Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 1 (6711)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Alba-neagra

În timp ce liderii lor anunţă proteste, medicii de familie au început încă de vineri semnarea actelor cu Casa de Asigurări de Sănătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Protestul medicilor de familie, anunţat din data de 3 ianuarie a.c., se înregistrează mai curând la nivelul liderilor acestora, decât la marea masă a doctorilor. Ieri dimineaţă, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţ, dr. Irina Franciuc, declara că până vineri, 30 decembrie 2017, nici un medic de familie din Suceava nu a semnat cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava actul adiţional la contractul de furnizare a serviciilor medicale. De asemenea, a spus preşedintele AMF Suceava, ieri medicii de familie s-au prezentat la cabinete şi au acordat consultaţii medicale gratuit, în schimb nu au eliberat reţete pentru medicamente compensate şi nici trimiteri.

Aceeaşi poziţie a avut-o şi secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, de asemenea medic de familie. Dr. Badrajan a subliniat atitudinea conducerii CAS Suceava, care ”nu a recurs la ameninţări sau presiuni” asupra medicilor de familie, cum s-ar fi întâmplat la alte case de asigurări din ţară, şi a aşteptat publicarea normelor de aplicare pentru actele adiţionale, în data de 28 decembrie 2017.

Potrivit dr. Badrajan, nemulţumirile medicilor de familie sunt legate de tarifele la care sunt decontate de CNAS serviciile medicale, de birocratizarea excesivă şi de lipsa de flexibilitate a protocoalelor terapeutice. Creşterea procentului alocat medicinei de familie cu 5,8% este apreciată de medicii de familie ca inacceptabilă, ei militând pentru 12%. ”Apelăm şi la sprijinul pacienţilor pentru că, în actualele condiţii, falimentăm în 2018”, a afirmat dr. Badrajan, menţionând pe lângă sumele mici alocate medicilor de familie şi creşterea preţului la utilităţi şi a unor taxe. Medicul de familie a arătat că pentru serviciile medicale furnizate în baza contractului cu CAS, suma pe care ea o primeşte este de aproximativ 12.000 de lei lunar. După ce plăteşte toate cheltuielile de funcţionare a cabinetului, de la utilităţi până la salariul asistentei, venitul net care îi rămâne ar fi de 2.500-2.700 de lei lunar, asta în condiţiile în care are aproximativ 1.800 de pacienţi înscrişi.

De cealaltă parte, preşedintele director general al CAS Suceava, Cristi Bleorţu, a declarat, ieri, că totuşi medicii de familie din judeţ au început să semneze actele adiţionale la contractul de furnizare a serviciilor medicale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. El a spus că primele acte adiţionale la contract au fost semnate încă de vineri, când la CAS s-au prezentat circa 15 medici de familie. Alţi medici au mers la sediul CAS ieri, şi până la ora 17.00, la încheierea programului, au fost semnate actele adiţionale la 127 de contracte. Potrivit directorului Bleorţu, unii medici au notificat CAS Suceava prin e-mail sau fax despre intenţia de a semna aceste documente. ”Sunt medici din toate zonele judeţului care s-au prezentat pentru semnarea actelor adiţionale. Îi invităm pe toţi să vină. Negocierile se poartă la Ministerul Sănătăţii, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar condiţiile nu se pot modifica până la schimbarea contractului-cadru, care a fost prelungit până la 31 martie a.c.”, a precizat preşedintele-director al CAS Suceava.

 

”Eu nu sunt de acord cu acest mod de protest. Sunt adeptul grevei generale, cu lacăt pe cabinet 10-14 zile”

În teritoriu, medicii de familie văd lucrurile şi mai pragmatic. Doi dintre doctorii contactaţi, dr. Florin Haidamac, care profesează la Şerbăuţi, şi dr. Adriana Klara Hapenciuc, medic de familie la Zvoriştea, ne-au declarat, ieri, că vor semna actele adiţionale la contractul cu CAS. ”Semnez. Eu nu sunt de acord cu acest mod de protest. Sunt adeptul grevei generale, cu lacăt pe cabinet 10-14 zile. Urgenţele sunt la 112, nu la noi, deci nu văd de ce să nu închidem toţi cabinetele, dacă vrem să obţinem ceva. La alte forme de protest nu mă raliez. Dacă nu deranjezi cu adevărat sistemul, acesta te ignoră sau îţi dă 20 de bani în plus la punct. Pierdere de timp şi nervi”, a spus dr. Haidamac.

Dr. Hapenciuc s-a arătat mai conciliantă şi şi-a exprimat speranţa că lucrurile ”se vor linişti”. ”Din nefericire, o mulţime de medici sunt dependenţi de munca lor. Oricum vom semna toţi, eu aşa cred”, a afirmat dr. Hapenciuc. În ceea ce priveşte propunerea confratelui său, de închidere a cabinetelor, ea crede că nu este o soluţie pentru că foarte mulţi oameni ar avea de suferit.

În judeţul Suceava, la CAS sunt înregistrate 279 de contracte ale medicilor de familie. Pentru aproape jumătate, respectiv 127, medicii au semnat şi actele adiţionale la contract pentru a furniza servicii medicale până la data de 31 martie a.c..

La nivel naţional, reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei au anunţat că vor continua protestul şi nu vor semna actele adiţionale la contractul-cadru cu Casa Naţională de Sănătate, nemulţumiţi de fondurile alocate. Medicii care se raliază protestului nu acordă servicii decontate de CAS, precum eliberarea de reţete pentru medicamente compensate şi trimiteri, şi este la latitudinea fiecăruia dacă pentru consultaţii menţine regimul gratuit, aşa cum au anunţat ieri. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În timp ce liderii lor anunţă proteste, medicii de familie au început încă de vineri semnarea actelor cu Casa de Asigurări de Sănătate.
 Vizualizări articol: 1870 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
În timp ce liderii lor anunţă proteste, medicii de familie au început încă de vineri semnarea actelor cu Casa de Asigurări de Sănătate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei