Sa le dea ajutoare trimis de
(28 iun 2008, 15:11:40
Domnule primar,unde sunt fundatiile umanitare care bat pe la usa domniei vaostre si va asociati in spectcole doar.Sa ajutati si oamenii sarmani. Desi ,acum numai la mila vie gindul. La ANL-urile noi in Burdujeni au inceput sa apara sa faca curat doar familii cu masiniute de lux. Pe ce criterii ati facut repartizarile?????????????????
3.   Nu judeca trimis de
(28 iun 2008, 15:15:39
nu judecati fara sa stiti adevarul, copii i-a facut datorita unui *sot* care nu stia ce-i oprelistea. Mai bine ca le-a dat viata decat sa savarseasca pacatul avortului. Le cunosc cat de cat situatia si stiu ca mama are mare grija de ei atat cat poate, merita toata consideratia
3.1  RE: Nu judeca trimis de
(28 iun 2008, 16:56:51
Efoarte usor de judecat.Femeia nu cerseste si nu isi bate joc de copii. Nu ia+ alungat de acasa si nici nu i+a parasit cum fac marile cucoane. Cine o poate ajuta sa o faca, cine nu macar sa se roage pentru acesti copilasi.Dumneyeu +a dat copii frumosi, sa fie sanatosi.Cati nu si+ar dori sa+si umple casa de copii si nu le da Domnul.O sacresaca, copilasii si o vor ajuta la batranete.Nu e rusine sa fii mama a 9 copii
4.   Acelasi *nu judeca* trimis de
(28 iun 2008, 15:23:08
de unde stii cine a primit repartizarea la blocurile ANL-urilor ? dute sa urmaresti mai bine si ai sa vezi si familii de sarmani, familii care au stat in *cambuze* , binenteles trebuie sa stii ce inseamna acest cuvant *cambuza*
4.1  RE: Acelasi *nu judeca* trimis de
(28 iun 2008, 15:36:29
Anl-uri au primit citiva care stateau in cambuze de ochii lumii...restul sint cei cu bani care au dat spaga am cunostinte care au facut asta!!!!
5.   Nu judeca trimis de
(28 iun 2008, 16:29:13
decat sa-i judecati mai bine ati oferi si voi ceva din putinul vostru pentru acesti copii.poate viata a oferit altora o situatie mai buna.puneti-va putin in situatia femeii asteia.ganditi-va ca ar putea fi copii vostri in locul copiilor ei.sa-si doreasca sa mearga la scoala ca orice copil de varsta ei si sa nu ai posibilitate financiara!cum ar fi?TRAGIC nu?

credeti ca saraceste cineva daca ofera o atentie pentru acesti copii?

nu cred ,din contra.de persoane care isi dau cu parerea suntem satui.mai degraba am face ceva sa-i ajutam

6.   Nu judeca trimis de
(28 iun 2008, 16:34:03
va spun eu unde este adresa unde locuieste aceasta familie mai exact.e blocul vizavi de restarantul elgida,la etajul 4,scara din partea stanga cum privesti din fata blocul
6.1  RE: Nu judeca trimis de
(30 iun 2008, 13:12:02
de unde stii tu, ma unde sta aceasta familie?! daca tot o cunosti prezinta-te si tu macar...zi cine esti
7.   Fundatiile spala bani,nu ajuta trimis de
(28 iun 2008, 21:15:45
Scarile se numeroteaza de la stg la dr,"inteleptule" anonim.Adresa este postata de ziarista Micutariu,nu trebuie tu sa ne fii busola.
8.   Nunmai faceti atata zarva trimis de
(29 iun 2008, 00:40:03
daca vrei sa ajuti pe cineva ,ajuta nu tre sa il bagi pe primarul pe cutare ,etc... ,nu tre sa stie stanga ta ce face dreapta ...fara indicati ,fara sa judecati pe nimeni.....daca ar avea de toate tot ar fi vorbita ca are daca nu are tot asa o vorbeste
9.   Vreau sai ofer tot ce vre trimis de
(29 iun 2008, 10:40:56
draga redactie ma numesc COSASU SI AS DORI DACA SE POATE PRIN REDACTIA DUMNEAVOASTRA SA -MI DATI NR DE TELEFON SA AI POT OFERII TOATE RECHIZITELE SCOLARE INCLUSIV HAINE PE PERIOADA DE 4 ANI VA ROG LASATI ADRESA IN COSASU_2005@YAHOO.COM

EU LOCUIESC IN SPANIA IAR PE 11 AUGUST AS DORII SA CONTACTEZ PERSONAL FAMILIA FETEI .VA MULTUMESC SAU UN NR DE TELEFON
10.   OMENIE trimis de
(29 iun 2008, 11:32:11
DACA SOCIETATEA MAI ARE OAMENI CA DR.PUSCASU INSEAMNA CA SINT SPERANTE DE NORMALITATE.CEI CARE DOAR CRITICATI AR FI BINE SA VA UITATI IN OGLINDA SI SA VA RUSINATI.SINT COPII NEVINOVATI CARE AU NEVOIE DE AJUTOR.
11.   Ba primare da bani la copii aia ca te laudai ca ai trimis de
(30 iun 2008, 01:49:17
ziceai ca ai cel mai mare buget pe care l a avut Suceava ,unde dracu il ai?
12.   ..... trimis de
(30 iun 2008, 23:44:14
Dar surorile ei de unde au bani de se imbraca asa elegant? Sa ii cumpere si ei cele necesare pentru scoala.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei