Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 oct 2008 - Anul XIII, nr. 236 (3917)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bursele europene au căzut cu 7%

Acţiunile europene au căzut ieri cu aproape 7%, la minimul ultimilor patru ani, în contextul în care criza din sectorul financiar internaţional s-a agravat, forţând guvernele să salveze bănci importante şi să protejeze depozitele populaţiei.

La ora 14:22 GMT, indicele FTSEurofirst 300, al principalelor acţiuni europene, era în coborâre cu 6,9%, la 1.014,26 puncte, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2004. Indicele a scăzut cu 1,4% săptămâna trecută şi cu peste 30% de la începutul anului.

Deşi autorităţile SUA au aprobat vineri programul de 700 miliarde dolari pentru susţinerea sistemului financiar, decizia nu a reuşit să calmeze temerile investitorilor.

Acţiunile băncilor au afectat cel mai mult evoluţia indicelui, Dexia, Societe Generale, Credit Agricole şi BNP Paribas pierzând între 4,5% şi 20% din valoare. Titlurile Commerzbank au scăzut cu 13%, acţiunile HBOS au pierdut 15% din valoare, iar cotaţia Lloyds TSB a coborât cu 9%.

"Aceasta este panică. Nu am văzut niciodată în istorie o intervenţie publică derulată într-o asemenea manieră într-un timp atât de scurt", a declarat Valerie Plagnol, analist şef la CM-CIC Securities, din Paris.

Bursa de la Viena a scăzut cu peste 8% în prima parte a tranzacţiilor de ieri, declin susţinut de titlurile din sectorul financiar. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de acţiunile Erste Bank şi Raiffeisen International, care au pierdut 12,6%, respectiv 10,7% din valoare.

"Este o situaţie a lucrurilor mizerabilă. Apoi se adaugă problemele pe care sectorul bancar le-a avut în week-end. Există un plan de stabilizare, ceea ce este o veste bună, dar există şi incertitudinea legată de preţul activelor care vor fi cumpărate cu aceste fonduri, iar realitatea este că va dura ceva timp până vom vedea beneficiile", a declarat Henk Potts, analist la Barclays Stockbrokers.

De asemenea, investitorii se tem că planul de salvare ar putea să nu fie suficient pentru a opri intrarea economiei SUA în recesiune.

BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză listată, a anunţat că va plăti 14,5 miliarde de euro pentru a prelua controlul grupului financiar Fortis. Tranzacţionarea titlurilor Fortis a fost oprită pe bursa Euronext din Amsterdam.

Germania a oferit garantarea depozitelor bancare, iar Coreea de Sud a promis că va utiliza 240 miliarde de dolari din rezervele oficiale pentru a ajuta instituţiile să asigure suficientă lichiditate în valute.

"Guvernele europene încearcă să stabilizeze sectorul financiar prin încercarea de salvare a instituţiilor importante. În timp ce acţiunile lor sunt de înţeles, mirosul disperării rămâne puternic", a declarat Chris Hossain, un manager la ODL Securities.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bursele europene au căzut cu 7%.
 Vizualizări articol: 448 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bursele europene au căzut cu 7%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei