Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 apr 2008 - Anul XIII, nr. 78 (3759)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

A murit Sabin Bălaşa

Sabina Bălaşa a încetat din viaţă ieri, la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti.

Pictor român a cărui operă poate fi caracterizată ca aparţinând unui suprarealism târziu, deşi artistul însuşi caracterizează lucrările sale ca aparţinând unui "romantism cosmic", Sabin Bălaşa s-a născut la 17 iunie 1932, în satul Dobriceni, Olt, dintr-un tată preot şi o mamă învăţătoare.

A urmat şcoala primară la Dobriceni şi cursurile secundare la Liceul "Fraţii Buzeşti" din Craiova, pe care le-a finalizat în 1951. A absolvit, în 1956, Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, cursurile Academiei de Limba şi Cultura Italiană Siena, în 1965, şi cursul de vară al Academiei de Pictură din Perugia, în 1966.

Pictorul s-a bucurat de o deosebită popularitate chiar şi în perioada comunismului, el participând, de-a lungul timpului, la zeci de expoziţii de grup sau personale, fiind răsplătit cu o serie de premii şi distincţii internaţionale. Astfel, Bălaşa participă la expoziţii din ţară şi la expoziţii de artă românească organizate în străinătate: Varşovia, 1956, Moscova 1958, Cairo, Alexandria, Damasc (1960 – 1961), Bienala Tineretului de la Paris 1961, Roma 1966, Grecia, URSS, Finlanda 1976, Norvegia, Suedia, SUA 1979.

Temele majore ale picturilor sale sunt reprezentate prin femei sculpturale, cu păr lung, animale mitologice etc. Mediul şi fundalul picturilor sunt, de multe ori, dominate de culoarea albatru.

Printre cele mai faimoase lucrări ale sale se numără frescele care decorează Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi ("Elogiul tinereţii). De asemenea, printre tablourile sale cele mai cunoscute se află "Tinereţe", "Solemnitate", "Orgoliul", "Exodus", "Luntraşul", "Luceafãrul", "Himera", "Miracol", "Seniorii", "Atlantida", "Dimineaţa planetei", "Comete", "Nunta cosmică", "Icarus".

Pictorul a primit numeroase distincţii, precum Medalia de Aur a Concursului European de Pictură de la Pescara, Italia (1965), Premiul revistei Arta pentru pictură murală (1970), Medalia de Aur, la International Parlament USA (1982), Grand Premio delle Nazioni, Salsomaggiore, Italia (1983), titlul Cavaler al Artelor al Academiei Bedriacense, Calvarone, Italia (1985), iar pentru filme a obţinut Pelicanul de Argint Mamaia (1966,1968), Premiul ACIN(1971).

La licitaţii, Sabin Bălaşa este unul dintre cei mai bine cotaţi pictori contemporani.

Artistul a fost căsătorit timp de 20 de ani cu Melania Bălaşa, însă cei doi se aflau în proces de divorţ.

Pictorul Sabin Bălaşa a decedat, ieri, la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti, artistul fiind paralizat de la mijloc în jos ca urmare a unui cancer generalizat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A murit Sabin Bălaşa.
 Vizualizări articol: 614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A murit Sabin Bălaşa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei