Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 iul 2015 - Anul XX, nr. 175 (5987)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Tu pe ce lume trăieşti, mă? Îîî?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Se făcuse deja târziu pe pământ. Cei mai mulţi aflaseră că luna nu e o feştilă pe cer, iar pământul nu e pătrat. Curentul electric intrase în odăi, iar pasionaţii de lectură citeau ”Fraţii Karamazov” sau ”Pentru cine bat clopotele” la veioză, un felinar catifelat pe care-l astupi şi destupi cu nasturele mic al unui buton. Relaxat după atâtea încântări, deschid de la distanţă, fără să mă opintesc spre colţul celălalt al odăii, plasma neagră a ecranului care se animă singură, de parcă mi-ar ghici gândurile. Străzi sau uliţe, nu disting bine, un microfon şi nişte intervievaţi. În ce ţară trăiţi? Îîî? Fiţi amabilă, ţara noastră cum se cheamă? O mână e dusă la gură, la gât apoi, de parcă răspunsul ar veni ca un râgâit dinlăuntru şi trebuie oprit. Io n-am fost la şcoală şi nu ştiu d-astea! Tânăr tuns cu rozetă la urechi, frumos ca o stafie lustruită îndelung. Care-i capitala ţării noastre? Privire ucigător stăpână pe ea, ochi plecaţi oblic spre un paradis enciclopedic. Mâna trece prin părul dat cu odicoloane de parcă ar controla ca efortul intelectual să nu producă un incendiu. Nu, din talpa de pantof a capului nu iese fum. Iese în schimb din scenă personajul. Fără să dea un răspuns. Ştiţi care-i moneda noastră naţională? Răspunde, adică e întrebată, o femeie între două vârste, cu cei mai mulţi dinţi lipsă. Râde cu unul de jos şi doi de sus, plasaţi să nu se pupe. Eu sunt măritată aici, nu sunt din localitate! Nu ştiu! O cred fiindcă la cum e de hârbuită viaţa ei nu prea avusese întâlniri cu moneda naţională şi nici cu altele, Doamne păzeşte.

Citesc un articol despre disciplina fiscală. Altcineva, politician, citează un ultim sondaj de opinie în care partidul său, care-i al Democraţiei şi Reformei, are cu trei procente mai mult în opţiunile electorale decât duşmanii ideologici de la Partidul Reformei şi Democraţiei, nişte trădători de ţară de altfel, sancţionaţi precum se vede de inteligenţa şi vigilenţa publică. Mă întreb dacă ăia de nu ştiau în ce ţară trăiesc au fost sondaţi? Cu certitudine, da. Ei au făcut, în cunoştinţă de cauză, deosebirea dintre PDR şi PRD, aplicând sancţiunea nemulţumirii avizate celor care, nu-i aşa, aplică restrictiv disciplina fiscală, fracţionând nemeritat PIB-ul pe cap de suflet umblător.

Ştiu de mult că sondajele de opinie sunt o făcătură, iar politicienii care se stropşesc în figuri pentru popor habar n-au unde-i poporul, din ce se compune, aşa cum nefericitul cela de pe o stradă centrală sau mărginaşă nu ştia încă în ce paradis de Românie trăieşte, iar amărâta aceea fără dinţi, cu toate că nu era o babă, nu se întâlnise – şi nu  minţea – cu moneda naţională pe care Ponta, plecând şontâc, şontâc spre turci, ne-o dă oral tuturor, chiar ne-o îndeasă pe gât cu forţa şi noi nu vrem să primim mai mulţi bani compuşi din vorbe. Când va fi democraţie la noi şi când va fi sancţionată demagogia suită ca un păduche pe spinarea celor care se scarpină fără să se întrebe ce-i roade? Probabil, când îşi va pune toţi dinţii femeia aia de 40 de ani!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tu pe ce lume trăieşti, mă? Îîî?.
 Vizualizări articol: 3165 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Tu pe ce lume trăieşti, mă? Îîî?5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocană de hribi și mânătărci (rețeta lui Radu Anton Roman) Se zice din batrani ca pe cei stinsi trebuie sa-i pomenesti pana la inmormantare si-apoi pana la 40 de zile, amintindu-i cu intamplarile lor luminoase, vesele, c-asa li se linisteste sufletul. Pe Radu Anton Roman expansivul si generosul, caldul si... Citeşte