Ministerul Comerţului şi Turismului intenţionează să propună autorităţilor locale de pe litoral ca unităţile de alimentaţie, chioşcurile şi terasele să fie deschise la 1 mai şi să funcţioneze până la sfârşitul lunii septembrie, a declarat, ieri, secretarul de stat Lucia Morariu.
"În urma întâlnirii cu reprezentanţii tour-operatorului german ITS, am constatat că una dintre marile lor nemulţumiri este faptul că la începutul şi la sfârşitul sezonului estival unităţile adiţionale din staţiuni, cele alimentare şi cluburile nu sunt deschise, drept pentru care turiştii străini nu prea mai au ce face altceva în afară de cazare, mâncare şi tratament", a spus Lucia Morariu, secretar de stat în Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale.
Morariu, prezentă la Târgul de Turism de la Berlin, a adăugat că faptul că aceste unităţi se deschid doar la mijlocul sezonului este şi unul dintre motivele care au determinat tour-operatorii germani TUI şi Neckermann să nu mai opereze pe piaţa românească.
"Ne gândim să propunem autorităţilor locale ca, prin autorizaţiile de funcţionare pe care le acordă unităţilor de alimentaţie publică din staţiunile de pe litoral, să le pretindă acestora să deschidă pe data de 1 mai şi să funcţioneze până la sfârşitul lunii septembrie", a precizat Morariu.
Secretarul de stat pentru turism a explicat că turiştii străini nu vin în România pentru că sezonul este prea scurt, iar la rândul lor operatorii locali nu deschid unităţile mai devreme pentru că nu au clienţi.
"Suntem într-un cerc vicios. Turiştii străini nu vin pentru că avem un sezon scurt şi ne comportăm ca atare, iar operatorii locali nu deschid unităţile în aprilie-mai sau închid în august pentru că nu au turişti", a explicat Morariu.