Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 iun 2008 - Anul XIII, nr. 147 (3828)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Trecerea registrului comerţului înapoi la Camerele de Comerţ, amânată din nou

Guvernul a amânat din nou, ieri, luarea unei decizii cu privire la transferarea registrului comerţului de la Ministerul Justiţiei înapoi la Camerele de Comerţ, schimbare realizată în 2002.

Surse din Executiv afirmă că ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, i s-ar fi dat un termen de două luni să găsească o formulă legală prin care să fie transferată activitatea registrului comerţului la Camerele de Comerţ, ca urmare a faptului că acest serviciu va deveni unul privat.

Pe de altă parte, surse guvernamentale susţin că, în cadrul şedinţei de Guvern - în cadrul căreia pe o listă suplimentară s-a discutat chestiunea registrului comerţului - ministrul Justiţiei a explicat motivele pentru care un astfel de transfer nu ar fi benefic.

Potrivit Legii 129/2002, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) s-a organizat şi funcţionează în subordinea Ministerului Justiţiei, iar oficiile registrului comerţului se află în subordinea ONRC şi funcţionează pe lângă fiecare tribunal. În cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale funcţionează Birourile unice ca structuri ale oficiilor registrului comerţului, la acestea fiind delegaţi judecători.

Discuţiile privind eventuala transferare înapoi a registrului comerţului la Camerele de Comerţ, aşa cum era până în octombrie 2002, au apărut în 2005, iar în ultimele luni au fost mai multe discuţii în cadrul Executivului.

 

Proceduri electronice.

Între timp, în 30 aprilie anul acesta, Ministerul Justiţiei (MJ) a propus înregistrarea electronică a comercianţilor în registrul comerţului şi o procedură de încasare a contravalorii timbrului judiciar, pentru a elimina birocraţia.

Concret, MJ propune exceptarea cererilor de înmatriculare/înregistrare de menţiuni în registrul comerţului transmise electronic de la formalitatea aplicării timbrului judiciar pe cerere şi reglementarea unei proceduri prin care oficiile registrului comerţului să încaseze contravaloarea timbrului judiciar.

Ministerul Justiţiei afirma că utilizarea sistemului informatic, prin efectele sale de reducere a birocraţiei, fluidizare a relaţiilor dintre comercianţi şi autorităţile publice şi asigurare a exercitării acestora la standarde europene are o influenţă deosebit de benefică asupra mediului de afaceri.

Astfel, Ministerul Justiţiei propune un proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru completarea OG 32/1995 privind timbrul judiciar, publicat pe site-ul instituţiei şi supus dezbaterii publice timp de-o lună.

În vederea implementării procedurii nou reglementate, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) a demarat un proces de identificare a celor mai bune soluţii pentru a facilita transmiterea on-line a cererilor de înmatriculare, înregistrare de menţiuni, depunere a situaţiilor financiare anuale, verificare de disponibilitate şi rezervare de firmă sau emblemă sau a solicitărilor de eliberare de informaţii şi documente din registrul comerţului. Soluţia optimă identificată a fost utilizarea unor formulare interactive, care să permită completarea on-line, fără ca solicitanţii să fie obligaţi să achiziţioneze licenţe sau programe informatice speciale pentru a folosi sistemul sau să se deplaseze la oficiile registrului comerţului.

"Deşi eforturile ONRC în vederea operaţionalizării sistemului de înregistrare on-line au început încă din martie 2006, complexitatea formalităţilor care trebuiau îndeplinite în acest sens (respectiv achiziţionarea sistemului, realizarea proiectului, testarea acestuia la nivelul oficiilor registrului comerţului din teritoriu şi remedierea deficienţelor constatate) a condus la imposibilitatea obiectivă de a asigura funcţionarea efectivă a sistemului odată cu intrarea în vigoare a Legii nr.441/2006", susţine MJ.

 

Sistem funcţional doar parţial.

În prezent, "Sistemul de Formulare Electronice Inteligente" se află la dispoziţia comercianţilor, fiind folosit de toate oficiile registrului comerţului. Cu toate că sistemul a fost proiectat pentru a permite depunerea tuturor cererilor, actualmente acesta este funcţional numai pentru acelea care nu necesită aplicarea timbrului judiciar. Cererile de înmatriculare/înregistrare a menţiunilor în registrul comerţului nu se pot transmite pe cale electronică deoarece procedurii de aplicare şi anulare pe cererea editată în format material a timbrului judiciar nu îi corespunde o altfel de certificare, chiar având ataşată o semnătură electronică extinsă. Astfel, deşi cadrul informatic permite comercianţilor să completeze on-line cererile menţionate, formalităţile pe care le implică aplicarea timbrul judiciar împiedică utilizarea în fapt a acestei facilităţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trecerea registrului comerţului înapoi la Camerele de Comerţ, amânată din nou.
 Vizualizări articol: 288 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trecerea registrului comerţului înapoi la Camerele de Comerţ, amânată din nou0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei