Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 1 (6711)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


La vremuri noi, tot noi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Economia este o ştiinţă. Aşa se face că, odată însuşite şi respectate principiile şi regulile de funcţionare, am înţelege ce se întâmplă cu noi, de unde vin banii, cum se plătesc salariile, când pot fi mărite, de ce nu câştigăm cât am merita sau cum ne-am putea creşte valoarea proprie, fie că suntem administratori de afacere privată, fie angajat. Dar pentru că know-how-ul este o resursă preţioasă, cei care-o deţin preferă să fie cât mai puţini. Principiul de bază e arhicunoscutul - mulţi proşti, uşor de condus. Totuşi, în ciuda faptului că ignoranţa şi comoditatea sunt marii noştri duşmani, economia se poate învăţa, la fel şi făcutul afacerilor, dar pentru ca lucrurile să fie eficiente, iar calitatea vieţii să crească, este nevoie şi de bune intenţii. Până să răspândim cunoaşterea şi să ne însuşim cât mai mulţi o minimă cultură economico-financiară absolut obligatorie, dacă acea mână de oameni prosperi ar avea şi ceva generozitate, cu toţii am trăi mai bine. Şi nu mă refer deloc la împărţirea propriu-zisă a banilor câştigaţi prin muncă şi efort, nici la donaţii cu gândul la viaţa veşnică, ci doar la scopul pe care îl au, la motivaţia personală ce îl împinge pe orice om de afaceri să ducă la capăt o idee. I-aş putea spune cinste - e un resort interior bazat pe morală care le dă oamenilor cu adevărat puternici să fie şi însemnaţi. Să însemne ceva pentru comunitate, în adevăratul sens al cuvântului, mult mai mult decât prescurtarea vremelnică alăturată numelui pe uşa unui birou. Sunt lucruri mici şi simple ce se răsfrâng necondiţionat asupra vieţii noastre destul de mizere. Suceava nu prea are oameni generoşi. Se vede în cifre şi în statistici. Nu că s-ar fi apucat cineva să măsoare indicatorul generozitate şi să facă astfel de clasamente. Ştim bine că oameni prosperi există, natural, populăm o zonă cu resurse şi cred că noi, sucevenii, prin educaţie, înţelegem munca destul de responsabil. Nu suntem săraci, dar aşa arătăm, aşa ne comportăm, aşa trăim. Şomajul este peste media naţională, plecaţii în străinătate la fel, salariile sunt dintre cele mai mici, adesea la limita minimă, afacerile la negru prosperă încă protejate de frica implicaţiilor sociale, iar cei care mişcă ceva în planul afacerilor o fac numai de dragul înmulţirii banilor. Astfel de chestiuni nu se schimbă peste noapte, aşa că anul nou, provocatorul de bilanţuri şi deziderate, va fi la fel, orice cai verzi pe pereţi am visa noi. Abia acum, că au trecut sărbătorile, e cazul să fim mai buni, mai generoşi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La vremuri noi, tot noi.
 Vizualizări articol: 1828 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
La vremuri noi, tot noi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei