Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 sep 2009 - Anul XIV, nr. 219 (4205)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Soluţii

Iarba elefantului, posibil combustibil pentru termoficarea Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O firmă din Austria a anunţat că intenţionează să construiască, în Suceava, o centrală termică care ar urma să folosească drept combustibil biomasa.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că a avut deja discuţii cu reprezentanţii firmei Kelog din Austria, aceştia anunţând că vor să construiască şi la Suceava o centrală pe bază de biomasă, pe motiv că acest combustibil este foarte rentabil pentru a fi folosit.
„Urmează să ne întâlnim şi cu primarul Sucevei, Ion Lungu. Oricum, în situaţia în care această investiţie s-ar realiza în Suceava, preţul gigacaloriei ar putea să fie de patru sau de cinci ori mai mic. Şi asta pentru că biomasa este un combustibil mai ieftin, putând să se folosească atât deşeuri din lemn, cât şi toate deşeurile de origine vegetală”, a spus Flutur.
El a adăugat că, pentru funcţionarea acestei centrale, ar putea fi folosită şi o plantă care s-ar putea cultiva în judeţul Suceava, respectiv „Miscanthus”, sau „iarba elefantului”. Şeful administraţiei judeţene a arătat că această plantă poate fi cultivată în luncile râurilor din Suceava, iar firma Kelog ar putea să o achiziţioneze pentru funcţionarea centralei.
Gheorghe Flutur a explicat că, de pe un hectar cultivat cu această plantă, s-ar putea recolta o cantitate de 20 de tone de iarba elefantului, echivalentul a aproximativ şapte sau opt tone de combustibil lichid.
„Dacă pe suprafeţele cultivate cu iarba elefantului s-ar folosi şi îngrăşăminte şi sisteme de irigaţii, s-ar putea obţine şi o cantitate de 60 de tone de pe un hectar. Este o soluţie de care trebuie să ţinem cont şi vom continua discuţiile cu reprezentanţi acestei firme”, a declarat Gheorghe Flutur.
Şeful administraţiei judeţene a precizat că firma Kelog este interesată să preia întregul sistem de producere şi distribuţie a energiei termice în municipiul Suceava.
Pe de altă parte, trebuie spus că în primăvara anului 2008, la Rădăuţi a fost dată în funcţiune o centrală termică de cogenerare pe bază de biomasă, investiţia fiind realizată de firma Schweigofer.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iarba elefantului, posibil combustibil pentru termoficarea Sucevei.
 Vizualizări articol: 2354 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Iarba elefantului, posibil combustibil pentru termoficarea Sucevei4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(18 sep 2009, 13:11:57
flutur e mai prost decit credeam.sa cumpere elefanti si sa arda balega de elefant ca are putere mai mare decit iarba:))))in plus e gata compactata si e mai usor de cultivat decit iarba care trebuie cosita, balotata etc...:))))

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei