Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 aug 2008 - Anul XIII, nr. 189 (3870)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Înăsprirea verificărilor la plăţile SAPARD

Comisia Europeană a recomandat autorităţilor române să suplimenteze verificările realizate înainte de acordarea de plăţi din fonduri SAPARD, astfel că intervalul dintre depunerea cererii de plată şi primirea banilor ar putea creşte.

Solicitarea a venit în urma misiunii de audit a Comisiei din perioada 3-13 iunie.

"Recomandarea a fost înăsprirea controlului financiar, ceea ce înseamnă că agenţia va face nişte verificări în plus. Noile verificări nu se aplică retroactiv, ci pentru cererile de plată care sunt deja în sistem şi cele care vor fi depuse de acum încolo. În funcţie de tipul de investiţie, vor exista check-list-uri în plus faţă de cele existente. Recomandările au venit pentru a evita riscul de a face plăţi incorecte din fonduri UE", a declarat directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik.

El a arătat că, de exemplu, instituţia va verifica şi elemente care în mod normal sunt controlate de alte autorităţi.

"Să luăm exemplul unei pensiuni. Agenţia verifică dacă s-a respectat proiectul de execuţie, procedurile de achiziţie şi face verificări în teren, măsurători, să vadă conformitatea construcţiei cu proiectul, ce materiale s-au utilizat şi aşa mai departe. Dar, dacă în proiect era prevăzut că pensiunea va fi de trei stele, conformitatea privind clasificarea vine de la autoritatea din domeniu, adică Ministerul pentru Turism, Comerţ şi IMM. De acum vom face şi noi verificări legate de aspectul de clasificare, cum ar fi dimensiunea camerei, mobilierul, dotările", a explicat Klarik.

Directorul general al APDRP a mai exemplificat cu un proiect de investiţie într-o stână, arătând că agenţia va verifica şi condiţiile de bunăstare animală, în plus faţă controlul Autorităţii Veterinare pentru acordarea autorizaţiei. Inspectorii APDRP nu sunt specializaţi în turism sau bunăstare animală, dar vor urmări check-list-uri (liste cu condiţii ce trebuie îndeplinite).

Auditorii au făcut şi o recomandare privind urmărirea facturilor.

"Dacă un beneficiar prezintă o factură pentru materiale de construcţii de un milion de ei, iar Agenţia rambursează doar 750.000 de lei, pentru că pentru restul materialelor nu are certificarea de calitate necesară, beneficiarul revine cu factura, când obţine certificarea, şi la următoarea cerere de plată se reglează, primeşte şi diferenţa de bani. Auditul a spus că lucrurile sunt greu de urmărit şi există riscul ca aceeaşi factură să fie plătită de două ori şi a propus schimbarea acestei proceduri", a arătat Klarik.

 

Sistemul va fi un pic mai birocratic

Propunerea auditorilor ar fi creat însă greutăţi şi ar fi putut întârzia implementarea proiectelor, astfel că cele două părţi au convenit să păstreze sistemul actual şi să introducă un tabel de urmărire a fiecărei facturi.

Aplicarea măsurilor recomandate ar putea duce la creşterea timpului necesar pentru procesarea unei cereri de plată, adică a intervalului dintre depunerea solicitării de către beneficiar şi primirea banilor.

"Sistemul va fi un pic mai birocratic. Procesarea unei cereri de plată dura în medie 60-90 de zile, dar prin suplimentarea angajaţilor şi simplificarea procedurilor am reuşit să ajungem la o medie de 30-35 de zile. Acum probabil va creşte şi va dura în medie 40-45 de zile", a spus directorul agenţiei care gestionează fondurile SAPARD.

Instituţia nu a mai făcut plăţi către beneficiari de circa o lună, timp în care a stabilit măsurile de îmbunătăţire a controlului, le-a discutat cu Comisia şi a făcut verificări la cererile existente deja în sistem.

"De circa o lună nu am mai făcut plăţi şi vom relua probabil de săptămâna viitoare. Oricum, nu a fost depăşit nici un termen, pentru că procesarea unei cereri trebuie să dureze maxim 90 de zile de la depunerea documentaţiei complete din partea beneficiarului şi nu am trecut peste această limită", a afirmat Laszlo Klarik.

România ar trebui să finalizeze plăţile SAPARD la sfârşitul acestui an, însă a cerut o prelungire de un an, până la finele lui 2009, întrucât implementarea unor proiecte este în întârziere. Cum plăţile sunt realizate etapizat - pe măsură ce beneficiarul avansează cu proiectul îi sunt rambursate cheltuielile -, întârzierea lucrărilor atrage şi întârzieri la plată.

Un răspuns al Comisiei la cererea de prelungire ar putea veni în toamnă, în luna septembrie, potrivit lui Klarik, iar inundaţiile din ultima perioadă, care au afectat şi proiecte SAPARD în derulare, ar putea fi un argument în favoarea unui răspuns pozitiv din partea Comisiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înăsprirea verificărilor la plăţile SAPARD.
 Vizualizări articol: 499 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Înăsprirea verificărilor la plăţile SAPARD0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei