Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 mai 2008 - Anul XIII, nr. 125 (3806)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Experţii avertizează că replicile cutremurului din China ar putea dura chiar şi câţiva ani

Provincia chineză Sichuan, devastată de cutremurul de la 12 mai, ar putea fi afectată de alte replici în următoarele câteva săptămâni, luni şi poate chiar ani, dar intensitatea acestora, dintre care una a distrus 420.000 de locuinţe, va scădea treptat, potrivit seismologilor citaţi de Reuters.

După cutremurul de la 12 mai care a provocat moartea a peste 68.000 de persoane, seismologii au înregistrat circa 150 de replici cu magnitudine peste 4 grade, cea mai puternică fiind de 6 grade, şi avertizează totodată că există în continuare posibilitatea producerii unei replici cu magnitudine de circa 6,9 grade.

"Cred că am fost incredibil de norocoşi că seismul de 7,9 grade nu a fost urmat de replici cu magnitudinea peste 6 grade. Există în continuare o şansă, dar aceasta scade cu timpul", a precizat Gary Gibson, preşedintele Centrului Internaţional de Seismologie din Londra.

"De ceea ce mă tem, în condiţiile în care oamenii se chinuie să repare aceste baraje, este o replică puternică. Chiar şi după câteva săptămâni se poate întâmpla", a explicat acesta.

Autorităţile chineze au evacuat peste 150.000 de localnici din apropierea lacului Tangjiashan, unul din cele 35 formate în urma cutremurului, de teama ca acesta să nu se reverse şi să provoace inundaţii masive.

Potrivit seismologilor, durata şi forţa replicilor depinde de amploarea şi adâncimea primului cutremur. Cu cât mai puternic şi mai superficial este primul, cu atât replicile sunt mai puternice şi se propagă pe o durată mai lungă.

"Nu există nici o posibilitate de a prevedea durata replicilor, dar acestea pot continua ani şi ani", a preciazat Adam Pascale de la Centrul de cercetări Seismologice din Australia.

 

Explicaţii.

"Presupun că acestea vor avea replici destul de puternice timp de câteva luni şi cutremurele din acest ciclu ar putea continua câţiva ani", a subliniat acesta.

Cutremurul de la 12 mai se apropie de unul dintre cele mai puternice la nivel continental, produs în interiorul continentului şi nu la îmbinarea plăcilor tectonice, iar la o adâncime de numai zece kilometri a fost destul de superficial. Cutremurele de mică adâncime sunt puternice şi provoacă pagube majore.

"Cel mai important lucru legat de durata şi intensitatea replicilor este forţa primului cutremur. De obicei, cea mai puternică replică are o intensitate cu o unitate mai mică decât principalul cutremur, astfel încât ne putem aştepta la o replică de 6,9 grade, dar din fericire nu am avut", explică Gibson. "Cutremurele de mică adâncime tind să aibă mult mai multe replici".

Cutremurele de pe Cercul de Foc al Pacificului, precum cel din 2004 din Indonezia, care a provocat un tsunami în Oceanul Indian, se produc la îmbinarea a două plăci tectonice.

Cutremurul din provincia Sichuan a fost unul continental şi s-a produs de-a lungul faliei Longmenshan, ca urmare a presiunii tectonice rezultată din convergenţa Platoului Tibetan care se îmbină în vest cu Bazinul Sichuan şi sud-estul Chinei, potrivit institutului american de geofizică.

"La scară continentală, seismicitatea Asiei centrale şi de est este rezultatul convergenţei către nord a platoului indian, către platoul eurasiatic, cu o velocitate de circa 50 de milimetri pe an", potrivit USGS.

Seismologii au declarat că duritatea rocilor de-a lungul faliei din Sichuan va determina de asemenea frecvenţa replicilor.

"Majoritatea tensiunii (tectonice) se eliberează prin cutremurul principal, apoi există crăpături de-a lungul faliei care determină propagarea replicilor", a precizat Pascale.

"Replicile vor continua pe falie, oriunde de-a lungul faliei. Dar durata acestora ar putea atinge ani. Replicile continuă până când acesta se vor stabiliza într-o anumită poziţie", explică expertul.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Experţii avertizează că replicile cutremurului din China ar putea dura chiar şi câţiva ani.
 Vizualizări articol: 352 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Experţii avertizează că replicile cutremurului din China ar putea dura chiar şi câţiva ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei