Protestul medicilor de familie, anunțat din data de 3 ianuarie a.c., se înregistrează mai curând la nivelul liderilor acestora, decât la marea masă a doctorilor. Ieri dimineață, președintele Asociației Medicilor de Familie din județ, dr. Irina Franciuc, declara că până vineri, 30 decembrie 2017, nici un medic de familie din Suceava nu a semnat cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava actul adițional la contractul de furnizare a serviciilor medicale. De asemenea, a spus președintele AMF Suceava, ieri medicii de familie s-au prezentat la cabinete și au acordat consultații medicale gratuit, în schimb nu au eliberat rețete pentru medicamente compensate și nici trimiteri.
Aceeași poziție a avut-o și secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, de asemenea medic de familie. Dr. Badrajan a subliniat atitudinea conducerii CAS Suceava, care ”nu a recurs la amenințări sau presiuni” asupra medicilor de familie, cum s-ar fi întâmplat la alte case de asigurări din țară, și a așteptat publicarea normelor de aplicare pentru actele adiționale, în data de 28 decembrie 2017.
Potrivit dr. Badrajan, nemulțumirile medicilor de familie sunt legate de tarifele la care sunt decontate de CNAS serviciile medicale, de birocratizarea excesivă și de lipsa de flexibilitate a protocoalelor terapeutice. Creșterea procentului alocat medicinei de familie cu 5,8% este apreciată de medicii de familie ca inacceptabilă, ei militând pentru 12%. ”Apelăm și la sprijinul pacienților pentru că, în actualele condiții, falimentăm în 2018”, a afirmat dr. Badrajan, menționând pe lângă sumele mici alocate medicilor de familie și creșterea prețului la utilități și a unor taxe. Medicul de familie a arătat că pentru serviciile medicale furnizate în baza contractului cu CAS, suma pe care ea o primește este de aproximativ 12.000 de lei lunar. După ce plătește toate cheltuielile de funcționare a cabinetului, de la utilități până la salariul asistentei, venitul net care îi rămâne ar fi de 2.500-2.700 de lei lunar, asta în condițiile în care are aproximativ 1.800 de pacienți înscriși.
De cealaltă parte, președintele director general al CAS Suceava, Cristi Bleorțu, a declarat, ieri, că totuși medicii de familie din județ au început să semneze actele adiționale la contractul de furnizare a serviciilor medicale cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. El a spus că primele acte adiționale la contract au fost semnate încă de vineri, când la CAS s-au prezentat circa 15 medici de familie. Alți medici au mers la sediul CAS ieri, și până la ora 17.00, la încheierea programului, au fost semnate actele adiționale la 127 de contracte. Potrivit directorului Bleorțu, unii medici au notificat CAS Suceava prin e-mail sau fax despre intenția de a semna aceste documente. ”Sunt medici din toate zonele județului care s-au prezentat pentru semnarea actelor adiționale. Îi invităm pe toți să vină. Negocierile se poartă la Ministerul Sănătății, la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dar condițiile nu se pot modifica până la schimbarea contractului-cadru, care a fost prelungit până la 31 martie a.c.”, a precizat președintele-director al CAS Suceava.
”Eu nu sunt de acord cu acest mod de protest. Sunt adeptul grevei generale, cu lacăt pe cabinet 10-14 zile”
În teritoriu, medicii de familie văd lucrurile și mai pragmatic. Doi dintre doctorii contactați, dr. Florin Haidamac, care profesează la Șerbăuți, și dr. Adriana Klara Hapenciuc, medic de familie la Zvoriștea, ne-au declarat, ieri, că vor semna actele adiționale la contractul cu CAS. ”Semnez. Eu nu sunt de acord cu acest mod de protest. Sunt adeptul grevei generale, cu lacăt pe cabinet 10-14 zile. Urgențele sunt la 112, nu la noi, deci nu văd de ce să nu închidem toți cabinetele, dacă vrem să obținem ceva. La alte forme de protest nu mă raliez. Dacă nu deranjezi cu adevărat sistemul, acesta te ignoră sau îți dă 20 de bani în plus la punct. Pierdere de timp și nervi”, a spus dr. Haidamac.
Dr. Hapenciuc s-a arătat mai conciliantă și și-a exprimat speranța că lucrurile ”se vor liniști”. ”Din nefericire, o mulțime de medici sunt dependenți de munca lor. Oricum vom semna toți, eu așa cred”, a afirmat dr. Hapenciuc. În ceea ce privește propunerea confratelui său, de închidere a cabinetelor, ea crede că nu este o soluție pentru că foarte mulți oameni ar avea de suferit.
În județul Suceava, la CAS sunt înregistrate 279 de contracte ale medicilor de familie. Pentru aproape jumătate, respectiv 127, medicii au semnat și actele adiționale la contract pentru a furniza servicii medicale până la data de 31 martie a.c..
La nivel național, reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei au anunțat că vor continua protestul și nu vor semna actele adiționale la contractul-cadru cu Casa Națională de Sănătate, nemulțumiți de fondurile alocate. Medicii care se raliază protestului nu acordă servicii decontate de CAS, precum eliberarea de rețete pentru medicamente compensate și trimiteri, și este la latitudinea fiecăruia dacă pentru consultații menține regimul gratuit, așa cum au anunțat ieri.