Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 mai 2008 - Anul XIII, nr. 124 (3805)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Românii mănâncă mai puţină carne decât media din UE dar beau mai mult lapte

Consumul anual de carne şi produse din carne din România este de 64,5 kilograme pe cap de locuitor, sub media din UE, de 86 de kilograme, însă în sectorul lactatelor consumul este de 240 de litri pe cap de locuitor, mai mare decât media UE, de 237 litri, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

La capitolul sucuri, consumul din România, de 63 de litri pe cap de locuitor anual, este mai redus decât media UE, de 70 de litri, conform datelor aferente anului 2007 prezentate, ieri, de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu, într-o conferinţă de presă privind lansarea târgurilor Indagra Food şi Expodrink, organizate în perioada 4-8 iunie la Romexpo.

În sectorul uleiurilor şi grăsimilor vegetale, România înregistrează de asemenea un nivel mai scăzut al consumului decât în UE, de 12 litri pe cap de locuitor, faţă de 26 de litri în Uniune.

Şi la capitolul vin consumul din România, de 21,4 litri pe cap de locuitor, este mai redus decât media de 32 de litri din UE.

"La panificaţie, consumul de pâine s-a redus, dar a crescut cel de produse făinoase", a spus Albu.

Ministerul estimează că nivelul consumului de produse alimentare va creşte, sprijinit şi de dezvoltarea sectorului de procesare.

 

Modelul fermierilor din UE.

Albu a arătat că în sesiunile programului de dezvoltare rurală din martie şi aprilie, proiectele de finanţare UE pentru măsura de creştere a valorii adăugate a produselor agroalimentare au fost sub nivelul fondurilor alocate.

Astfel, în martie proiectele au însumat 47% din suma alocată, iar în aprilie 66,5%.

"Este un sector care trebuie stimulat, pentru că fermierii ar trebui să îşi închidă ciclul de producţie, să se asocieze pentru unităţi de procesare, să nu mai fie dependenţi de cei care le achiziţionează produsele. În alte state există acest model, al fermierilor acţionari la unităţile de procesare", a afirmat secretarul de stat.

Potrivit lui Albu, capacitatea de procesare a laptelui a crescut în România de 2,5 ori în perioada 2000-2007. În acelaşi interval, capacitatea de procesare din sectorul cărnii şi produselor din carne a crescut cu 19%, iar la sucuri şi băuturi răcoritoare cu 25%.

 

Obiective.

Ministerul Agriculturii are mai multe obiective privind sprijinirea industriei alimentare, printre care alocarea unor sume pentru creşterea competitivităţii.

"În acest an avem 21 de milioane lei pentru programul de creştere a competitivităţii, în cadrul căruia pot fi finanţate 75% din cheltuielile pentru calitatea produselor agroalimentare, dar valoarea nu poate depăşi 50.000 de euro pentru fiecare proiect. Exemple de investiţii eligibile sunt implementarea şi certificarea sistemelor de calitate şi mediu, acreditarea laboratoarelor de testare şi etalonare, înregistrarea şi protejarea pe piaţa externă a mărcilor, brevetelor, denumirilor", a arătat Albu.

În prezent, în România activează 12.966 unităţi de procesare în industria alimentară, cele mai multe dintre ele, peste 6.350, activând în sectorul morărit şi panificaţie. În domeniul zahărului numărul de unităţi este de peste 2.000, iar în sectorul cărnii de mai mult de 1.000.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii mănâncă mai puţină carne decât media din UE dar beau mai mult lapte.
 Vizualizări articol: 254 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Românii mănâncă mai puţină carne decât media din UE dar beau mai mult lapte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei