Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 mai 2008 - Anul XIII, nr. 124 (3805)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cartoful, motiv de zâzanie între Peru şi Chile

Afirmaţia făcută de locuitorii statului Chile potrivit căreia cartoful a apărut prima dată pe solul lor a stârnit o polemică aprinsă, Peru afirmând că tuberculul provine, fără nici un dubiu, din zona lacului Titicaca, informează AFP.

Experţii peruvieni resping afirmaţiile ministrului chilian al Agriculurii, care spune că 99% dintre soiurile de cartofi care există în lume sunt înrudite genetic cu cele cultivate în Chile.

"Cartoful chilian provine din cel peruvian, acest lucru este indiscutabil, iar tuberculul este originar din Peru, din regiunea nordică a lacului Titicaca, unde există cea mai mare diversitate de soiuri", a spus Juan Risi Carbone, şeful Institutului de cercetări agronomice (INA) din cadrul Ministerului peruvian al Agriculturii.

Din regiunea Titicaca tuberculul s-a răspândit în regiunea andină şi mai ales în Chile, a adăugat acesta, spunând că soiul chilian este "un nepot al cartofului peruvian".

"Cartoful este la fel de peruvian ca citadela incaşă Machu Picchu sau liniile Nazca" (desene preincaşe din deşertul de la sud de Lima, n.r.), a mai spus cercetătorul.

Cartoful peruvian a sosit în Europa în 1570, în timp ce soiul chilian a ajuns pe bătrânul continent 241 de ani mai târziu, în 1811, a mai spus Carbone, citându-l şi pe David Spooner, un cercetător de la Universitatea din Wisconsin, SUA.

Presa peruviană, care a acuzat, marţi, statul Chile că "vrea să fure cartoful peruvian", răspunde întotdeauna cu promptitudine când este vorba să-şi apere produsele de vecinul său, aşa cum a fost şi cazul lui Pisco, un produs alcoolic produs din struguri.

Ministrul Agriculturii din Chile, Marigen HornKhol, a înscris în registrul Serviciului agriculturii şi creşterii animalelor (SAG) 280 de soiuri de cartofi, originari din insula Chiloe, sudul ţării. Potrivit statului Chile, 90% din varietăţile existente în Olanda sunt de origine chiliană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cartoful, motiv de zâzanie între Peru şi Chile.
 Vizualizări articol: 606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cartoful, motiv de zâzanie între Peru şi Chile5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei