Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 nov 2008 - Anul XIII, nr. 281 (3962)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Ţineţi minte cu cine votaţi acum

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Campania electorală s-a văzut ciudat la televizor, mulţi au zis că e cea mai apatică şi plictisitoare campanie de după 1989. Poate aşa şi este dacă te iei după televizor. De fapt, schimbarea sistemului de vot a avut ca prim efect mutaţii semnificative ale logicii electorale. Pe scurt, asistăm la localizarea şi personalizarea politicii parlamentare. Nu văd de ce ne mirăm, doar am vrut votul uninominal, adică să votăm oameni, nu liste, şi asta avem în esenţă.

Cele două schimbări au însă efecte diferite, ba chiar contradictorii. Localizare înseamnă că această campanie pentru alegerea Parlamentului se fragmentează la nivelul fiecărui colegiu şi se duce pe teme de interes local. Candidaţii promit drumuri, şcoli, grădiniţe, spitale sau curăţenie. Doar că parlamentul dă legi pentru toată ţara, nu face drumuri sau şcoli pentru un singur colegiu. Cu asta se ocupă primăriile şi/sau guvernul. Dat fiind că toţi candidaţii promit aşa ceva, vom avea un viitor Parlament compus din oameni care vor avea ca prim interes deturnarea cât mai multor bani de la guvern şi de la consiliile judeţene către colegiul lor.

Inevitabil, trăim o inflaţie de proiecte şi promisiuni. Pentru a se îndeplini ceea ce promit acum toţi viitorii deputaţi şi senatori ar trebui să avem nu unul, ci o sută de bugete. Aşa că, din păcate, localizarea vieţii parlamentare va creşte presiunea pe guvern pentru distribuirea arbitrară a fondurilor publice. Cei mai potenţi parlamentari vor atrage cei mai mulţi bani. Practic, vom plăti noi toţi pentru ca un Hrebengiuc sau un Tăriceanu să-şi inunde cu bani colegiile electorale.

Dar să nu uităm şi de schimbarea pozitivă adusă de votul uninominal: personalizarea. Această campanie o fi arătat plictisitoare la televizor, dar a fost spectaculoasă în teritoriu. La alegerile de până acum vedeam pe afişe câţiva candidaţi la preşedinţie, nişte sigle de partid şi doar câţiva candidaţi parlamentari, doar cei mai proeminenţi. Acum logica politică s-a schimbat vizibil. În marile oraşe, dacă te plimbi câteva străzi mai încolo de casa ta, vezi pur şi simplu o altă  politică: alte feţe, alţi candidaţi, alte chestiuni, alte conflicte. Ideea de legătură între alegător şi ales capătă un sens practic: acum ştii cine este sau ar putea fi alesul tău. Şi astfel, peste patru ani, când candidatul pe care-l trimitem acum în Parlament se va întoarce să ne ceară iar votul, ne va fi mai uşor să-l controlăm. Înainte de alegerile din 2012 ne vom aminti dacă l-am mai văzut prin colegiu în cei patru ani, dacă cei care au promis şcoli sau drumuri chiar au făcut ceva (şi cei mai mulţi nu vor putea să facă, pentru că nu cu asta se ocupă Parlamentul).

Aş considera această primă campanie ca pe o oportunitate de învăţare atât pentru candidaţi, cât şi pentru alegători. Votul uninominal este un instrument, nu va rezolva singur problemele din politica românească, trebuie să ştim să îl folosim. Deci ţineţi minte cu cine votaţi acum. Peste patru ani se va întoarce.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ţineţi minte cu cine votaţi acum.
 Vizualizări articol: 2051 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ţineţi minte cu cine votaţi acum5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei