Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 nov 2007 - Anul XII, nr. 263 (3637)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În „top”

Scumpirea legumelor şi fructelor în România, una dintre cele mai rapide din UE

Preţurile legumelor şi fructelor de pe piaţa internă au înregistrat în acest an unele dintre cele mai rapide creşteri din UE, România ocupând locul trei şi, respectiv, doi la nivel blocului comunitar în funcţie de inflaţia la cele două categorii de produse în perioada iunie-septembrie.

Cel mai semnificativ avans pe segmentul legumelor a fost consemnat de Cipru şi Malta, în timp ce România a fost devansată numai de Letonia în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la fructe, potrivit datelor Biroului european de statistică, Eurostat.

În ansamblu, România este a treia economie din UE în funcţie de creşterea preţurilor la produsele alimentare, după Bulgaria şi Malta.

Analizate defalcat, pentru perioada iunie-septembrie 2007, preţurile produselor de panificaţie au crescut cu un ritm peste media Uniunii, plasând România pe locul şapte în UE, după Bulgaria (locul 1) sau Ungaria (locul 3).

România a mai înregistrat creşteri semnificative la nivel preţurilor uleiului şi ale produselor cu caracteristici similare, ocupând locul trei în UE, după Bulgaria şi Germania.

În perioada analizată, avansul preţurilor la produsele din carne a fost relativ scăzut în România, care se situează pe locul 22 în Europa în funcţie de acest criteriu. Pe segmentul produselor lactate, România a înregistrat o creştere moderată a preţurilor, situându-se pe locul 11 în UE, dar peste media blocului comunitar.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţurile de consum au crescut în septembrie 2007 cu 1,08%, faţă de 0,86% în luna precedentă, unul dintre principalii determinanţi ai acestui avans fiind scumpirea alimentelor, dar şi a transporturilor şi a telefoniei, iar rata inflaţiei din ultimele 12 luni a depăşit pragul de 6%, pentru prima dată din august 2006.

Pe de altă parte, România este singurul stat din UE care a consemnat o scădere a preţurilor legumelor în perioada septembrie 2006-septembrie 2007, deşi indicele preţurilor la această categorie de alimente a revenit pe un trend relativ puternic ascendent în ultimele patru luni ale intervalului analizat.

Intervalul menţionat cuprinde şi datele privind recolta din 2006, an agricol considerat bun.

Cel mai semnificativ avans al preţurilor pe segmentul legumelor în ultimul an a fost înregistrat în Ungaria, urmată de Estonia şi Slovenia, în timp ce Italia şi Grecia au consemnat creşteri scăzute.

În ceea ce priveşte fructele, România a înregistrat un avans relativ moderat al preţurilor, plasându-se pe locul 12 în UE.

România ocupă locul 23 în UE în funcţie de avansul preţurilor alimentelor în perioada septembrie 2006-septembrie 2007.

În intervalul septembrie 2006-septembrie 2007, preţurile produselor de panificaţie au consemnat un avans relativ moderat, plasând România pe locul 9 la nivel european, peste media UE dar în urma Bulgariei şi a Ungariei.

De asemenea, o creştere temperată a preţurilor s-a remarcat şi în zona produselor lactate, unde România ocupă poziţia a şaptea. Primele locuri sunt ocupate iar de Ungaria şi Bulgaria.

Pe segmentul preţurilor la produsele din carne, România se situează pe locul 23 în Europa, fiind urmată numai de Olanda, Slovacia şi Cehia.

Clasamentul nu prezintă date în legătură cu evoluţia separată a preţurilor de consum în Marea Britanie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scumpirea legumelor şi fructelor în România, una dintre cele mai rapide din UE.
 Vizualizări articol: 365 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scumpirea legumelor şi fructelor în România, una dintre cele mai rapide din UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei