Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 nov 2007 - Anul XII, nr. 272 (3645)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Majorări

Gazele se scumpesc la 1 ianuarie

Ministrul Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian a anunţat, ieri, că de la 1 ianuarie 2008 preţul gazelor furnizate populaţiei ar putea fi majorat, iar tarifele la energie electrică vor fi menţinute la acelaşi nivel, ca urmare a punerii în funcţiune a Reactorului 2 de la Cernavodă.

El a menţionat că anul viitor creşterile preţurilor la energie electrică şi gaze naturale nu vor fi mai mari decât rata inflaţiei, stabilită de Guvern şi BNR la 3,8% plus/minus un punct procentual.

În ceea ce priveşte preţul la gaze, ministrul Economiei şi Finanţelor nu a estimat care ar putea fi creşterea de la 1 ianuarie 2008, precizând că Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) efectuează mai multe analize şi că aşteaptă o reacţie a evoluţiei tarifelor la gazele internaţionale.

La rândul său, vicepreşedintele ANRE Nicolae Opriş a menţionat că până la 15 decembrie instituţia va anunţa noile tarife.

"Deocamdată nu putem da o prognoză pentru majorarea tarifelor la gaze. Ce vă pot spune este că ne aşteptăm la o creştere. Efectul majorării tarifelor la gaze la tariful energiei electrice nu va fi unul relevant, pentru că în amestecul coşului reglementat va intra mai multă energie produsă la Centrala de la Cernavodă", a spus Opriş.

El a adăugat că ANRE a primit până în prezent solicitări de la majoritatea producătorilor de energie electrică pentru o majorare a tarifelor reglementate.

Opriş a mai spus că anul viitor se va continua programul de aliniere a preţurilor la gazele naturale şi că România nu a solicitat Comisiei Europene prelungirea perioadei care expiră la 1 ianuarie 2009.

România s-a angajat, în anul 2004, ca până la 1 ianuarie 2007 să alinieze preţul gazelor din producţia internă la nivelul celui la gazele din import, ulterior autorităţile solicitând un alt termen, care expiră la finele anului viitor.

Vosganian a anunţat în vara acestui an că România ar putea solicita oficialilor europeni să prelungească perioada necesară alinierii tarifelor, până în 2010, până în prezent nefiind făcut nici un demers.

Fără vulnerabilităţi

Vosganian a dat asigurări că sistemul energetic naţional nu va avea vulnerabilităţi în alimentarea cu electricitate a consumatorilor până în luna aprilie a anului 2008, perioadă în care consumul ar putea creşte cu până la 10%.

Ministrul Economiei a menţionat, la prima şedinţă a Comandamentului de iarnă, că sezonul rece din acest an va fi unul mai sever şi s-ar putea înregistra temperaturi mai scăzute faţă de cele din anul trecut.

"Estimăm că vom avea o creştere a consumului între 7 şi 10%, ca urmare a temperaturilor mai scăzute", a spus Vosganian.

Oficialul MEF a dat asigurări că resursele energetice (cărbune, gaze, apă şi păcură) se situează la nivelul prevăzut de o hotărâre de Guvern pentru perioada de iarnă.

El a menţionat că rezervele hidrologice vor fi mai mari în acest an faţă de anul precedent, debitul Dunării având acum 5.400 metri cubi, şi ar putea creşte la circa 7.500 metri cubi.

Potrivit acestuia, depozitele de gaze sunt în acest moment pline, urmând ca în lunile ianuarie şi februarie consumul să fie suplimentat cu păcură.

În ceea ce priveşte cărbunele, oficialul MEF a precizat că societăţile miniere au confirmat că au stocurile la nivelul normal şi că nu vor înregistra până în martie nici o problemă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gazele se scumpesc la 1 ianuarie.
 Vizualizări articol: 536 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gazele se scumpesc la 1 ianuarie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei