Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 feb 2009 - Anul XIV, nr. 32 (4018)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Angajatorii pot obţine sprijin financiar pentru subvenţionarea cu 50% a salariilor noilor angajaţi

Angajatorii pot obţine sprijin financiar prin Fondul Social European pentru subvenţionarea cu cel puţin 50% a salariilor noilor angajaţi, dar şi pentru formare profesională şi îmbunătăţirea condiţiilor de sănătate şi securitate în muncă, ca măsuri pentru diminuarea efectelor crizei economice.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu, a discutat, ieri, cu sindicatele şi patronatele despre noua schemă a Fondului Social European, care va fi lansată la sfârşitul lunii martie, privind sprijinul financiar acordat întreprinderilor şi, implicit angajaţilor, suma totală alocată pentru următorii doi ani fiind de 133 de milioane de euro. Contribuţia Comisiei Europene la finanţare este de 85 la sută, diferenţa de 15 la sută fiind contribuţie naţională.

"Vom subvenţiona salariile noilor angajaţi cu cel puţin 50 la sută. Ideal ar fi ca noi angajaţi să însemne noi locuri de muncă. Dar cum în această perioadă de criză puţine întreprinderi vor putea să creeze noi locuri de muncă, subvenţia se va acorda şi pentru ocuparea locurilor de muncă vacante, cu condiţia ca posturile să nu fi devenit vacante în urma unor concedieri. De asemenea, vom sprijini financiar şi formarea profesională a angajaţilor şi îmbunătăţirea condiţiilor în care aceştia lucrează, astfel încât să diminuăm riscul îmbolnăvirilor profesionale", a declarat ministrul Muncii la întâlnirea de ieri.

Marian Sârbu a mai spus că fondurile vor fi alocate pentru subvenţionarea angajării de personal (56 de milioane euro), pentru formarea profesională a angajaţilor (52 de milioane de euro) şi pentru subvenţionarea îmbunătăţirii condiţiilor de sănătate şi securitate în muncă (25 de milioane de euro).

Referitor la subvenţiile pentru angajare, ministrul Muncii a explicat că vor fi subvenţionate, timp de 12 luni, jumătate din salariile noilor angajaţi care provin din rândul unor categorii de populaţie, respectiv şomerii care nu şi-au găsit un loc de muncă în ultimele şase luni, persoanele care sunt unici întreţinători de familie, cele care au depăşit vârsta de 50 de ani, care provin din comunităţi rome, sau care nu au studii medii şi calificări care să le dea mari şanse pe piaţa muncii.

"Pentru angajarea celor care sunt în şomaj de mai bine de doi ani se va subvenţiona un procent de 75 la sută din salarii, timp de 24 de luni. În cazul angajării persoanelor cu handicap, se va subvenţiona 75 la sută din salariile acordate şi vor fi acoperite investiţiile făcute de angajator pentru adaptarea spaţiilor de lucru şi asigurarea echipamentelor necesare", a mai spus Sârbu.

Din subvenţia totală de 56 de milioane de euro pentru sprijinirea ocupării forţei de muncă, 29 de milioane de euro vor fi alocate pentru angajarea persoanelor din mediul rural şi 27 de milioane pentru urban.

Cererile de finanţare pot fi depune la Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, de la sfârşitul lunii martie, iar banii se vor acorda după principiul "primul venit, primul servit".

 

Condiţii

În domeniul formării profesionale, principala departajare se va face în funcţie de mărimea întreprinderii şi de tipul calificărilor pe care aceasta vrea să le ofere angajatului.

Astfel, pentru formarea generală, subvenţia acordată întreprinderii va fi de 60 la sută din cost pentru întreprinderi mari, de 70 la sută pentru întreprinderi mijlocii şi de 80 la sută pentru întreprinderi mici. De asemenea, pentru formarea specifică, subvenţia va fi de 25 la sută din cost pentru întreprinderi mari, 35 la sută pentru întreprinderi mijlocii şi de 45 la sută pentru întreprinderi mici.

Ministrul Muncii a mai spus că vor putea fi finanţate şi aşa-numitele programe de mentorat, adică asistarea, îndrumarea şi evaluarea activităţii tinerilor absolvenţi pentru adaptarea acestora la cerinţele primului loc de muncă, doar dacă absolventul este angajat cu contract de muncă pe o perioadă de cel puţin 24 de luni.

Un alt criteriu de departajare a cuantumului subvenţiilor va fi tipul de angajat, acestea putând fi suplimentate cu 10 la sută dacă formarea profesională este acordată întreţinătorilor unici de familie, persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani, celor care nu au absolvit o formă de învăţământ secundar sau nu deţin o calificare, dar şi femeilor care lucrează într-o întreprindere în care majoritatea angajaţilor sunt bărbaţi, precum şi lucrătorilor cu handicap.

Subvenţia acordată pregătirii profesionale acoperă atât cheltuiala firmei, reprezentând plata celui care predă şi materialele folosite în timpul cursului sau a stagiului de pregătire, cât şi suportarea salariilor celor care vor fi instruiţi, pe perioada de instruire.

În ceea ce priveşte îmbunătăţirea condiţiilor de sănătate şi securitate în muncă, vor putea fi decontate cheltuieli cu achiziţionarea şi montarea diferitelor instalaţii, instruirea angajaţilor, seminarii de pregătire, broşuri şi materiale informative, subvenţiile putând fi accesate de orice agent economic din România, cu capital privat sau de stat, inclusiv întreprinderile mici şi mijlocii.

Nu pot depune cereri de finanţare întreprinderile aflate în situaţii de insolvenţă sau lichidare, precum şi cele care înregistrează datorii la bugetul de stat sau local.

Demnitarul a mai spus că principala provocare a Guvernului o reprezintă păstrarea locurilor de muncă existente şi crearea de noi locuri de muncă, explicând că modul de gestionare a problemelor pieţii muncii este "determinant pentru atingerea celorlalte obiective ale politicilor sociale".

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că este decepţionat de interesul scăzut manifestat de reprezentanţii patronatelor, deşi întâlnirea de ieri s-a axat pe măsuri care vizează în special mediul de afaceri.

"Se vede că nu prea sunt interesaţi de măsurile care vizează ocuparea, formarea profesională şi sănătatea şi securitatea în muncă. Sunt decepţionat de interesul scăzut", a precizat Costin.

La rândul său, vicepreşedintele UGIR, Radu Godeanu, a recunoscut că până acum nu au fost depuse proiecte în vederea obţinerii de fonduri de la FSE, precizând însă că acestea sunt în curs de scriere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajatorii pot obţine sprijin financiar pentru subvenţionarea cu 50% a salariilor noilor angajaţi .
 Vizualizări articol: 603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Angajatorii pot obţine sprijin financiar pentru subvenţionarea cu 50% a salariilor noilor angajaţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei