Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 nov 2007 - Anul XII, nr. 263 (3637)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Negocieri

Patronatele oferă 480 de lei, sindicatele vor grevă

Reprezentanţii patronatelor au ajuns, pentru prima oară, la un punct comun în ceea ce priveşte stabilirea salariului minim pentru 2008, valoarea propusă de aceştia fiind de 480 de lei, a declarat, ieri, ministrul Muncii, Paul Păcuraru.

"Patronatele au venit pentru prima oară cu un punct de vedere unitar, oferta finală fiind de 480 de lei pentru 2008, creşterea fiind de nouă la sută faţă de nivelul negociat. Discuţiile cu patronatele s-au bazat pe productivitatea muncii, care a înregistrat un indice de creştere de nouă la sută, iar oferta lor vizează acest indice", a explicat ministrul Muncii, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii patronatelor.

Păcuraru a mai spus că patronatele au cerut sindicatelor să renunţe la grila de salarizare, argumentând că această grilă are efecte periculoase pentru economie.

"Cred că se va ajunge la o soluţie, sunt optimist pentru că distanţa dintre cererea sindicatelor şi oferta patronatelor nu e foarte mare", a declarat Paul Păcuraru.

Totodată ministrul Muncii a precizat că vor mai exista două, trei runde de negocieri şi este în interesul ambelor părţi să se ajungă la un consens.

În ceea ce priveşte poziţia Executivului, ministrul Muncii a declarat că şedinţa de Guvern de miercuri a fost amânată din cauza plecării premierului în Italia, astfel încât deciziile patronatelor şi sindicatelor privind salariul minim vor fi prezentate în şedinţa de luni.

"Este clar că Guvernul e preocupat de nivelul de trai, dar e precaut în ce priveşte lansarea unor nivele ale salariului minim care să preseze pe salariul mediu. Oferta noastră maximală este însă mai aproape de oferta patronatelor decât de a sindicatelor", a mai arătat Păcuraru.

În privinţa posibilităţii declanşării unui conflict de muncă, ministrul Muncii consideră că este timpuriu să se discute despre acest subiect, atâta timp cât negocierile abia au început.

Păcuraru a mai spus că susţine ideea renunţării la grila de salarizare şi că este raţional ca aceasta să se mute la nivelul unităţii.

Liderul UGIR-1903, Ioan Cezar Corici, a declarat la finalul întâlnirii, că cel mai simplu ar fi ca sindicatele să accepte salariul minim garantat în plată propus de Guvern. "Valoarea de 480 de lei nu e bătută în cuie. Dacă sindicatele vor accepta renunţarea la grilă, se va ajunge probabil la deblocarea acestui nivel", a concluzionat Corici.

 

Sindicatele resping oferta

 

Sindicatele consideră de neacceptat oferta patronatelor de 480 de lei pentru salariul minim şi continuă conflictul de muncă, ameninţând că se poate ajunge la grevă generală dacă Guvernul nu va decide modificarea salariului minim garantat.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin spune că oferta patronatelor de 480 de lei pentru salariul minim pe economie în 2008 este neinteresantă şi dezonorantă.

"Guvernanţii să-şi angajeze rudele pe acest salariu, cu care nici factura la întreţinere nu o poţi plăti. Noi nu putem accepta aşa ceva şi, ca atare, continuăm conflictul de muncă", a declarat Dumitru Costin.

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a apreciat că suma de 480 de lei este mult sub nivelul pe care sindicatele îl pot accepta, având în vedere că prima propunere a reprezentanţilor salariaţilor a fost de 700 de lei.

"În aceste condiţii, nu avem altă soluţie decât să continuăm conflictul de muncă şi ne îndreptăm cu paşi repezi către greva la nivel naţional", a explicat Dandea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patronatele oferă 480 de lei, sindicatele vor grevă.
 Vizualizări articol: 486 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patronatele oferă 480 de lei, sindicatele vor grevă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei