Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 nov 2008 - Anul XIII, nr. 276 (3957)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Nu-şi mai dau cu bâta taxei auto în cap

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Vine iarna. În satul meu pământul era îngheţat bocnă ieri dimineaţă. Prin Nord ninge şi, ca de obicei, derapează tirurile. Televiziunile nu trebuie să mai facă efortul de a recolta imagini noi. Sunt bune şi cele de anul trecut.

Şi totuşi iarna care vine acum are un specific. Nu se mai isprăveşte la primăvară. Analişti docţi, cu biblioteci de tratate economice depozitate în cap, prognozează, contrazicând meteorologii, o iarnă care va ţine în cea mai optimistă variantă doi ani. Zăpezile ei se manifestă straniu prin concedieri masive şi prin scăderea drastică a stratului de valabilitate a leului.

Această iarnă ciudată a produs şi o surpriză politică de proporţii : după patru ani, belicosul Traian Băsescu, obişnuit să-i care pumni în cap fostului frate portocaliu Tăriceanu, s-a potolit. Nici Tăriceanu nu mai ripostează, cum încercase, anemic e drept, în ultima vreme. Împăcarea, cu pupat Piaţa Independenţii, s-a produs la Cotroceni, într-un alcov în care presa n-a reuşit să strecoare o geană.

În concluzie, Băsescu şi Tăriceanu nu-şi mai dau cu bâta taxei auto în cap. Ambii declară că abolirea impozitului pe poluare la maşinile noi (nu la toate!) ar fi o izbândă anticriză de proporţii. Vax albina! - zice un director de automobile de la Mioveni. Evenimentul istoric înseamnă în fapt, la taraba cu cartofi pe roţi a limuzinelor, o ieftinire de circa 100 euro. Preţ de bordel de duzină pe care politica ni-l aruncă în ochi.

Grevele avântate ale dascălilor, funcţionarilor de primărie, jandarmilor şi moaşelor comunale s-au potolit subit. Fiecare şi-a dat seama, luând cunoştinţă de marile deşertări de şomeri în stradă, că e mai bună o leafă mică, dar sigură, decât una mare care cade cu privirea în pământ, în lipsa suportului erotic. Bugetul are şi el senzualităţile lui!

Un mare frecuş se mai petrece doar în zona electorală. Boc, Stolojan, Geoană, Tăriceanu, chiar şi Elena Udrea uneori, toţi prezumtivi premieri, nu contenesc să-şi laude instrumentele de făcut fericit poporul. Fiecare măreşte (cu gura) pensiile, lefurile, lefurile pe cap de amărât, lărgeşte şoselele şi asfaltează Calea Lactee. Boc, fost primar al Clujului (cu numele e şi acum) îşi vizitează urbea din ce în ce mai rar, eventual pentru un somn de două ore. În rest plantează cu Flutur salcâmi prin Moldova sau strigă lozinci, de mână cu Berceanu, în inima Băniei, de pe scena teatrului unde cândva se juca „Mandragola” lui Machiaveli. E singurul primar pretutindenar al României, atins mortal de virusul ubicuităţii. Dacă nu va fi la guvernare, Boc moare. În secunda următoare, glăsuia el, îşi înaintează demisia. Ori demisia pentru un politician care de un deceniu vorbeşte întruna, chiar şi în somn, înseamnă  moarte. Moarte definitivă! Singura surdină la goarna electorală pe care şi-a îngăduit-o primarul liliputan este legată de leafa dascălilor. Nu mai scoate un diftong. 

Vine o iarnă de doi ani. Se anunţă crivăţ în buzunare. Ne vin, de Crăciun, rudele iubite şi prietenii plecaţi prin lume. În loc să plângă de bucurie, copiii şi nevestele căpşunarilor plâng ca la mort. Spania şi Italia nu mai au nevoie de noi nu din motive de Mailat, ăla care a fost ba ucigaş, ba violator, ba amândouă la un loc, ci din motive de recesiune. Căpşuni cresc în continuare, dar nu mai există piaţă de desfacere. Europenii şi-au redus raţia de fructe şi legume. Li se apleacă. Constructorii de pe schele demontează macaralele. Cumpărătorii de apartamente s-au răzgândit. Strâmbă din nas. Nu le mai convin finisajele, apartamentele cu vedere la mare trebuie întoarse cu faţa spre munte şi invers. Directorii de bănci zâmbesc încurajator la televizor şi dau drumul tuturor rictusurilor în baie, când nu-i vede nimeni.

Ne aşteaptă o iarnă lungă. Unii zic că de doi ani. Ce Guvern îşi asumă riscul de a ne trece teferi deşertul siberian îngheţat? Napoleon, care a bătut peste tot, şi-a pierdut armata învins fiind nu de geniali strategi militari, ci de iarna rusească. Iarna vine acum din toate direcţiile. Chiar şi din America.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nu-şi mai dau cu bâta taxei auto în cap.
 Vizualizări articol: 2064 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Nu-şi mai dau cu bâta taxei auto în cap3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Boc trimis de
(22 nov 2008, 23:06:56
sunt de acord cu articolul, in mare parte....dar sincera sa fiu, stau in Cluj de vreo 2 ani si nu mi se pare deloc ca Boc ar fi unul dintre primarii care au "vorbit intruna" fara sa fac nimic.....am vrea noi sucevenii sa avem strazi ca in Cluj sau, de ce nu, oras impodobit de Craciun, precum e Clujul in fiecare an...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei