Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 sep 2015 - Anul XX, nr. 205 (6017)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Lumea pe dric

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

E sfârşitul, zice filosofic, rupând la jumătate un oftat, profesorul, amicul meu de la ţară. Ce sfârşit? Tace şi eu rămân cu viermele întrebării în acul undiţei, pescar neglijat de noroc. Despre ce sfârşit vorbeşti, măi omule? Se întoarce spre mine de parcă i-ar scârţâi balamalele gâtului. Lumea e pe dric! Aşa vezi tu lucrurile? Ce dric şi care lume? Vorbisem ieri despre imigranţi, despre valurile de nefericiţi care fug din pârjolul războaielor civile, religioase, inventate de unii de-ai lor sau de alţii, zgândărite, în ţări până ieri respirabile, unele cu vechi şi fascinante culturi. Lumile alea sunt coborâte în Evul Mediu şi mai jos. Vorbisem despre cei 71 morţi din camera de gazare a acelui nenorocit de camion. Cineva spusese în televizor că între aceşti năpăstuiţi, care trec prin sârme ghimpate cu copii la piept sau remorcând băbuţe în cărucior cu rotile, s-ar piti şi terorişti. Tot ce se poate. Nu cred însă că luptătorii ISIS călătoresc pe vase care se scufundă în Mediterana şi nici în autocamioane ale morţii. Nu cred că invadarea Europei e o acţiune dirijată. Iar dacă aşa ar fi, minţile care pot fabrica aceste mari mişcări tragice de lume trebuie să aibă puteri diabolice. Unde-s ele pitite, acele minţi?

Îţi voi povesti ceva, i-am spus profesorului de ţară, amicul meu. Am înfiinţat AMPress cu prozatorul Eugen Mihăescu, în anul 1991. Eugen, moldovean de prin părţile Bucovinei (nu caricaturistul, nu muzicianul, ci prozatorul, din păcate mai puţin cunoscut) scrisese, în anii cât am lucrat în presa care apărea înainte de '89, un roman ciudat. M-a surprins că tâlcul-metaforă al acestei cărţi a trecut neobservat, fiindcă era străveziu, iar cartea a apărut. Era vorba de nişte ţărani care pleacă de la o nuntă, după ce petrecuseră, cu o maşină frigorifică. Șoferul, pentru a face o glumă, a pornit din cabină instalaţia frigorifică. Și tot mergând, a uitat-o aşa. Țăranii au murit congelaţi toţi. Țăranii lui Eugen Mihăescu, în vremea colectivizării, a îndepărtării de pământ, fuseseră congelaţi astfel, pentru vecie, urmând ca un Dumnezeu milos, poate, să-i dezgheţe peste veacuri şi să-i pună să umble iar prin părăsitele lor sate, în straiele lor cu flori, să dănţuiască la nunţi şi să bocească la parastase. Tâlcul congelării era al unei civilizaţii care murea şi care, astfel, putea fi păstrată.

Și ce legătură are metafora amicului tău prozator cu moartea amărâţilor ăia din Austria? Nici una, zic. Are legătură doar cu noi. Mi-am adus aminte. Pot să-mi aduc aminte cum îşi sufoca Hitler victimele, evrei mai ales, în camerele de gazare ale lagărelor de concentrare unde îi înghesuiau pentru duş şi apoi îi sufocau încet. Unii, duşi la crematorii, încă respirau. Tragediile nu-s niciodată în premieră, au mereu ediţii consumate. Ăştia-s negri şi arabi, zice dascălul. În ţările lor se sufocă de război, de foame, de cruzimea alor lor. Caută salvare în ţările avute ale Europei. Au găsit, mulţi dintre ei, moartea pe drum. Și vor mai muri şi alţii. Valul migrator abia s-a format. Vor veni altele, mai mari. De aceea, conchide dascălul, spun că-i sfârşitul, că lumea e pe dric.

Aşa o fi. Dascălul a plecat, cum pleacă el de obicei, rupându-se fără explicaţii de scaun şi dispărând pe poartă. N-apuc să-i spun că marea migraţie se petrece şi în lumea mea şi a lui. N-apuc să-i amintesc detaliul pierdut că un sfert din populaţia României e plecată, cei mai mulţi fugiţi din bătăturile lor, căutând aceleaşi ţări avute pe care le caută şi sirienii şi nord-africanii. Mă uit spre pădurea de pe Bobaru şi văd acoperişul înalt al casei lui Eugen Ghezuroiu. A plecat în Spania, acum zece ani. Vali, nevasta lui, a plecat trei ani mai târziu. Casa a înţepenit pe roşu, iar copiii s-au făcut mari crescuţi de bunici. Mai jos e casa lui Vasile. Am lucrat o vreme cu el. S-a însurat în lume. Are copii care n-au ajuns niciodată la Sângeru. Și casa lor e pustie. Număr cinci case, în minte, pe uliţa unde m-am născut, şi trei sunt pustii. Câţi români, în această fără precedent bejenie, or fi sfârşit sufocaţi în lumea unde încercau să respire?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lumea pe dric.
 Vizualizări articol: 2930 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Lumea pe dric5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei