Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 nov 2007 - Anul XII, nr. 284 (3655)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7129 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Timp liber

Recorduri din lumea cărţilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Fascinanta lume a cărţilor are şi ea propriile sale recorduri, indiferent dacă acestea se referă dimensiuni, tiraj sau număr de pagini.

De exemplu, cea mai scumpă carte din lume sunt "Poveştile din Canterbury" a de Geoffrey Chaucer. În iulie 1998, un pasionat de lectură a plătit nu mai puţin de 4.621.5000 de lire pentru un exemplar din această carte, tipărit în 1477, în cadrul unei licitaţii organizate de Christies. Cea mai mare carte tipărită vreodată este "Bhutan: A Visual Odyssey Across the Kingdom". Volumul măsoară nu mai mult de 1,52 x 2,13 metri, are 112 pagini şi cântăreşte peste 60 de kilograme. Costurile de producţie a unui astfel de exemplar se ridică la peste 2000 de dolari, iar preţul de vânzare este 10 000 de dolari. Toate încasările obţinute în urma vânzărilor sunt donate unei fundaţii. Din lista performerilor nu putea lipsi J. K. Rowling şi al său micuţ magician . "Harry Potter şi Ordinul Phoenix", al cincelea volum din seria de mare succes a avut un prim tiraj de Cartea Recordurilor, de nu mai puţin de 8 500 000 de exemplare. Cunoscutul actor francez Marcel Proust a intrat şi el în istorie, al său roman "În căutarea timpului pierdut" fiind cea mai lungă carte din lume, cu cele 13 volume care însumează aproape 10 milioane de semne (litere şi spaţii). În ceea ce priveşte vânzările, un record demn de luat în seamă este cel stabilit de "mama" romanelor poliţiste, Agatha Christie, desemnată cel mai bine vândut scriitor contemporan. Romanele sale, traduse în 44 de limbi, s-au vândut din 1920 până azi în peste două miliarde de exemplare.

Performanţe în lumea cuvintelor


Toţi scriitorii britanici visează să "pună mâna" pe International IMPAC Dublin Literary Award, cel mai consistent premiu acordat pentru roman. Anual, premiul, care constă într-un cec de 100.000 de euro este decernat unui roman scris sau tradus în engleză. În al doilea caz autorul primeşte 75 000 de euro, iar traducătorul 25 000. Statele Unite se pot mândri cu faptul că pe lângă faptul că au cea mai mare bibliotecă din lume, Biblioteca Congresului, cu peste 28 de milioane de cărţi, sunt şi ţara cu cele mai multe titluri publicate într-un an. În perioada 2000-2003, în Statele Unite au apărut în medie 132 000 de titluri pe an, aşadar cam 360 pe zi. Având în vedere cele mai sus menţionate, nu este de mirare că în Statele Unite se află şi cea mai mare librărie din lume. Este vorba de Barnes and Noble din New York, are o suprafaţă de 14 330 metri pătraţi şi 21 de kilometri de rafturi, loc suficient pentru prezentarea celor peste 1 500 000 de cărţi scoase la vânzare în prezent în Statele Unite. Americanii se dovedesc a fi un popor de bibliofili, încasările în urma vânzărilor de cărţi fiind de zeci de miliarde pe an. Cele mai mari încasări s-au înregistrat în 2002, când comercianţii de cărţi au avut vânzări de 26 874 100 000 de dolari. În aceste condiţii, nu e de mirare că dincolo de Ocean există cea mai mare "concentraţie" de editură, peste 56.000 la număr. Potrivit statisticilor, anual se înfiinţează mii de edituri, însă 40 la sută dau faliment în cel mult 14 luni.

Recorduri pe Bătrânul Continent

Revenind pe Bătrânul Continent, Germania se poate mândri şi ea cu două recorduri: cel mai mare grup editorial, Random House, care aparţine concernului Bertelsmann. Editura are peste 5300 de angajaţi în 16 ţări şi are încasări anuale de peste un miliard şi jumătate de euro. Cel de-al doilea record al Germaniei este deţinut de Târgul Internaţional de carte de la Frankfurt, cel mai mare de acest tip din lume, care se desfăşoară în fiecare an în luna octombrie şi la care participă peste 6600 de publicişti din 100 de ţări. Tot în Europa există şi cea mai veche librărie.
Deşi în 2000 şi-a închis porţile, librăria John Smith & Son din Glasgow a intrat în istorie, ea fiind inaugurată în 1751. Din Marea Britanie provine şi cea mai tipografie din lume. Cambridge University Press, înfiinţată în 1534, tipăreşte anual 2000 de titluri, care sunt distribuite în 200 de ţări.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Recorduri din lumea cărţilor.
 Vizualizări articol: 495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Recorduri din lumea cărţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei