Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 sep 2009 - Anul XIV, nr. 219 (4205)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Dumnezeu n-a isprăvit lumea în şase zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrarea divină pentru făurirea lumii s-a întins pe durata a şase zile, timp în care Creatorul a zămislit păsările şi vântul, peştii şi lighioanele târâtoare, copacii cei foşnitori şi iarba care le mângâie rădăcinile. La urmă de tot a plămădit omul, căruia i-a suflat în cap puterea de a visa, neliniştile care-i sfredelesc nopţile. A pus în el şi poezie şi cântec şi blestem. Ostenit, în ziua a şaptea, Dumnezeu a pus capul pe pernă şi s-a hodinit, fiindcă şi Cel de Sus oboseşte uneori.
Atotputernicul a uitat însă ceva în marea şi nemuritoarea Lui operă. N-a făurit România. Scăparea avea să fie reparată, lucru pe care l-am aflat marţi, l5 septembrie, în anul 2009 după Hristos, de făuritorul de ţară numit, de cei care-l slăvesc pe Zeus şi de muritorii de rând, Traian Băsescu. Dacă el însuşi nu ne-ar fi spus-o, într-un lung şi monoton discurs, n-am fi ştiut niciodată că România, de oriunde ai privi-o, de jos în sus şi de sus în jos, oblic sau pe laterală, e făurită prin neostenita sa trudă.
De notat că, spre deosebire de Dumnezeul din ceruri, acest creator lumesc nu cunoaşte odihna, iar duminicile trudeşte mai abitir ca oricine, plămădind cu picioarele şi mâna, aflate miraculos ba aici, ba dincolo, la hanuri şi-n iarmaroace, la prăznuiri şi chermeze, chipul miraculos al României.
Cum arată acest colţ de rai? Ne-o spune creatorul său. Mierea şi laptele curg pretudindeni, sărăcia s-a scurs printre pietrele iadului, aici domnind prosperitatea. Oamenii, aşa cum a promis la făurirea lumii, trăiesc bine, chiar bine rău, fericirea zburdă pe potecile asfaltate ale codrilor, nu există cei aproape un milion de şomeri decât în mintea clevetitorului diavolesc, nu există mii de copii flămânzi şi nici masă pe care să nu se înghesuie copane rumenite de curcan. El ne-a vârât în NATO, el ne-a netezit drumurile intrării în Uniunea Europeană. El şi numai el a mărit pensiile şi salariile profesorilor, el a adus linişte între reprezentanţii breslelor, a împăcat magistraţii şi a domolit nemulţumirile politicienilor care se cred acaparaţi şi mânaţi ca oile. În ultima bucată a lumii, cea uitată de Dumnezeu şi făurită de Traian Băsescu, binele aleargă pe toate pajiştile şi bagă, cu linguriţe de argint, ambrozie între buzele tuturor muritorilor.
Cam asta am înţeles eu, după un ceas şi alte trei sferturi din marea cetire de vorbe petrecută în faţa unor parlamentari care ba intrau, ba ieşeau, ba căscau, ba aplaudau sub cupola zisului Palat al Poporului. N-am priceput însă, oricât mi-am bătut capul, cum de lucrurile îndelung blamate din vremea guvernării Năstase, pe care l-a răstignit zilnic în aceşti ani, au devenit izbânzi de netăgăduit ale preşedintelui-făurar? Cum se face că nenorocita guvernare Tăriceanu, premierul zilnic călcat cu bocancii, a deşertat în raportul preşedintelui atâta măreţie care, fireşte, i se datorează? Prin ce minune cerească sau prin ce scamatorie?
S-a lăsat toamna peste români. Mi-e dor de gutui, acele felinare aromate pe care le rânduiam în geam. Din păcate, în satul meu natal a fost ger în primăvară, tocmai când pomii dăduseră în floare. Nu-s nuci, nu-s mere şi prune, iar gutuii foşnesc sterp sub vântul de seară. Prin alte părţi, prin Vâlcea, Argeş şi prin Moldova aud că sunt fructe. De la Panciu, un amic a cumpărat struguri cu trei mii de lei vechi kilogramul, adică i-a luat de pomană. Cu ce-şi vor fi astupând acei podgoreni cheltuielile?
Elevii reformantei noastre şcoli prin asumarea răspunderii au găsit, un sfert dintre ei, şcolile dărăpănate, cu aceleaşi closete în curţi şi cu apa de spălat pe mâini la lighean. Un raport nemernic făcut de nu ştiu ce academie mondială ne găseşte pe ultimul loc în Europa în materie de drumuri şi pe locul 129, dacă-mi aduc bine aminte, un pic mai sus decât Biafra şi Namibia, la nivelul lumii întregi. Ce miniştri ai transporturilor am avut noi în ultimii douăzeci de ani glorioşi? Bilanţul lui Zeus nu suflă un cuvânt despre asta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumnezeu n-a isprăvit lumea în şase zile.
 Vizualizări articol: 1949 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Dumnezeu n-a isprăvit lumea în şase zile5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei