Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 nov 2007 - Anul XII, nr. 275 (3647)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Consecinţe

Creşterea preţurilor la apartamente limitează accesul la credite ipotecare

Veniturile lunare ale unei familii care doreşte să cumpere un apartament cu două camere în Bucureşti, prin credit ipotecar fără avans, trebuie să se ridice la 1.300 euro (4.550 lei), de patru ori salariul mediu pe economie prognozat pentru 2008, iar pentru oraşele mari din provincie la 1.000 euro.

În prezent, preţul unui apartament de două camere în Bucureşti este cuprins între 100.000 de euro şi 120.000 de euro, iar în oraşele mari din provincie, precum Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov şi Constanţa se situează la circa 70.000 de euro.

Veniturile sunt calculate pentru o familie de trei persoane şi includ şi cheltuieli minime de subzistenţă de 735 de lei (210 euro), nivel acceptat de banca centrală pentru aprobarea normelor proprii de creditare elaborate de băncile comerciale.

Calculele au fost realizate pe un grad de îndatorare de 70% şi un avans zero, cele mai permisive condiţii din normele de creditare avizate de Banca Naţională a României.

Au fost analizate creditele cu scadenţă de 30 de ani, maturitate regăsită la majoritatea băncilor şi care asigură o sumă lunară de plată cât mai scăzută. Ratele medii ale dobânzilor anuale efective pentru creditele cu scadenţe la 30 de ani se plasează în intervalul 9,75% - 10% pe an.

Astfel, ratele lunare plătite pentru achiziţionarea unui apartament cu două camere în Bucureşti se plasează între 750 şi 800 de euro, iar pentru provincie 525 - 550 de euro.

Până în prezent, BNR a validat normele pentru 13 bănci, respectiv Alpha Bank, BRD-Groupe Societe Generale, Volksbank, BCR, Banca Transilvania, ATE Bank România, CEC, Bank Leumi România, Credit Europe Bank, Romanian International Bank, Raiffeisen, Egnatia Bank şi OTP.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creşterea preţurilor la apartamente limitează accesul la credite ipotecare.
 Vizualizări articol: 293 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Creşterea preţurilor la apartamente limitează accesul la credite ipotecare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei