Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 aug 2015 - Anul XX, nr. 180 (5992)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


Jocul de-a Legea Educaţiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministerul Educaţiei se consultă în această perioadă cu profesorii, elevii şi studenţii în vederea concretizării noii Legi a Educaţiei, a anunţat ministrul Sorin Cîmpeanu. Daţi-mi voie să nu cred această informaţie sau să cer clarificări precise asupra însemnătăţii sintagmei „în această perioadă”. Suntem în miezul vacanţei de vară. Şi profesorii şi elevii sunt plecaţi care-ncotro sau sunt acasă cu gândul la orice altceva decât la şcoală. Aşa e şi sănătos, de altfel, să se întâmple, pentru ca din septembrie, când va începe anul şcolar, să fie odihniţi şi eficienţi. Cine spune că în această perioadă există o dezbatere publică pe tema legii educaţiei ori e rupt complet de realitate, ori umblă cu cioara vopsită şi aruncă praf în ochi. O mână de lucrători în Ministerul Educaţiei, câţiva membri de sindicat sau cine ştie ce elev reprezentând Consiliul Naţional nu înseamnă parteneri de dialog pentru o lege. Pentru nici una, darămite pentru una de importanţa celei a educaţiei. Oricâte zeci de mii de profesori ar reprezenta o federaţie sindicală, o dezbatere făcută cu şefii de instituţii nu se cheamă că e publică. Trecând peste asta, aflăm că se propune ca învăţământul obligatoriu în România să fie de 12 clase. Într-o ţară ca a noastră se justifică obligativitatea educaţiei, să nu uităm însă că şi atunci când fac cele 12 clase de bună voie, cam jumătate din absolvenţii de clasa a XII-a nu reuşesc să obţină o diplomă de bacalaureat. Şi-atunci care să fie scopul? Înmulţirea liceelor ce reuşesc „performanţa” de a nu avea nici măcar un absolvent cu bacalaureatul luat? O altă propunere din noua lege face referire la titlul de doctor care, cică, ar putea fi retras mai uşor. Păi nu mai bine facem o modificare legislativă şi de sistem prin care a c o r d a r e a titlului de doctor să se facă mai greu, mai serios, mai responsabil? Iar punem căruţa înaintea calului. În acelaşi context, a menţionat ministrul Sorin Câmpeanu că există totuşi şi revendicări comune, susţinute de toate categoriile implicate în demers: profesori, studenţi, elevi, sindicalişti. Toată lumea vrea ca în noua lege să se regăsească procentul de 6% din PIB alocat Învăţământului. Nu cumva să lipsească! Ori îmi scapă mie ceva esenţial, ori canicula a făcut ravagii. Acest blestemat procent de 6% există pe hârtie de ani de zile şi este ignorat fără jenă de oricine ajunge la guvernare. La ce foloseşte o astfel de prevedere, atâta vreme cât n-are nici o valoare? E aceeaşi lege care defineşte învăţământul ca prioritate naţională şi atât. Singura explicaţie este că ăştia sunt în vacanţă şi, din plictiseală, se joacă de-a şcoala. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jocul de-a Legea Educaţiei.
 Vizualizări articol: 1476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Jocul de-a Legea Educaţiei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei